Skip to navigation Skip to main content

Ontdek de Noorse natuur te voet!

10233 - Ontdek de Noorse natuur te voet!

Trek je wandelschoenen aan en ontdek het beste van de Noorse natuur. In de bergen, aan de fjorden en langs de kust. Overal in Noorwegen vind je wandelroutes. In Nederland groeien we op met de fiets. In Noorwegen met wandelen in de bergen. En daarom zijn de voorzieningen ook zo uitgebreid en kun je nog meer uit je reis halen.

Volg het juiste spoor

Om bewoners en toeristen in goede banen te leiden is er de Noorse Wandelvereniging (DNT). Met maar liefst 20.000 kilometer biedt de vereniging één van Europa’s grootste netwerken van gemarkeerde wandelroutes. Loop je de DNT-routes dan volg je zowel oudere, doorgaande routes als lokale voetpaden. Alle DNT-routes zijn duidelijk gemarkeerd met de rode letter ‘T’ zodat je vanaf de ene markering de volgende al kan zien, ook bij regen of mist. Er zijn ook wandelroutes in en nabij de steden van Noorwegen, waarbij je de natuur afwisselt met stadse gezelligheid.

Een route voor iedereen

Individueel, in groepsverband, met vrienden of het gezin op pad? In Noorwegen is er voor iedereen een weg. Over begaande of onbegaande paden in verschillende moeilijkheidsgraden, kort, lang, met gids of met eigen kompas op pad. Het is mogelijk om diverse routes vanaf een vaste verblijfsplaats te bewandelen, maar ook meerdaagse tochten behoren tot de mogelijkheden. Maak een eigen rondreis met enkel en alleen de benenwagen of combineer het met de auto of het openbaar vervoer.

Raksetra - Ernst RihaFjord Norway AS

Overnachten langs de route

Afhankelijk van de intensiviteit van je tocht kun je in Noorwegen terecht in luxe of minder luxe overnachtingvormen. Maak bijvoorbeeld een meerdaagse tocht in de bergen en wandel van hut naar hut; er zijn meer dan 470 hutten van DNT verspreid door heel Noorwegen. Een andere maar bijzondere manier van overnachten is op de authentieke boerderijen. Hier maak je kennis met traditionele eetgewoonten en heerlijke gerechten. Of verblijf in de gezellige berghotels en maak van daaruit verschillende dagtochten. Bijkomen van een wandeltocht kan bij uitstek in een van de luxe spahotels.

Seizoen en klimaat

De beste periode om al wandelend Noorwegen te verkennen is tussen mei en oktober – afhankelijk van de bestemming die je kiest. Overigens kan er langs de kust bijna het hele jaar worden gewandeld. Dankzij de warme golfstroom is het in Noorwegen vaak warmer dan wordt gedacht. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot zo’n 20 – 30 °C, ook in Noord Noorwegen. Wees er echter wel op voorbereid dat het weer en de temperaturen snel kunnen veranderen, vooral in de berggebieden. Houd het weer dan ook te allen tijde in de gaten. Zorg ook altijd voor een goede uitrusting wanneer je de Noorse natuur gaat verkennen, gebruik een kaart en een kompas en laat informatie achter over je tocht.

Terje Rakke, Nordic Life AS - Visitnorway.com / Rondane-Dovre - CH, visitnorway.com

Het Noorse lunchpakket

Vergeet niet om je ‘nistepakke’ mee te nemen voor onderweg. Dit lunchpakket is een typische Noorse gewoonte en een must voor elke wandelaar. Naast een stapel boterhammen en het thermosflesje vind je hierin de ‘Kvikklunsj’, een met chocolade overtrokken koekje. Daarnaast mag de sinaasappel niet ontbreken in je pakket, deze is lekker fris en goed tegen de dorst.

Verkwikkend buitenleven

De geur van de dennennaalden, een kletterende waterval, drinkwater uit de rivier, of een roofvogel die minutenlang boven je hoofd blijft cirkelen. Wandelen in de natuur van Noorwegen is een imponerende ontdekkingstocht en betekent een gevoel van ongekende vrijheid. Je komt ongetwijfeld verrijkt terug.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.