Skip to navigation Skip to main content

Gardameer, het mooiste gedeelte ligt in Trentino

5698 - Gardameer, het mooiste gedeelte ligt in Trentino

Het Gardameer is enorm populair onder landgenoten. En dat is goed te begrijpen. Aan dit grootste meer van Italië beleef je het echte Italiaanse leven in knusse dorpjes. Het mooiste stukje van het Gardemeer ligt, naar mijn mening, nog steeds in het noorden, in Trentino. Hier vind je de hoogste bergen, ideale omstandigheden voor (water)sporters en het is er bovendien minder toeristisch en druk dan in het zuiden.

Grootste meer van Italië

Het Gardameer heeft een oppervlakte van 370km2 en ligt in 3 provincies: Trentino, Veneto en Lombardije. De noordelijke punt van het Gardameer ligt in Trentino, een echte regio voor bergliefhebbers. Verder naar het zuiden gaan de bergen langzaam over in schilderachtige heuvels. En hoewel het overgrote deel van de Nederlanders nog steeds naar het zuiden gaat, blijf ik liever in het noorden.

Dorpen aan het meer

Direct aan de oevers van het Gardameer liggen twee – complete verschillende – dorpen: Riva del Garda en Torbule sul Garda. Riva del Garda is met haar pittoreske centrum met gekleurde gebouwen, kleine straatjes met winkels en gezellige pleinen, absoluut een van de mooiste plaatsen aan het meer. Torbole is een stuk kleiner en trekt vooral een jong en sportief publiek van windsurfers, zeilers en mountainbikers. Beide plaatsen liggen op zo’n 4 km van elkaar en zijn verbonden door een wandelpad/promenade langs het meer.

Riva del Garda
Het gezellige centrum van Riva del Garda

Arco: het klimparadijs

Iets verder in het binnenland ligt Arco, wederom een sfeervol dorp dat vooral heel bekend is in de klimwereld. De rotswanden achter het dorp bieden een flink aantal klimroutes. Jaarlijks vinden er diverse sportieve evenementen plaats. Ook is het een goede uitvalsbasis voor mooie wandel- en mountainbiketochten op bijvoorbeeld de Monte Stivo of de Monte Velo. Ook direct bij het Gardameer liggen veel wandel-, fiets- en mountainbikeroutes.

Mountainbiken aan het Gardameer
Mooie routes voor mountainbikers

Paradijs voor watersporters

Persoonlijk vind ik de combinatie van bergen en watersport perfect. Deze unieke combinatie vind je in Trentino aan het Gardameer. Bijna elke middag rond het middaguur steekt de “Ora” zuidwind op, en kleurt het meer vol windsurfers en zeilers. Met een windkracht 4/5 over het water scheren met uitzicht op de bergtoppen is heel bijzonder. Ben je iets minder geoefend, of wil je het iets rustiger aan doen, dan kun je ’s ochtends het beste het water op gaan. Dan waait de 'Peler' vanuit het noorden en die is meestal een stuk kalmer.

Watersport op het Gardameer
Constante windomstandigheden maken het Gardameer ideaal voor watersporters

Meer tips voor een vakantie aan het Gardameer

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.