Ontdek het waterrijke Pitztal

23 maart 2013

door Thijs in Watersport

Bij de hoogstgelegen bergzomer van Tirol draait het in de zomer niet om lucht, maar om water. De prachtige wandelingen langs bergmeren en/of watervallen in de gebieden Hochzeiger, Rifflsee en Pitztaler Gletscher zijn een absolute aanrader. Ook kun je de (stijg)ijzers onderbinden voor een bezoek aan water in een vaste substantie: het eeuwige ijs van de Pitztaler gletsjer. Wie op zoek is naar meer actie, neemt deel aan de water-activiteiten van de Pitztaler bergscholen.

Stuiben Waterval

Met het gratis wandelprogramma van het Pitztal heb je op doordeweekse dagen keuze uit minimaal twee wandeltrajecten. Een aanrader is de gezinswandeling naar de 150 meter hoge Stuiben waterval, die dankzij een brug eenvoudig bereikbaar is. Meer ervaren wandelaars kunnen deelnemen aan de wandeling naar het Mittelberger meer, die zo’n 6 uur in beslag neemt.

Het middelpunt van de Pitztaler waterwereld

Na een dag wandelen is een bezoek aan de Kneippanlage in Stillebach, het middelpunt van de Pitztaler waterwereld, een aanrader. Doorloop het parcours met onder meer hand- en voetbaden, waar het stromende water voor verkoeling en nieuwe energie zorgt. Bij de Kneippanlage vind je duidelijke instructies voor de beste werking en een grote ligweide.

Stroomversnelling in het Pitztal

Op safari in de Alpen

Een winddichte jas, stevige schoenen, een liftticket en een beetje lef. Dat zijn de benodigdheden voor de ijssafari op de Pitztaler gletsjer. Tijdens het zomerseizoen organiseert het Pitztal gratis begeleide familiewandelingen naar het eeuwige ijs. Na een korte rit met het Gletscher Express bergtreintje, zet je voet op de gletsjer. Wanneer de stijgijzers zijn ondergebonden legt een ervaren gids uit wat een gletsjermolen is en of gletsjervlooien echt bestaan. Deelname aan de 2-4 uur durende ijssafari is gratis.

Een sprong in het diepe

Niet bang voor een beetje water? De Pitztaler bergscholen organiseren spannende activiteiten voor jong en oud. Kies uit rafting tours voor gezinnen, beginners of gevorderden. Of maak letterlijk een sprong in het diepe bij het canyoning, met trajecten voor kinderen vanaf 9 jaar (min. lengte 1,40 m) tot gevorderden. Een adrenalinekick is ook gegarandeerd bij het kajakken. De excursies met moeilijkheidsgraad IV tot V zijn uitsluitend geschikt voor gevorderde kajakkers.

Water in Pitztal

Het Pitztal in Tirol

Pitztal (880 tot 1.640 m hoogte) is een veelzijdige regio in Tirol, direct aan de Wildspitze berg (3.774 m). De Gletscherpark Card biedt ‘s zomers gratis toegang tot 10 liften en korting op talrijke sportieve activiteiten. Deelnemende gebieden zijn de Pitztaler- en Kaunertaler gletsjer, Kaunertaler gletscherstraße, Hochzeiger, Rifflsee, Imst en Fendels. Mede dankzij de gemoedelijke dorpjes Arzl, Jerzens, St. Leonhard en Wenns (7.400 inwoners) is Pitztal ook een perfecte bestemming voor gezinnen met kinderen.

Zomervakantie tips