Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een vakantie in de Alpenregion in Vorarlberg

16194 - Tips voor een vakantie in de Alpenregion in Vorarlberg

De Alpenregion is één van de vijf vakantieregio’s in Vorarlberg. De regio wordt gevormd door de drie bergdalen Brandnertal, Klostertal en het door UNESCO benoemde Biosferenpark Großes Walsertal. Het bruisende centrum van de regio is Alpenstad Bludenz. Te voet, via het uitgebreide wandelnetwerk, valt er ontzettend veel te ontdekken. Daarnaast kenmerkt de Alpenregion zich door de kindvriendelijkheid. In dit weblog geef ik je 5 tips voor een vakantie in de Alpenregion in Vorarlberg.

#1. Een bezoek aan de Lünersee

Het Brandnertal is één van de drie bergdalen in de Alpenregion. Het dal ligt in het zuiden van Vorarlberg, vlakbij Alpenstad Bludenz. Je vindt hier de plaatsen Brand, Bürserberg en Bürs. Via een uitgebreid netwerk aan wandelpaden (400 km) en mountainbike trails (110 km) kun je op ontdekkingstocht gaan in het Brandnertal. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de Lünersee. Dit prachtige en betoverende meer ligt op 1970 meter hoogte, aan het einde van het dal en is eenvoudig te bereiken met de Lünerseebahn. Je kunt een twee uur durende wandeling maken rondom het meer, de 2965 meter hoge Schesaplana beklimmen of lekker gaan vissen. Een dagkaart kost €25,- (zonder gastenkaart) en vispassen zijn ter plaatse verkrijgbaar.

De prachtige Lünersee met bergen op de achtergrond
(Foto: © Joachim Stretz, Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH)

#2. Bewonder de Fallbach waterval in het Klostertal

Het Klostertal ligt tussen Alpenstad Bludenz en de Arlberg. Verblijf je in deze regio, dan mag een bezoek aan de prachtige Fallbach waterval echt niet ontbreken. Met een valhoogte van ruim 200 meter, is dit de hoogste waterval van Vorarlberg. Er loopt een leuke wandeling van ongeveer 2 uur naartoe. De route heeft een lengte van 4,8 km en is makkelijk van niveau. Tip: ben je met kleine waterfans op vakantie? Bezoek dan het Almwasserpark in Klösterle. Dit 'natuurbelevenisbad' is leuk voor de hele familie. De kinderen kunnen spelen in- en rondom het water en op allerlei spannende speeltoestellen.

#3. Ontdek de natuur van Biosferenpark Großes Walsertal

Het Großes Walsertal is door UNESCO uitgeroepen tot Biosferenpark. Een Biosferenpark, biosfeerreservaat in het Nederlands, is een natuurgebied waarbij de genetische waarden en ecosystemen worden beschermd. De ontwikkeling en interactie tussen mens en natuur staan daarbij centraal. Het Großes Walsertal staat bekend om de indrukwekkende bergtoppen, steile kloven, kabbelende beekjes, denderende watervallen en de heldere Seewaldsee. Dat alles is te ontdekken via de 230 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelpaden. Een tip is om samen met een gids een zonsopkomstwandeling op de 2107 meter hoge Zafernhorn te maken. Deze is inclusief wandeling naar de top, duurt ongeveer 4,5 uur en overbrugt 650 hoogtemeters. Het is prachtig om in alle rust bovenop de berg van de opkomst van de zon te genieten. Uiteraard kun je jezelf daarna belonen met een heerlijk bergontbijt.

#4. De Natursprünge weg en Tierwelten route in het Brandnertal

De Alpenregion is ideaal voor families. Je kunt er allerlei leuke activiteiten ondernemen, zwemmen in een meer en natuurlijk wandelen. In de gehele regio vind je allerlei leuke themawandelingen. De routes zijn vaak geschikt voor de hele familie en ontzettend leerzaam. Twee tips zijn de Natursprünge weg en de Tierwelten route in het Brandnertal. Bij de Natursprünge weg draait alles om de natuur en het ontstaan van de Alpen. Zoals de naam van de Tierwelten route al doet vermoeden, draait het bij deze wandeling om de dieren in de Alpen en op onze aardbodem. Beide wandelingen starten vlakbij het plaatsje Brand en duren 1,5 tot 2 uur.

Wandelen met kinderen door het water in de bergen Brandnertal
De Alpenregion is ideaal voor families (Foto: © Bernhard Huber - Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH)

#5. De Berenweg en het Berenland in het Klostertal

Het Klostertal is een fijne bestemming voor families met kinderen van alle leeftijden. Een echte tip is een bezoek aan de Sonnenkopf. Naast prachtige wandelroutes vind je hier ook een leuk speelpark. Het Berenland ligt op ongeveer 2000 meter hoogte en bestaat uit allerlei speeltoestellen, speelweides, een klein meertje en een fijne berghut met terras. Na een wandeling kunnen de kinderen hier heerlijk spelen met leeftijdgenootjes. Entree is gratis en er zijn zomers leuke programma’s waar de kinderen aan deel kunnen nemen. Een andere tip is de themawandeling Berenweg. Via zes interactieve stations leren de kinderen meer over beren. De wandeling start bij het bergstation van de Sonnenkopfbahn, duurt ongeveer 1 uur en heeft een lengte van 500 meter.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.