Skip to navigation Skip to main content

De vierduizenders in de Alpen

11384 - De vierduizenders in de Alpen

De Alpen zijn prachtig, dat is één ding wat zeker is! In totaal is het gebergte meer dan 200.000 km2. De bergen van de Alpen zijn onderverdeeld in verschillende groepen, die elk hun eigen kenmerken hebben. Globaal worden de Alpen onderverdeeld in de Westelijke Alpen en Oostelijke Alpen. De hoogste toppen liggen met name in de Westelijke Alpen. Maar liefst 82 bergen zijn hoger dan 4000 meter. Bekijk hieronder de gebergtes in de Alpen met de hoogste toppen en de 10 hoogste bergen!

De 4 gebergtes met de hoogste bergen

Naast de verdeling in de Westelijke en Oostenlijke Alpen, zijn de Alpen verdeeld in verschillende gebergtes. In vier van deze gebergtes vind je de hoogste bergen van de Alpen. Hierbij gaat het om het Mont Blancmassief, Monte Rosa, Walliser Alpen en Berner Alpen.

  • Het Mont Blancmassief: dit bergmassief ligt in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc. Deze berg is 4810 meter hoog. In het Mont Blancmassief vind je maar liefst 28 vierduizenders!
  • Monte Rosa: dit bergmassief vormt de grens tussen Zwitserland en Italië. Het hoogste punt van dit massief is de Dufourspitze, met 4634 meter. In het Monte Rosa massief liggen tien vierduizenders.
  • Walliser Alpen: ook dit massief ligt in Zwitserland en Italië en is met name bekend van de bijzondere Matterhorn. De hoogste berg is echter de Dom, met 4545 meter. Dit massief heeft net zoals het Mont Blancmassief 28 vierduizenders.
  • Berner Alpen: deze bergketen ligt in het gelijknamige kanton Berner Oberland. Het hoogste punt is 4274 meter, de Finsteraarhorn. In de Berner Alpen liggen negen vierduizenders.
Vierduizenders Alpen, Mont Blancmassief
Prachtig uitzicht op het Mont Blancmassief (Foto: © Switzerland Tourism)

Weetjes & feitjes over vierduizenders in de Alpen

  • In nog vier andere gebergtes liggen vierduizenders: Berninamassief (1), Grajische Alpen (1), Grand Combin (3) en Écrins (2).
  • 23 bergen liggen op de grens van twee landen.
  • 16 bergen liggen in Frankrijk
  • 11 bergen liggen in Italië
  • 32 bergen liggen in Zwitserland
  • De Mont Blanc is na de Elbroes (in de Kaukasus) de hoogste berg van Europa.

De 25 hoogste bergen in de Alpen

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.