Skip to navigation Skip to main content

Valsugana & Lagorai: waterrijk en veelzijdig

4860 - Valsugana & Lagorai: waterrijk en veelzijdig

De regio Valsugana & Lagorai in Trentino is zeer populair bij Nederlandse vakantiegangers. Dit komt onder andere door de veelzijdigheid van het gebied, de activiteiten die je er kunt ondernemen, het fijne klimaat en natuurlijk het water. De meren vertegenwoordigen één van de belangrijkste natuurlijke schatten van Valsugana en Lagorai in Trentino. Het water behoort tot het schoonste van Italië en er kan van mei tot september in gezwommen worden.

Het Caldonazzomeer

Het Caldonazzomeer is het grootste meer dat volledig in Trentino ligt en ideaal voor de watersporters. Je kunt er o.a. zeilen, windsurfen, kanovaren, waterskiën en zwemmen. Er zijn veel openbare stranden en twee strandpaviljoens. Het Caldonazzomeer wordt door de heuvelrug van Tenno van het Levicomeer (bekend vanwege het centrum met thermaal water) gescheiden. Omgeven door het groen lijkt dit meer op een Noors fjord. Op de oevers vind je twee strandpaviljoens en een openbaar strand met schaduw.

Het Caldonazzomeer

Trekking langs berghutten

De bergketen Lagorai is één van de grootste natuurgebieden in de provincie Trentino, met nog ongerepte delen, die zich over ruim 50 km uitstrekt. De hoogste top is de Cima d’Asta (2.847 m) die zich langs de Hoogteweg “Alta Via del Granito” bevindt. De “Alta Via del Granito” is een trekking van 3 dagen met overnachtingen in berghutten. In het landschap van de Lagorai zijn talrijke militaire overblijfselen uit de WOI te vinden in de vorm van forten, begraafplaatsen en militaire paden. Tevens vind je er typische bergboerderijen waar kaas nog volgens traditionele receptuur wordt gemaakt. Hier kun je zelfs een koe kunt adopteren!

 

Adopteer een koe!

Altijd al een koe willen hebben? In Trentino kun je je droom waarmaken en zelfs de kaas, gemaakt van de melk van jouw koe, bij de bergboerderij opeten! “Adopteer een koe” is een origineel initiatief van Valsugana en Lagorai ontstaan om de ongerepte natuur van deze bergen te tonen, meer te leren over het leven op de boerderij en te zien hoe op traditionele wijze de kaas wordt gemaakt. Door een koe te adopteren heb je recht op producten die op de bergboerderij zijn gemaakt met als enige voorwaarde dat je jouw koe persoonlijk gaat bezoeken!

Fietspad van 80 km

In de regio Valsugana ligt een 80 km lang fietspad door de schitterende natuur vanaf het Caldonazzomeer in Trentino tot Bassano del Grappa in Veneto. Het traject is vrijwel geheel vlak en hierdoor geschikt voor iedereen. Langs de route zijn er bicigrills; snack en bargelegenheden voor de fietsers. In juli en augustus is de dienst trein+fiets voor het transport van max. 32 fietsen operationeel, je kunt dus gemakkelijke je fiets meenemen. Daarnaast is er het bike-sharing systeem met de mogelijkheid op diverse plaatsen een fiets te huren en deze op een ander punt langs de route weer af te geven. Voor mountainbikers ligt er het circuit Dolomiti Lagorai Bike: 300 km aan routes, in kaart gebracht met gps, van uiteenlopend niveau en lengte. Nieuw dit jaar is de verhuur van e-bikes van de Europese keten “Movelo”, met verhuur- en oplaadpunten in het hele gebied.

Bicigrill Valsugana

Venetië en Verona binnen handbereik

Valsugana is de ideale locatie voor een vakantie waarbij je tevens in één dag de kuststad Venetië kunt bezoeken of Verona met haar fraaie Arena. Door de goede treinverbindingen kun je je auto in Valsugana laten staan en parkeerproblemen voorkomen. Je komt met de trein in de stad aan waar je een hele dag ter beschikking hebt om te genieten van de kunst en de Italiaanse historie kunt ontdekken.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.