En toen ontdekte mijn zoon klimmen

En toen ontdekte mijn zoon klimmen

2 december 2017

door Gastredacteur in Familie/kinderen

Door: Marjolein. Op het schoolplein hoor ik regelmatig gezucht en gesteun van ouders over een groot bijkomend probleem als je opgroeiende kinderen hebt: SPORT. Je zou denken: je kind op voetbal of hockey; dat is toch niet zo’n punt? Nou nee, daar komen heel wat belangrijke zaken om de hoek kijken, zoals: kantinerooster, wasrooster, fluitrooster, rijrooster, enzovoorts. Prima te doen als je één kind hebt, maar bij drie kids… Dan moet je een compleet draaiboek thuis hebben liggen, wil je dat allemaal klaarspelen. 

Hij is gewoon niet zo sportief

Als moeder van vier zonen prijs ik mij stiekem soms gelukkig, dat ik tot nu toe kinderen heb gekregen die niet van voetbal, hockey of andere balsporten houden. Mijn tweede zoon zit op scouting. Afgezien van de enorme berg vieze kleding op zaterdag, zit daar geen rij-, fluit- of kantinerooster aan vast. En de standplaats is elke week ook hetzelfde. Gelukkig.  Mijn oudste zoon was vooral van de Lego en nu hij wat ouder wordt, is hij vooral van de computers. Maar sporten? Nee. Fietsen vond hij prima en buitenspelen was ook favoriet, maar om nu op zaterdag achter zo’n bal aan rennen om die vervolgens weer weg te schoppen, nee, dat was het niet. Ook aan zwemmen had hij een broertje dood. Hij heeft (tot wanhoop van zijn ouders) zo lang over zijn A-diploma gedaan, dat hij aan B niet meer toekwam. Hij is gewoon niet zo sportief.

Totdat hij klimmen ontdekte…

Maar, tot hij een jaar geleden een nieuwe sport ontdekte: klimmen! Op zomervakantie in de bergen ontdekte hij hoe leuk klimmen is en afgelopen jaar heeft hij voor zijn verjaardag een klimcursus en materialen gekregen. Elke week heeft hij nu “klimclub” in Bergschenhoek, waar hij samen met andere kinderen en een instructeur de hoogste wanden beklimt. Hij vindt het geweldig! En wij zijn elke week nog steeds een beetje verbaasd dat we opeens zo’n sportieve jongen in huis hebben. Stiekem vind ik er toch wel een nadeel aan zitten, ontdekte ik deze week. Toen ik hem kwam ophalen, uiteraard iets te vroeg zodat ik nog even trots wat foto’s kon maken, besefte ik tot mijn spijt, dat ik inmiddels ben ingehaald. Hij is beter geworden in klimmen dan ik. Nou ja zeg!

Ook op zoek naar een leuke sport voor je kind? Of nieuwsgierig naar het indoorklimmen? check de informatie hieronder:

klimmen kinderen

Indoorparken in Nederland:

In Nederland zijn er ongeveer 70 indoor klimhallen/ klimverenigingen. Elke klimhal biedt verschillende routes die om de zoveel tijd worden gewijzigd. De routes zijn opgebouwd uit blokjes met verschillende kleuren en hebben een cijfer dat aangeeft hoe moeilijk deze route is. In Nederland beginnen ze meestal met 3A en lopen via 3B, 3C naar 4a etc. tot 8C. Hoe hoger het cijfer, des te moeilijker de route is. Mijn zoon vertelde trots dat hij de 5 heeft gedaan en wil de volgende keer aan de 6 beginnen.

Materiaal:

Voor onze zoon hebben we een klimgordel en klimschoenen bij Decathlon gehaald. Decathlon heeft een leuke kinderklimlijn (Simond) met mooie materialen die niet duur zijn. Prima om mee te beginnen! De schoenen zijn met klittenband omdat dit voor onze zoon gemakkelijker aan en uit te trekken is. Check goed de maat en pasvorm. Schoenen horen strak te zitten! Leuk detail van de klimgordel van Decatlon, is dat de belangrijkste klim-check die de kinderen leren op de klimcursus op de gordel afgebeeld staat. Voor onze andere zoon, die af en toe met ons klimt, hebben we de kindergordel van Black Diamonds. Ze nemen eigen zekeringsmateriaal mee naar de klimclub, maar dat hoeft niet.

klimmen kinderen

Klimcursus voor kinderen:

Onze zoon heeft zijn cursus gedaan bij Outdoor Valley in Bergschenhoek. De klimcursus was verspreid over vier zaterdagochtenden. Na het behalen van de cursus heeft hij zich aangemeld bij de klimclub. Op verschillende dagen is er klimclub en je kunt kiezen tussen 1 x per week of 2 x per week. Onze zoon klimt op vrijdagavond van 18:30 - 20:00 en we zijn hiervoor € 30 per maand kwijt. Prima prijs vind ik zelf! Uiteraard is de kinderklimcursus er in verschillende vormen en per klimhal / vereniging is het weer anders. “Los” klimmen met kinderen is vaak ook prima te betalen. Meestal ben je tussen de € 5 en € 10 kwijt en als je zelf alleen je kind zekert betaal je vaak alleen voor het kind.

Tip: boulderen

Ook leuk om een keer te doen met je zoon of dochter is boulderen! Boulderen neemt steeds meer in populariteit toe in Nederland. Boulderen is klimmen tot maximaal 4,5 meter, met daaronder valmatten. Je gebruikt geen touwen, en ook geen klimmateriaal. De klimroutes zijn soort van puzzels die je oplost met techniek, denkwerk, en kracht. Je kan het alleen doen of met elkaar. En voor kinderen is het ook makkelijk om mee te beginnen, de routes zijn namelijk kort en in verschillende moeilijkheidsgraden.

klimmen kinderen
Tijdens de vakantie klimmen in de Alpen (Foto: © Tirol Werbung, Herbig Hans)

Jeugdklimmen in de klimhal

De meeste klim- en boulderhallen hebben een eigen huisreglement waarin ook leeftijdsgrenzen worden gehanteerd. Deze huisregels zijn bij het bezoek aan een klim- of boulderhal leidend. In sommige hallen wordt gewerkt met een eigen systematiek waarmee aangeduid wordt welke competenties kinderen moeten beheersen. Eén voorbeeld hiervan is het systeem waarbij de kids op basis van leeftijd en kunnen in categorieën A tot en met F ingedeeld worden, vergelijkbaar met de in de wedstrijdsport gebruikelijke indeling. Met behulp van een gekleurd label aan de gordel is duidelijk in welke categorie het kind valt, zodat voor elke instructeur inzichtelijk is wat het niveau van het kind is. Ook hier geldt uiteindelijk dat de competenties van het kind bepalend zijn welk kleur label hij krijgt, en niet de leeftijd. 

Ook leuk: kinderfeestjes

Ontzettend veel klimhallen organiseren ook kinderfeestjes, Het is natuurlijk wel even je portemonnee opentrekken, maar hoe gaaf is dat! Wanneer je het organiseert met een ander kind vallen de kosten ook weer mee. De gemiddelde prijs is ongeveer € 20 per kind inclusief materiaal. Vaak kun je nog allemaal arrangementen erbij nemen zoals pannenkoeken of een patatje na afloop. Meestal zit er wel een minimale leeftijd en minimum aantal kinderen aan verbonden.

Over Marjolein Fraanje

Marjolein Fraanje is moeder van 4 opgroeiende zonen in de leeftijd van 2 - 11 jaar. Daarnaast is ze verpleegkundige en liefhebber van de bergen en alles daaromheen.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips