Skip to navigation Skip to main content

Zomernieuws uit de Franse Ardennen

5636 - Zomernieuws uit de Franse Ardennen

De Franse Ardennen is een prachtige regio voor een korte of lange vakantie. Een heuvelachtig landschap, ongerepte natuur en historische dorpjes zorgen dat je hier volledig tot rust komt. Saai is het hier allerminst! Er valt voor jong en oud van alles te beleven. Van avonturenpark waar je moet klauteren en klimmen tot wandelen met een ezel. De motorfiets is ook een ideaal vervoersmiddel om de Franse Ardennen te ontdekken.

Herdenking Eerste Wereldoorlog

De Franse Ardennen was de enige regio die vier jaar bezet is geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog. In verschillende plaatsen wordt dit jaar deze bloedige oorlog herdacht waaronder een tentoonstelling in Vitrine des Ardennes in Charleville-Mezieres met foto’s, krantenknipsels en andere voorwerpen. Ook het plaatsje Haybes-la-Jolie – in de Eerste Wereldoorlog in drie dagen totaal verwoest door de Duitsers – organiseert in augustus verschillende herdenkingsactiviteiten, waaronder 1, 2 en 3 augustus een nabootsing van de gevechten en een grote herdenkingsdag op 24 augustus.

Wandelen met een ezel

Leuk voor gezinnen met kinderen: tijdens je vakantie een paar uurtjes of een dag op stap met een ezel. Men kan kiezen uit verschillende ezeltochten van 1½ uur tot een dag. Uiteraard kan men ook meerdere dagen op pad met een ezel. De ezel kan niet alleen de bagage vervoeren maar ook kinderen als die moe beginnen te worden van het wandelen. Locatie van Un Âne en Ardennes is Vaux-Villaine, je kunt er ook overnachten in een chalet aan de rand van een bos bij een rivier.

Wandelen met een ezel

Verlost van fietsvijand nummer 1: de auto

Waarschijnlijk één van de fietstoppers in de Franse Ardennen: de fietsroute van Charleville-Mézières naar Givet vlak bij de Belgische grens. Het traject van ongeveer 80 km loopt langs de Maas en is aangelegd op het voormalige jaagpad dat er langs loopt. Goed om te weten. In de regionale TER treinen mogen fietsen gratis worden meegenomen in de speciale fietsruimte.

Slapen in een yurt of ryokan

Op zoek naar een Mongoolse of Japanse overnachtingservaring? Dan ben je bij Mandukhai in het plaatsje Houdilcourt aan het juiste adres: er staan daar zeven yurts – traditionele Mongoolse tenten en twee Japanse ryokan pensions . Ze zijn ruim en oriëntaals ingericht en voorzien van wastafel en toilet. Douchen gebeurt in de gemeenschappelijke sanitaire ruimte. Desgewenst kan men ’s avonds dineren in het Mongoolse restaurant.

Slapen in een yurt of ryokan

Avonturenpark Le Chêne Perché

In avonturenpark Le Chêne Perché in Signy-l’Abbaye ga je letterlijk de bomen in. Hangen, klimmen, wandelen, schuiven en glijden moet men met behulp van touwbruggen, touwladders, abseilinstallaties van het ene platform naar het andere klauteren. Maar misschien nog het leukste van alles: je kunt er overnachten in vier boomhutten variërend in hoogte van 8 tot 16 meter. Ze zijn geschikt voor 2 tot 8 personen. Het ontbijt wordt ’s ochtends via een katrol omhoog getakeld.

Golfen of een nostalgische treinrit?

Liefhebbers van golfen vinden hier banen waar het goed toeven is: in de Franse Ardennen zijn drie mooie banen te vinden. De streek biedt drie golfbanen, de Margut-Maginot Line Golf Club met 14 holes in Margut, de Golf Club de Sept Fontaines met 18 holes in Fagnon en de Golf des Ardennes in Villers-le-Tilleul.
Leuk voor het hele gezin: een prachtige treinrit door het gevarieerde landschap van de Franse Ardennen tussen Aisne, Marne en Meuse. De oude ‘Picasso’ trein kronkelt langs een 40 km lange route tussen Attigny, Vouziers en Challerange. De trein rijdt iedere zondag van eind juni tot begin september.

Klik hier voor meer informatie over de Franse Ardennen >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.