Wandelen met lama’s in Valloire

Wandelen met lama’s in Valloire

10 februari 2018

door Thijs in Wintersport

Wintersport bestaat al lang niet meer alleen uit skiën. In iedere bestemming worden activiteiten georganiseerd voor niet-skiërs of mensen die een dagje wat anders willen. In het Franse Valloire is dit niet anders. Je kunt er onder meer huskytochten maken, ULM vliegen, paragliden en schaatsen. Een activiteit waar ik minder snel aan had gedacht is… wandelen met lama’s! Ik heb het genoegen om een middag op pad te mogen met gids Gilles en zijn lama’s Tio, Tchupango en Chiloé. Direct word ik door Gilles gerustgesteld, ik hoef mijn geen zorgen te maken over gespuug. Lama’s spugen alleen naar andere lama’s en zelden tot nooit naar mensen. Met die gedachte begin ik een stuk prettiger aan deze bijzondere wandeling.

Drie lama’s achterin een bestelbus

Ik ontmoet Gilles op de parkeerplaats van Les Verneys, net buiten Valloire aan de voet van de beroemde Col du Galibier. Dit keer beklim ik de flanken van deze reus in de Franse bergen niet per fiets, maar met een lama aan de hand. Na kennisgemaakt te hebben met de drie Franse families die mij vergezellen, worden de lama’s Tio, Tchupango en Chiloé een voor een voorgesteld. Vanuit de bestelbus verschijnen de indrukwekkende dieren die al staan te trappelen. Hond Trek cirkelt vrolijk om de groep heen en al bij al trekken we behoorlijk de aandacht. On y va!

Het kind in Gilles komt naar boven

De kinderen hebben ieder een smile van oor tot oor terwijl ze met een lama aan de hand door de sneeuw wandelen. Ondertussen vertelt Gilles gepassioneerd in een mix van Frans en Engels over het Zuid-Amerikaanse hoefdier dat hij op zijn boerderij fokt. Het dier komt oorspronkelijk uit Chili, deponeert z’n uitwerpselen op een vaste plaats en in Frankrijk zijn er ongeveer 3000. Dat dit een ideale activiteit is voor families, wordt niet veel later nog duidelijker. Er wordt op de billen van een berg gesleed en de kinderen worden nog blijer dan ze al waren. Dat Gilles een échte kindervriend is wordt hierbij nog maar eens onderstreept. Ook hij gaat vrolijk van de berg naar beneden.

Lama

Lamas Valloire

Winterse picknick in de sneeuw

Van wandelen met lama’s krijg je trek! Terwijl de lama’s vastgebonden zijn en van de bomen knabbelen, tovert Gilles ook voor ons een lekkernij uit z’n rugtas. Op z’n houten plank begint hij broodjes met jam én slagroom te smeren. Een nieuwe combinatie voor mij, die overigens, in combinatie met een kopje kruidenthee, zeer goed smaakt! Nadat ook de laatste bereikbare dennenappels door de lama’s zijn verorberd, wandelen we terug naar de boerderij. Dat de vertelde weetjes kloppen wordt direct bewezen. De drie lama’s doen keurig om de beurt hun behoefte op de plek waar dit duidelijk vaker wordt gedaan!

Tip voor een familiewintersport

Na afscheid te hebben genomen van Gilles met de speciale lamagroet wandel ik terug naar Valloire. Voor families kan een activiteit als deze echt een meerwaarde vormen tijdens de wintersport. De kinderen maken een onvergetelijk avontuur mee en blijken wandelen op deze manier gewoon leuk te vinden. En niet alleen Gilles is een kindervriend, ook de lama’s zijn dat! Ze vinden alles wat de kinderen doen goed en je hoeft niet bang te zijn voor gespuug.

Picknick lama

Meer informatie over Valloire

Valloire is een sfeervol dorpje in de Franse bergen, aan de voet van de beroemde Col du Galibier. Het dorp heeft een behoorlijke omgang, maar voelt authentiek aan door de karakteristieke bebouwing en de gezellige straatjes. Het skigebied beschikt over 150 kilometer aan pistes en ook na afloop van de wintersportdag valt er nog het nodige te beleven. Er zijn tal van leuke winkeltjes met lokale producten en souvenirs, gezellige bars en restaurants waar je kunt proeven van de lokale keuken. Ook niet-skiënde wintersporters hoeven zich niet te vervelen in Valloire.

Klik hier voor meer informatie over France Montagnes >

We hebben ook geskied in Valloire! Lees hier ons reisverslag >

Valloire lamas

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips