Skip to navigation Skip to main content

Afdalen met de trottinet

10237 - Afdalen met de trottinet

Tijdens mijn zomervakantie enkele jaren geleden werden we door een Zwitser meegenomen naar het plaatsje Chilchli, een bergdorpje in de buurt van Basel waar van alles te doen is. Hier kan je met een lange gondel de berg op om de prachtige natuur te verkennen terwijl het wild gewoon los loopt. Eenmaal boven zag ik ze al staan: de trottinet. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met deze bijzondere step.

Trottinetten

Een trottinet is eigenlijk het Vlaamse woord voor autopet, die de Zwitsers overgenomen hebben. Het is een grote step met grove banden om de tweewieler van genoeg grip te voorzien. Helm op en met volle snelheid de berg af. In eerst instantie lijkt het meer iets voor oma’s, maar de snelheden die je kunt bereiken zijn aardig hoog. Een half werkende rem en haarspeldbochten waar je maar net aan doorheen kunt sturen zonder te vallen geven de kick. Natuurlijk kunnen de minder grote ‘’snelheidsduivels’’ onder ons ook gewoon wat rustiger afdalen, al zullen de remblokken achteraf alweer aan vervanging toe zijn. Tijdens de afdaling kom je langs het ongerepte natuur en de mooie beekjes. Eenmaal beneden kun je de trottinet zo het liftje in rijden en je helm inleveren.

offroad

Offroad in Riggisalp

Trottinetten is niet alleen in Chilchli te doen maar in veel meer gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen terrein met daarbij geschikte trottinet. Bij de Riggisalp in Schwarzsee kun je ook op je trotti racen. Op het 4 kilometer lange traject heb je zo’n 25 minuten plezier. Dit pad bestaat uit grof grind waar nog grovere banden voor nodig zijn. Bij dit traject word je daarom ook goed beschermd. Een helm, elleboogbeschermers en kniebeschermers zijn zeker nodig, want je kan naar terecht komen als je een smak maakt op de scherpe kiezelstenen.

Full speed in Filzbach

In het Zwitserse Filzbach gaan ze nog een stapje verder. Hier hebben ze elektrische trotti’s waarmee je nog sneller kunt gaan. Tijdens een 7,5 kilometer lange afdaling met een constante uitzicht op de adembenemende Walensee is het niets anders dan genieten. Deze baan bestaat volledig uit asfalt. Iets minder spectaculair dan op een grindpad, maar je kleren blijven wel schoon.



Lijkt het je een keer leuk om de berg af te racen op een trottinet? Kijk hier waar je kunt trottinetten in Zwitserland >>

Zomer Auteur

Over Jim

Vroeger had Jim eigenlijk helemaal niks met de bergen. Totdat hij voor het eerst op wintersport ging en in datzelfde jaar begon met wielrennen. De berg op, maar vooral de berg af vindt hij, zowel op een snowboard als op een fiets, sinds die tijd helemaal geweldig. Nog steeds komt Jim elk jaar wel een keer in de bergen om te doen wat hij het liefste doet.