Skip to navigation Skip to main content

Mount Scenery, de hoogste berg van Nederland

4977 - Mount Scenery, de hoogste berg van Nederland

Op 7 september 2010 schreef ik een weblog over de Vaalserberg met als titel ‘de hoogste berg van Nederland’. Destijds geen woord aan gelogen. Iets meer dan een maand later bleek de informatie al achterhaald. Sinds het eiland Saba op 10 oktober 2010 onderdeel werd van Nederland als 'bijzondere gemeente' is Mount Scenery het hoogste punt van Nederlands grondgebied. Voorheen was het alleen het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Slapende vulkaan

Saba, een voormalig onderdeel van de Nederlandse Antillen, bestaat uit een uitgedoofde vulkaan met vier lavakoepels. De top van deze vulkaan is met 877 meter de Mount Scenery. Onder het zeeoppervlak loopt de vulkaan nog eens 900 meter door. Ondanks de geringe grootte van het eiland komer er op Saba maar liefst zes verschillende ecosystemen voor. Tijdens je tocht naar de top van de Mount Scenery loop je op het ene moment tussen de cactussen om enkele honderden meters hoger te worden omgeven door tropische begroeiing.

1064 treden

De top van Mount Scenery gaat vaak gehuld in dichte mist dus plan je tocht zorgvuldig! Als je ’s morgens de berg in al zijn glorie kunt bewonderen is het tijd voor de beklimming. Je bereikt de top door een 1064 treden tellende trap op te lopen. Eenmaal boven heb je spierpijn in je bovenbenen en kuiten maar dat is het meer dan waard. Onderweg loop je door diverse landschappen en boven heb je een prachtig uitzicht over Saba en de eilanden St. Maarten en St. Eustatius.

1064 treden naar de top

Een steen ter bewijs

Ter bewijs van het feit dat dit de hoogste berg van Nederland is, is er bovenop de Mount Scenery een steen geplaatst. Een delegatie uit Vaals bracht de steen ter ere van het hoogste punt mee vanuit Zuid-Limburg. Vervolgens was het een flinke klim om de 60 kilo zware steen op de top te krijgen. Maar als wandelaar heb je nu wel een bewijs dat je op de hoogste berg van Nederland hebt gestaan.

Ongerepte natuur

Saba is een eiland in de Caribbean dat vrijwel volledig bestaat uit ongerepte natuur. Hier heeft Saba ook haar bijnaam aan te danken, ‘The unspoiled queen’. Parelwitte stranden en grote steden ga je hier niet vinden. Wel kleine dorpjes met huizen in de Sabaanse stijl, rode daken, witte muren en groene luiken. Door de natuur lopen tal van smalle paadjes met hier en daar weer een kleine nederzetting. Saba is een eiland voor natuurliefhebbers en duikers, wie liever in een groot resort geniet van een vakantie in het Caribisch gebied zit hier verkeerd. En van vrijwel elk punt heb je uitzicht op de 877 meter hoge Mount Scenery.

Ongerepte natuur op Saba

De Vaalserberg

Met 322,7 meter is de Vaalserberg vanzelfsprekend nog wel de hoogste berg van het Nederlandse vasteland. Een populair uitstapje zal het meest zuidelijke puntje van ons land ook altijd blijven. Onder meer door het feit dat de grenzen van Nederland, België en Duitsland hier samenkomen. Het drielandenpunt valt te herkennen aan de monumentale steen, maar het echte punt ligt vijftig meter verder naar het noordwesten, bij grenspaal 193. De kinderen kunnen zich op de Vaalserberg vermaken in het grootste doolhof van Europa.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.