Skip to navigation Skip to main content

De 9 mooiste (winterse) boeken van 2017/2018

12609 - De 9 mooiste (winterse) boeken van 2017/2018

Eén van de voordelen van de winter is dat niets (oke natuurlijk kunnen we nog wel meer bedenken) zo fijn is als lekker knus op de bank een boek lezen, terwijl het buiten koud en guur is. Kopje thee erbij, sloffen aan en zo’n boek waar je helemaal in kunt verdwijnen. Of in de zomer, op het balkon van je accommodatie in de bergen? Genieten! Om je de komende wintermaanden door te helpen, heb ik een aantal leuke (winterse) boeken voor je op een rij gezet. Ook erg leuk om te geven, of krijgen, als kerstcadeau!

#1. Winternacht, Suzanne Vermeer

De spannende thrillers van pseudoniem Suzanne Vermeer zijn altijd het lezen waard, met name omdat ze heerlijk gemakkelijk weglezen. Het boek van dit moment is Winternacht. In dit boek krijgt psychologe Karin Ter Duin op haar vijfendertigste te horen dat haar ouders niet haar echte ouders zijn, maar dat ze geadopteerd is. In haar zoektocht naar haar biologische ouders gaat ze naar Canada. Hier raakt ze betrokken bij de vermissing van de vijfjarige Liv. De weken erna verdwijnen er ineens nog meer kinderen.

#2. Winterwereld, Linda van Rijn

Je kent het wel, gezellig met een groep vrienden een weekend in een huisje in het bos. Lara gaat met haar vrienden naar de Brabantse bossen. Tijdens dit weekend komt ze er echter achter dat haar vriend is vreemdgegaan, waar ze natuurlijk niet erg blij mee is. In haar boosheid loopt ze het donkere en ijskoude bos in. Haar vrienden laten Lara haar gang gaan. Maar wanneer ze na een tijdje naar haar opzoek gaan en er geen spoor valt te bekennen, worden ze toch ongerust.

#3. Kerstdagen, Jeanette Winterson

Nog inspiratie nodig voor het kerstdiner? In dit boek vertelt Jeanette Winterson twaalf betoverende (kerst)verhalen. Elk verhaal wordt vergezeld van een passend feestelijk recept, met een vleugje Engelse kerstsfeer. Elk verhaal is anders, waarbij het ene wisselt tussen fictie en werkelijkheid en het andere horror en geesten kent.

#4. Een winter in Wenen, Petra Hartlieb

Met dit boek ga je even terug in de tijd, om precies te zijn naar Wenen in 1910, tijdens een barre winter. Kindermeisje Marie wordt naar de lokale boekhandel gestuurd om een boek te halen. Helaas komt ze zonder boek en helemaal versneeuwd weer thuis. Diezelfde middag staat Oskar, van de boekenwinkel, ineens voor de deur met het bestelde boek. Ook heeft hij een boek meegenomen voor Marie, met daarin een persoonlijke boodschap.

#5. Ontvoerd, Sandra Brown

Emory is naast arts een zeer fanatiek hardloopster. Voor een speciale training reist ze af naar de bergen van North Carolina. Veel te lang na de zoveelste ruzie tussen Jeff en Emory, komt Jeff erachter dat Emory is verdwenen en hij slaat alarm. Door het slechte weer, met zware sneeuwval, is de zoektocht naar haar bijna onmogelijk. Ondertussen wordt Emory wakker met zwaar hoofdletsel en een onbekende naast zich.

#6. Dochter, Rosamund Lupton (januari 2018)

Van de auteur van de wereldwijde bestseller ‘Zusje’. De man van Yasmin, Matt, werkt in Alaska. Yasmin besluit om Matt op te zoeken, samen met hun dochter Ruby. Wanneer ze in Alaska aankomt op het vliegveld, wordt ze hier opgewacht door de politie. Er is een brand geweest en de politie vermoed dat Matt het 24e slachtoffer is. Yasmin weigert dit te geloven, omdat ze nog door Matt z’n mobiele telefoon is gebeld, na de brand.

#7. De winter voorbij, Isabel Allende (februari 2018)

December, een vreselijke sneeuwstorm en New York. Perfecte setting voor een spannend boek. Door toeval kruisen een oudere Amerikaan, een zestigjarige Chileen en een jonge illegale immigrante elkaar. Ze besluiten samen de sneeuwstorm door te komen. Wanneer ze elkaar steeds beter leren kennen, vallen er puzzelstukjes op hun plaats.

#8. Moord in de Oriënt-Express, Agatha Christie

Het verhaal kwam al in 1934 uit, maar in 2017 kon je de film bewonderen in de bioscoop. In dit spannende verhaal komt detective Poirot terecht in een familiedrama. Wanneer Poirot met de Oriënt-Express reist, wordt één van de passagiers vermoord. Tijdens zijn onderzoek blijken opvallend veel passagiers met elkaar verbonden te zijn.

#9. De Acht Bergen, Paolo Cognetti

Prachtig en intens verhaal over de liefde voor de Italiaanse Alpen. De ouders van Pietro hebben een onvoorwaardelijke liefde voor de bergen, waar ze elkaar ook ontmoetten. Door werk wonen ze (helaas) in de stad, waar Pietro geboren wordt. Nadat ze een dorpje in Valle d’Aosta ontdekken, besluit het gezin hier jarenlang elke zomer door te brengen. Pietro raakt hier bevriend met Bruno, met wie hij regelmatig op avontuur gaat. Er ontstaat een ogenschijnlijk hechte vriendschap.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.