Skip to navigation Skip to main content

Smullen op sterrenniveau in een berghut

4929 - Smullen op sterrenniveau in een berghut

Sinds 5 jaar organiseert de regio Paznaun in Tirol de 'Culinaire Jacobsweg'. Een bijzonder smakelijk concept waarbij je de gerechten van Europese sterrenchefs kunt proeven in vier verschillende berghutten. Zo kun je iedere dag een wandeling of fietstocht maken naar één van de hutten en genieten van een sterrengerecht dat bereid is met plaatselijke ingrediënten. Afgelopen weekend was de aftrap van het nieuwe zomerseizoen. Indebergen.nl was erbij, sprak met de chefs en mocht alle specialiteiten proberen. En dat was genieten!

4 hutten, 4 chefs, 4 gerechten

De 4 deelnemende berghutten (Jamtalhütte, Heidelberger Hütte, Niederelbe Hütte en Ascherhütte) zijn te bereiken vanuit de plaatsen Ischgl, Kappl, Galtür en See. Gedurende de hele zomer wordt in iedere hut een gerecht geserveerd van één van de sterrenchefs. De prijs van zo’n bord 'sterren-eten' is bijzonder vriendelijk: € 15,- en daarmee niet duurder dan je gewend bent in een hut. Afgelopen weekend werden de chefs en hun gerechten gepresenteerd in de Jamtalhütte. De hut is bereikbaar vanuit Galtür en tevens thuisbasis van 'onze' Nederlandse sterrenchef Rik Jansma. Net als vorig jaar gingen we ook dit keer met de mountainbike naar de hut. Naast Rik Jansma - chefkok en eigenaar van sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk - waren internationale topkoks uit België (Kristof Koppens van Apriori in Haaltert), Duitsland (Otto Koch van Restaurant 181 in München) en Italië (Gian Paolo Raschi van Guido in Rimini) dit jaar gevraagd voor het culinaire project.

De Jamtalhütte in Galtür
Een gezellige Jamtalhütte afgelopen zondagmiddag; de proeverij trok veel enthousiaste bezoekers

Nederlandse topchef in Tirol

In het najaar van 2012 werd Rik Jansma (1 Michelin ster, 16/20 Gault Millau) benaderd om deel te nemen aan dit unieke concept en hij was meteen enthousiast. Rik houdt namelijk wel van een uitdaging. Zo kookte hij vorig jaar voor militairen in Afghanistan en staat dit jaar – als eerste sterrenkok – op het festival Zwarte Cross met zijn gerechten. Voor de Jamtalhütte maakte hij een gerecht van Paznauner lam met een aardappel-knoflookpuree en tuinboontjes. Na een bemoedigende opmerking van onze Hollande chef: 'Als je het niet te knagen vindt, moet je het ook zeggen hè;-)?' begon ik aan het prachtig uitziende gerecht. En hoewel ik normaal gesproken niet zo warm loop voor lam, vond ik het heerlijk. Dat Rik niet alleen een liefhebber is van lekker eten bleek later die middag, toen hij hoorde dat je ook heel goed kunt motorrijden en fietsen in het Paznauntal. Met als gevolg dat we eind van de middag een flinke motorrit hebben gemaakt en hij de volgende dag met ons mee naar boven ging op een e-bike. Maar daarover binnenkort meer.

Rik Jansma in de Jamtalhütte Galtür
Rik Jansma met zijn gerecht: Paznauner lam

Mijn favorieten

Het was echt smullen daar op het terras in de zon bij de Jamtalhütte. Mijn persoonlijke favoriet was het gerecht van de Italiaanse chef: een ravioli van paddestoelen en ricotta in een fondue van parmesan. Ook de 'Duitse' goulash van wild met een souflé van brood en paddestoelen smaakte naar meer. Met name het laatste gerecht vond ik een typisch gerecht voor een berghut - na dit stevige gerecht kun je wel weer een berg opklimmen. Al met al was het een heerlijke middag boven op de berg in Galtür en met een overvolle buik stapten we weer op de mountainbike terug naar het dal. Gelukkig hoefden we alleen nog maar naar beneden!

Kristof Koppens in de Jamtalhütte
Kristof Koppens serveerde een bijzondere buikspek, maar mijn favoriet was toch de ravioli (rechts)

Binnenkort lees je in hier meer over motorrijden en e-biken in het Paznauntal.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.