Skip to navigation Skip to main content

De cultuur en tradities van Beieren

5695 - De cultuur en tradities van Beieren

Levendige gebruiken horen bij Beieren net zoals de witte worst en het bier. Dansen in mei, de Viehscheid (vee omlaag drijven) of de Leonhardiritt (processie), het maakt allemaal niet uit – de vrolijke feesten zijn populair bij de plaatselijke inwoners en bij bezoekers. De feesten staan vaak in verband met de traditionele boerencultuur of christelijke feestdagen en vormen de hoogtepunten van het Beierse jaar.

Met lawaai en herrie: de winter verjagen

Tussen het Thomasfeest op 21 december en 6 januari wordt in verschillende plaatsen in het gebied van de Alpen de Rauhnacht gevierd, waarbij men zich verkleedt met houten maskers, huiden en leer. Met hard geschreeuw en trommelherrie moeten de winterdemonen worden verdreven, zodat de lente kan komen. Het gaat er ook hard aan toe bij het Aperschnalzen (zweepknallen) in Rupertiwinkel. Tussen de 26e december en carnavalsdinsdag drijven de Aperschnalzer met hun lange zwepen die zij ritmisch laten knallen, de winter hard weg.

De lente verwelkomen: tijd voor zwaar bier en meifeest

In de weken tussen carnaval en Pasen drinkt men al vanaf de 15e eeuw traditioneel het krachtige zware bier – het bijbehorende zwaarbierfeest wordt ook nu nog ieder jaar gevierd. Het eerste vat wordt aangeslagen op St- Jozef (19 maart). De zwaarbiertijd is verbonden met het 'Derblecken' van politici, waarbij opvallende persoonlijkheden uit de politiek humoristisch worden bekritiseerd – een onvergelijkbaar spektakel! Eén van de populairste tradities in geheel Beieren is het opzetten van de meiboom. Ieder jaar wordt op 1 mei op centrale pleinen in plaatsen en gemeenten de opgetuigde en vaak met decoratieve borden versierde boom opgezet. Het meiboomfeest speelt zich af rondom het opzetten.

Aperschnalzen (zweepknallen) in Rupertiwinkel

Van Tänzelfest tot Pfingstritt (Pinksterrit)

Het eeuwenoude Tänzelfest in Kaufbeuren of de 'Landshutse Bruiloft' zijn historische feesten waar verkleedpartijen en bont versierde feestwagens bij horen en een belevenis voor het hele gezin vormen. De zomer is in Beieren ook de tijd van de wijn- en wijnboerfeesten. Uitkijkend op de wijnbergen van Franken worden in de romantische wijnstadjes rond de nieuwe jaargang talrijke festiviteiten georganiseerd.

Het einde van het boerenjaar: feesten in de herfst

Bij de Almabtrieb in de nazomer drijven de herders de met bloemen en kransen getooide koeien van de bergweiden terug het dal in. Met muziek, markten en andere evenementen vol traditionele gebruiken wordt bedankt voor het seizoen dat zonder ongevallen is verlopen. De bierfeesten, die in talrijke Beierse steden worden gevierd, vormen een ander hoogtepunt in de herfst. Of het nu de Bergkirchweih in Erlangen, het Gäubodenvolksfest in Straubing of het beroemde Oktoberfeest in München is – de kermis van kermisattracties, biertenten en kramen trekt jaar in jaar uit meerdere miljoenen bezoekers uit de hele wereld aan.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in Beieren >>

Het einde van het boerenjaar: feesten in de herfst
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.