Skip to navigation Skip to main content

In razende vaart met de step de berg af

5891 - In razende vaart met de step de berg af

Het is de hoogste top van Zuid-Bohemen in Tsjechië, de berg Klet’ telt 1.083 meter en daarmee is deze vergeleken met de noordelijke bergen van het land een kleintje. Er kan ook niet geskied worden, maar de brede berg wordt wel voor andere snelle afdalingen gebruikt: met de step. Ik had van tevoren vreemde gedachten over ons uitstapje naar de berg, want de Tsjechen spreken over een afdaling met een scooter.

Op de step

Ik vond dat al heel vreemd, want waarom zou je afdalen met een scooter? Een gemotoriseerde tweewieler die bovendien veel lawaai maakt. Gelukkig bleek het geheel anders, want bovenaan stonden tientallen steps klaar. Niet die kinderstepjes, maar met een groot voorwiel en remmen voor en achter. Dat gingen we dus doen, maar nog steeds had ik mijn twijfels. Is dat niet veel te gevaarlijk over die smalle bergweggetjes?

De berg Klet’

De berg Klet’ staat er trots bij in deze mooie Tsjechische streek en valt van verre op dankzij de twee zendmasten en de uitkijktoren, een overblijfsel van eeuwen geleden toen vanaf dat punt de hele regio in de gaten gehouden moest worden tegen vijanden. Voor Tsjechen is Klet’ een uitje, voor sommigen zelfs een beproeving. Zwetend als otters, stampend op de pedalen werken mountainbikers en racefietsers zich een weg naar boven. Daar heb ik normaal gesproken ook geen probleem mee, hardlopen is zelfs een mooie klus, maar dit keer nam ik gewoon de stoeltjeslift. De toegang tot de lift oogt oud, op het moment dat ik hoor dat deze uit de jaren zestig stamt en slechts geschikt is voor één persoon, denk ik met angst en beven terug aan die ene ervaring ooit in Oostenrijk, waar in de buurt van Berwang ook zo’n oude lift draaide. De kwaliteit was niet best en ik nam me voor daar nooit meer in te gaan, al was die afdaling daar best mooi.

Met de lift naar boven

Hier bij de berg Klet’ valt het allemaal mee, want de stoeltjes zien er gloednieuw uit en de snelheid van de lift is niet al te hoog. Eenmaal in de lift is het genieten van de bosrijke omgeving, van de mensen die zich onder mij naar boven worstelen en van de mensen die in het bos uitpuffen en kinderen aanmoedigen om vooral toch door te lopen. Boven blijkt de berg een mooie toeristische attractie, waar veel mensen samenkomen en genieten van het mooie uitzicht. Bij extreem helder weer zijn zelfs de Alpen te zien, maar zover reikt het oog nu niet. Voordat we op de step stappen, drinken we een glas cofola, en typisch overblijfsel van de jaren dat socialisme en communisme het dagelijkse leven bepaalden. In het Oostblok hadden ze geen Coca Cola of Pepsi, dus maakten ze een eigen variant. Eentje met een lichte caramelsmaak en zeer goed te drinken, misschien wel beter dan die westerse drankjes. Cofola verdween uit zicht nadat de Russen hun invloed kwijtraakten, maar cofola is weer helemaal terug. Noem het retro, maar behalve in flessen is het nu zelfs verkrijgbaar uit de tap.

Vliegende vaart

Beschermd door een helm en voorzien van de laatste tips waagt mijn groepje zich aan de afdaling van de berg met de step. Op naar Zláta Koruna, waar bovendien een eeuwenoud klooster wacht. Er wordt door de verhuurder al gewaarschuwd dat de eerste paar honderd meters het steilste zijn en dus gevaarlijk, maar al snel blijkt dat het alleszins meevalt, als je maar controle houdt over de step met de hulp van de remmen. Daarna gaat het in vliegende vaart naar beneden, waarbij af en toe gewacht moet worden op de anderen. Mooi moment ook om mijn nieuwe GoPro Hero3+ camera te gebruiken voor spectaculaire afdalingsbeelden. Deze ‘black edition’ blijkt later zijn werk goed te hebben gedaan.

Bijsteppen is niet nodig

Afdalen met een step lijkt veel op afdalen met een fiets, alleen toen ik de Mont Ventoux en de Gross Glockner met de racefiets afdaalde, waren de bandjes een stuk dunner en ging het nog ietsje harder. Ook met de step kun je de snelheid verhogen door met gebogen knieën wat naar voren te buigen. Snel remmen kan gevaarlijk zijn, maar doe dan je kont ook naar achteren, alsof je op de wc zit, en het gaat allemaal goed. Wie het slim speelt, hoeft nauwelijks bij te steppen. Alleen onderaan de berg, vlakbij Zláta Koruna, is het even pezen. Verder is deze afdaling heerlijk relaxed, al moet je wel alert blijven op tegenliggers, zoals auto’s en fietsers.

Over de berg Klet’

De berg Klet’ ligt ongeveer 8 kilometer ten noorden van de bijzonder mooie stad Ceský Krumlov. In 1822 werd op de top ten behoeve van het toerisme een uitkijktoren gebouwd, de berghut staat er sinds 1925. Delen van de berg werden in 1956 bestemd tot natuurreservaat.

Klik hier voor meer informatie over berg Klet' >>

Zomer Peter

Over Peter

Bergen, ze hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. Ze zijn majestueus, indrukwekkend, grotesk en soms zelfs meedogenloos. In de winter op de ski’s, in sneeuwloze jaargetijden op de racefiets of met wandelschoenen aan de voeten.