De 10 lekkerste producten uit Zuid-Tirol

De 10 lekkerste producten uit Zuid-Tirol

2 augustus 2017

door Thijs in Algemeen

Zuid-Tirol heeft aan kwaliteitsproducten geen gebrek. Van wijn tot honing en van appels tot zuivelproducten. Liefhebbers van lekker eten komen hier niets te kort. De regio heeft zelfs z’n eigen kwaliteitskeurmerk ‘Qualität Südtirol’ in het leven geroepen. Dit keurmerk staat voor landbouwproducten en levensmiddelen die oorspronkelijk uit Zuid-Tirol komen en waarvan de kwaliteit gecontroleerd wordt. In dit weblog hebben we de 10 lekkerste producten uit Zuid-Tirol voor je op een rijtje gezet. Dit moet je beslist proeven tijdens je vakantie of meenemen om thuis van te genieten.

#1. Wijn

De geschiedenis van de wijnproductie in Zuid-Tirol gaat meer dan 3000 jaar terug. In de jaren die volgden wist de Zuid-Tiroolse wijn een uitstekende (internationale) reputatie op te bouwen. Meer dan 300 dagen zon per jaar zorgen dat de 20 druivensoorten hier uitstekend kunnen groeien. Hoewel het Zuid-Tiroolse wijnbouwgebied qua omvang niet al te groot is, komt er wel een grote verscheidenheid aan wijnen vandaan. Belangrijkste druivensoorten zijn Vernatsch, Lagrein en Gewürztraminer.

Wijn uit Zuid-Tirol
Zuid-Tiroolse wijn heeft een uitstekende internationale reputatie (Foto: © IDM Südtirol)

#2. Vlees

Het Zuid-Tiroolse vlees komt vanzelfsprekend van dieren die hun hele leven in de regio hebben doorgebracht. De dieren worden op een natuurlijke manier gevoed en de koeien grazen minimaal 60 dagen per jaar in de buitenlucht. Het vlees wordt in geringe hoeveelheden geproduceerd en alles tezamen zorgt voor een unieke smaak.

Rauwe ham uit Zuid-Tirol
Zuid-Tirools vlees is afkomstig van dieren die hun hele leven in de regio hebben geleefd (Foto: © IDM Südtirol)

#3. Melk- en zuivelproducten

Van het Zuid-Tiroolse vee komt niet alleen uitstekend vlees, maar ook pure en natuurlijke melk- en zuivelproducten. Een Zuid-Tiroolse bergboerderij heeft gemiddeld 12 koeien en de melk ligt binnen 24 uur na het melken in de winkel. Van de melk worden meer dan 90 soorten kazen gemaakt, waarvan de Graukäse een van de populairste is. Deze grijze kaas wordt gemaakt van stremselvrije koeienmelk en heeft een sterke smaak. De Zuid-Tiroolse melk wordt onder andere ook gebruikt om yoghurt, boter en kwark van te maken.

Boerenmelk uit Zuid-Tirol
Binnen 24 uur na het melken ligt de melk in de winkel (Foto: © IDM Südtirol)

#4. Appels

Het Zuid-Tiroolse fruit is van een ongekende kwaliteit en de appels zijn hier een goed voorbeeld van. Een op de tien Europese appels is afkomstig uit Zuid-Tirol en ze hebben een intensere smaak dan appels uit andere regio’s. Onder andere Golden Delicious, Jonagold, Elstar en Gala komen hier vandaan. Ook de aardbeien, frambozen en kersen uit Zuid-Tirol moet je geproefd hebben.

Appels uit Zuid-Tirol
Zuid-Tirol is Europa’s grootste aaneengesloten appelteeltgebied (Foto: © IDM Südtirol)

#5. Brood

In Zuid-Tirol zijn ze meesters in het maken van brood. 60% van de gebruikte producten moet uit de regio komen en onder andere smaakversterkers mogen niet gebruik worden. De recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven en steeds verder geperfectioneerd. Vinschger paarlbrot en Schüttelbrot zijn typisch Zuid-Tirools.

Brood uit Zuid-Tirol
Vinschger paarlbrot en Schüttelbrot zijn typisch Zuid-Tirools (Foto: © IDM Südtirol)

#6. Kastanjes

De kastanje staat in Zuid-Tirol centraal bij het ‘törggelen’: een traditie waarbij de nieuwe wijn geproefd wordt. Van de kastanjes wordt onder ander soep gemaakt (Fiseilnsupp) en daarnaast worden ze veelvuldig gepoft (Keschtn) of er worden beignets van gemaakt.

Gepofte kastanjes uit Zuid-Tirol
Tijdens het Törggelen worden gepofte kastanjes gegegeten (Foto: © IDM Südtirol)

#7. Honing

De honing uit Zuid-Tirol is een puur natuurproduct en wordt gemaakt door meer dan 6000 bijenvolken. Alpenbloemen en -kruiden zijn verantwoordelijk voor de intense smaak. Daarnaast mag de honing maximaal uit 18,5% water bestaan wat de smaak nog verder intensiveert.

Pot met honing uit Zuid-Tirol
Uit Zuid-Tirol komen bloemenhoning, alpenroosjeshoning, paardenbloemhoning en boshoning (Foto: © IDM Südtirol)

#8. Grappa

Zuid-Tiroolse grappa wordt gemaakt van droesem, de druivenschillen die overblijven na het maken van wijn en boordevol aroma’s zitten. Er worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd en de kleur die je ziet wordt bereikt door het bewaarproces in de houten vaten. Het Zuid-Tiroolse keurmerk wordt toegekend na een streng testproces.

Twee glaasje grappa op een tafel in Zuid-Tirol
De grappa wordt uitsluitend gemaakt van Zuid-Tiroolse droesem (Foto: © IDM Südtirol)

#9. Jam

Zuid-Tirol is met 18.000 hectare in Europa het grootste aaneengesloten gebied voor fruitteelt. Het fruit wordt onder andere verwerkt tot de meest heerlijke jam. Voor kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers is in de Zuid-Tiroolse jam geen plaats.

Potten met jam uit Zuid-Tirol
De meest smaakvolle jam die je ooit geproefd hebt komt uit Zuid-Tirol (Foto: © IDM Südtirol)

#10. Groente

De groente uit Zuid-Tirol wordt op hoogte verbouwd in de openlucht, waardoor de smaken beter tot ontwikkeling komen. Het ideale klimaat en de vruchtbare grond maken de groente knapperig en voedingsrijk. Bloemkool, radijs, asperges, sla en aardappels vinden in Zuid-Tirol de ideale omstandigheden om te groeien.

Geoogste groente uit Zuid-Tirol
De groente uit Zuid-Tirol heeft een heerlijke intense smaak (Foto: © IDM Südtirol)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips