Watersporten in Trentino

Watersporten in Trentino

9 januari 2014

door Thijs in Watersport

Of het nu gaat om zeilen, kanoën, raften, windsurfen of canyoning... Trentino is de ‘watersportplek to be’. Rijk aan unieke meren en een spannend landschap die het mogelijk maken om dichterbij de natuur te komen dan ooit tevoren. Hier heb je een oneindig aanbod van watersportmogelijkheden in een landschap dat nooit slaapt.

De regio van het beroemde Gardameer

Trentino trekt niet alleen wandelaars, fietsers of klimmers, maar ook watersportliefhebbers. De wens om uitgedaagd te worden ontstaat vrijwel meteen bij eenieder die hier voet op deze bodem zet. In Trentino regeert de zeilsport en elk jaar trekt het duizenden watersporters uit alle werelddelen. Dankzij de gunstige ligging heeft het noordelijk deel van het Gardameer een mediterraan klimaat en kent het twee unieke winden, de Ora en de Peler. Ze steken regelmatig op en vertegenwoordigen het geluk van zeilers en windsurfers. Hierdoor is Garda Trentino elk jaar het toneel voor tientallen internationale regatta’s.

De bakermat van menig kampioen

Het is de bakermat van menig kampioen die hier groot werd en de Italiaanse vlag verdedigde tijdens de Olympische spelen en de America’s Cup. Ook de meren van Caldonazzo, Ledro en Molveno lenen zich goed voor de zeilsport. De winden en stromingen mogen dan verschillen, het plezier te kunnen zeilen tussen de bergen is overal hetzelfde. Kanoën is ook mogelijk op de belangrijkste meren van Trentino: Garda, Levico, Caldonazzo en Ledro. Op het meer van Molveno is het mogelijk een kanokamp te boeken o.l.v. kampioen Antonio Rossi.

Adrenalinekick

Naast de 297 meren beschikt Trentino ook over woeliger water. Een honderdtal stromen en rivieren banen zich onstuimig een weg bergafwaarts en vormen het ideale oefenterrein voor rafters en kajakkers. Op de Noce kan iedereen met zwemvest en helm in een rubberboot stappen en veilig de strijd aangaan met het water. Deze bergstroom staat op de negende plaats van ’s werelds mooiste wateren voor rafting en staat op de eerste plaats in Italië. Daarnaast kunnen kajakkers ook varen op de Vanoi bij San Martino di Castrozza-Primiero en op de Travignolo in het natuurpark van Primiero-Pale di San Martino.

Hydrospeed en canyoning in Trentino

Hydrospeed op zich is al een garantie voor uniek vakantiegenot, maar dan wel voor echte helden. Een wildwaterbaan waarbij de rivier de sportieveling vastgeklampt aan een soort verdikte halve surfplank meevoert. Wie voor canyoning kiest, komt op plekken in de bergen waar alleen water toegang toe heeft. Deze sport wordt beoefend in Val di Sole en bij het Gardameer. Daar bevinden zich een twintigtal gaten, grotten en kloven waarvan er enkelen direct gelegen zijn aan de rotsachtige oever van het meer. De afdalingen verschillen in moeilijkheidsgraad en tijdsduur, van min. 2 tot max. 10-12 uur. Voor de makkelijke afdalingen is ervaring geen must maar begeleiding is absoluut vereist.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in Trentino >>

Zomervakantie tips