Logeren bij de boer in Zuid-Tirol

Logeren bij de boer in Zuid-Tirol

29 januari 2014

door Yvonne in Tips

Roter Hahn

Een van de beste manieren om Zuid-Tirol écht te ervaren is door te logeren bij de boer. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om het leven en de gewoontes van de Zuid-Tirolers van dichtbij mee te maken. Roter Hahn is een merk waar ruim 1600 boerderijen op zijn aangesloten. Het draait er bij Roter Hahn om dat mensen vertrouwd worden met het boerenleven in Zuid-Tirol: vakantie, boerencafés en kwaliteitsproducten.

Veelzijdig Zuid-Tirol

Zuid-Tirol ligt aan de zuidkant van de Alpen en is de noordelijkste provincie van Italië. Dit maakt het een van de meest veelzijdige regio’s in de omgeving. Zuid-Tirol bestaat namelijk uit de bergen en tradities van de Alpen aan de ene kant en aan de andere kant de Italiaanse, mediterrane invloeden. De Alpen die doorlopen naar Zuid-Tirol zijn de Zuidelijke Alpen, een onderdeel van deze Zuidelijke Alpen zijn de Dolomieten, een bergketen met een aantal flink steile rotswanden en pieken.

Roter Hahn

De Zuid-Tiroolse Boerenbond heeft in 1999 de Roter Hahn (Rode haan) in het leven geroepen. Het begon als een merk dat vakanties aanbood op de boerderij. Later zijn hier de boerencafés en de kwaliteitsproducten aan toegevoegd. De filosofie achter Roter Hahn is het vertrouwd maken van mensen met het boerenleven in Zuid-Tirol. Hierbij ligt de nadruk op het genieten in een rustige omgeving, een kijkje in het boerenleven, het ervaren van de producten van de boerderij en de typische gastvrijheid. De boerderijen moeten aan een aantal strenge regels en kwaliteitseisen voldoen willen ze onder het merk Roter Hahn vallen.

Zuid-Tirol

Een accomodatie zoeken

Wat Roter Hahn heel leuk doet op de website, is de manier van aanbieden van accommodaties. Bij het invullen van je voorkeuren krijgen je onder andere de keuze uit de type boerderij (vee-, fruitteelt of wijnbouw), hoogtemeters, afstand tot fietspad, afstand tot zwemmeer en de classificatie. De classificatie wordt aangegeven doormiddel van bloemen. Het aantal bloemen dat een boerderij heeft staat gelijk met de categorie waar de boerderij onder valt. Een boerderij met 1 bloem is een "gastvrije boerderij met voldoende sanitaire voorzieningen en cv in de vertrekken". Een boerderij met 4 bloemen "beschikt over uitstekende faciliteiten en biedt een bijzonder afwisselende doevakantie".

Meer dan alleen de accommodatie

Zoals ik al zei, bij Roter Hahn draait het niet alleen om de accommodatie maar ook om de boerencafés en kwaliteitsproducten. De boerencafés bestaan al sinds dag en dauw. Gasten kunnen er wijn en typische boerengerechten proeven.. De boeren serveren eigen geproduceerde boerenproducten, hoe écht wil je het hebben? De Roter Hahn controleert alle boerencafés streng, hierdoor ben je verzekerd van een hoge kwaliteit. De heerlijke ambachtelijke producten die de boeren aanbieden zijn onder andere broden, vruchtensappen, jam, azijn, kaas en – om het af te leren- sterke drank!

Reactie(s) Reageren?

door EllenZ op 31 januari 2014

Voelt zo goed, eten wat de mooie omgeving je brengt, wijnproeven bij een trotse wijnboer en het gesprek aangaan , bij een andere boer thee drinken van daar gedroogde bloemen (de lekkerste ooit geproefd). Deze 'boerenbond' kende ik nog niet, ga zeker nog meer mooie plekken ontdekken dankzij de Roter Hahn.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips