5x wandelen in de Sierra Nevada in Spanje

 © Sierra Nevada 
Misschien wel de mooiste wandeling van de Sierra Nevada

4 maart 2020

door Joanne in Wandelen

De Sierra Nevada is een gebergte in Spanje, in de zuidelijke provincie Andalusië. Terwijl je verder in het zuiden van Spanje geniet van zonnig warm weer, ligt er op de toppen van het Sierra Nevada gebergte regelmatig sneeuw. Aan de voet (zuidkant) van de Sierra Nevada ligt de bergachtige streek de Alpujarras. In deze bergen in Spanje kun je prachtig wandelen. De wandelroutes in de Sierra Nevada zijn echter het beste te wandelen in de zomer. Net als in de Alpen moet je hier rekening houden met het bergweer, het kan hier zomaar omslaan. In dit blog beschrijven we 5 wandelingen in de Sierra Nevada. 

#1. Laguna de las Yeguas

In het westen van de Sierra Nevada vind je de bergliften van het 'Sierra Nevada Ski Station'. In de zomer zijn hier twee liften open: de Al-Andalus Góndola (van 2149 naar 2683 meter) en de Veleta 2 stoeltjeslift (van 2690 naar 2915 meter). Deze wandeling start op 2900 meter hoogte, bij het eindpunt van de Veleta 2 stoeltjeslift. Je wandelt naar de Laguna de las Yeguas, een lagune gemaakt van smeltende sneeuw. Hoog boven je zie je de Lagunillos de la Virgen en beneden de oorsprong van de Dilar rivier. Een wandeling om te genieten van de omgeving, smeltende sneeuw en vele schapen.

mooiste wandelingen Sierra Nevada
In de lagune ligt veel smeltende sneeuw (Foto: © Sierra Nevada)

Duur 30 minuten
Hoogtemeters 135 meter
Afstand 2,1 km
Ondergrond Bergpaden
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Fuenta Alta 

Deze wandeling loopt langs en door de dennenbossen op de lagere delen van de Pico de Veleta. De grove dennen en zwarte dennen die je tegenkomt zijn aangeplant. Op de open velden tussen de bossen liggen oude traditionele boerderijen. Geniet van deze boerderijen, bijvoorbeeld de Suerte de Fuente Alta, de Suerta Zangarria en de Suerte del Tomate.

Duur 3:30 uur
Hoogtemeters 125 meter
Afstand 7,3 km
Ondergrond Bospaden en bergpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Veleta 

Dit is de grote klassieke route die je wilt wandelen in de Sierra Nevada. Vanaf de top van de lift vanuit Pradollano loop je langs het oude Veleta pad naar de top, Pico de Veleta. Een wandeling die veelal over kale rots loopt. Onderweg vind je het Psiciones del Veleta, een bijzonder uitzichtpunt, met  zicht over de San Juan vallei en bergen die ver weg liggen.

mooiste wandelingen Sierra Nevada
Met de lift ga je naar 2900 meter hoogte (Foto: © Sierra Nevada)

Duur 2:50 uur
Hoogtemeters 480 meter
Afstand 5,2 km
Ondergrond Bergpaden
Niveau Moeilijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Trevelez vallei

Dit is een wandeling door de vallei van de rivier Trevélez. Je start in het gelijknamige dorp. Doordat je heen en terug loopt, kun je de wandeling zo lang maken als je wilt. Onderweg vind je veel uitzichtpunten en picknickplaatsen. De paden kunnen modderig zijn, vooral in het voorjaar.

Duur 5:00 uur
Hoogtemeters 530 meter
Afstand 8,3 km
Ondergrond Modderige paden, steen- en graspaden
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Mulhacen

Deze wandeling kan natuurlijk niet ontbreken op de lijst met 5 mooiste wandelingen in de Sierra Nevada. De tocht naar het hoogste punt van de Sierra Nevada! Je kunt vanaf verschillende kanten de top op, bijvoorbeeld vanuit Capileira of Trevelez. Wandel vanuit deze dorpen naar de Rifugio Poquira. Daar overnachten en dan de tocht naar de top. Dit is een serieuze wandeling in het hooggebergte. Er kan sneeuw liggen en het weer kan snel omslaan. De top is een mooie beloning.

Mulhacén: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
Op de Mulhacén ligt vaak nog sneeuw  (Foto: © Pixabay)

Duur 3:30 uur
Hoogtemeters 1000 meter stijgen en dalen
Afstand 10 km
Ondergrond Bergpaden, blokken en sneeuw
Niveau Moeilijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Zomervakantie tips