Skip to navigation Skip to main content

Lente in Zuid-Tirol

10226 - Lente in Zuid-Tirol

De lente is in ’t land in Zuid-Tirol! Nu de sneeuw aan het wegsmelten is, beginnen we reikhalzend uit te kijken naar de lente. In Zuid-Tirol, de zonnigste provincie van Noord-Italië, staat de lente echt al bijna voor de deur. Op amper 1.000 km van Utrecht en met gegarandeerd 300 dagen zon per jaar; ideaal dus om de nodige vitamine D op te doen om die laatste grijze dagen het hoofd te bieden!

Bloesemtijd in Val Venosta

Vinschau, Meran en Eisacktal behoren tot de eerste dalen in Europa waar de lente ontluikt met duizenden roze en witte appelbloesems. Zuid-Tirol is immers één van de meest vruchtbare appelstreken in Europa met 1 op 10 appels in onze fruitmand van Zuid-Tiroolse origine. De boomgaarden van Val Venosta zijn bij de grootste en elk jaar zijn er bij de ontspruitende lente allerlei festiviteiten, waarbij de rijke geschiedenis van de appelproductie in de kijker gezet wordt. Laat je verrassen door het het spektakel van de ontwakende natuur en ontdek dit betoverende natuurfenomeen op de fiets, of te voet langs de waalwegen - oude irrigatiekanalen - door de boomgaarden.

Rock the Dolomites in Val Gardena

Zeven berghutten en even veel plaatselijke rockbands. Van 30 maar tot en met 1 april daveren de Dolomieten in Selva di Val Gardena/Gröden. Ladinische rock & pop, jazz & funk of party – Rock the Dolomites laat skiers een kant van Zuid-Tirol ontdekken die ze nog nooit eerder zagen – of hoorden! Een ochtendje skiën in de nog besneeuwde Dolomieten, een rockconcert van groepen als de Pamstiddn Kings, Volxrock of de Nolunta’s bij de lunch en een outdoor aperitiefje op de Piazza Walther in Bolzano/Bozen: zo rock jij de Dolomieten tijdens een zalige Zuid-Tiroolse lentedag.

Aperitieven in de zon in Merano

Dolomiti Superski, dat is 1.200km aaneengeschakelde pistes en 450 liften – waarvan een deel open blijft tot 14 april 2013. Sneeuwplezier verzekerd, terwijl je in het dal van Merano/Meran, Bolzano/Bozen of Brunico/Bruneck al kan genieten van het aperitief op een zonovergoten terras. Lente in het dal, winterpret op de hellingen. Voor een aperitiefje in stijl spring je binnen bij de supertrendy cocktailbar en club Sketch. In het meermaals bekroonde interieur van deze bar in Merano schotelen getrainde mixologists je zowel de grote cocktailklassiekers als verrassende nieuwe combinaties voor. Het hoogtepunt op de kaart van Sketch? Hun cocktails met vers fruit!

Rondtouren met de Wine Pass

Met de gloednieuwe Wine Pass trek je op een drie- of zevendaagse verkentocht door het Zuid-Tiroolse wijnproductiegebied ‘de wijnstraat’. De Wine Pass geeft recht op geleide tours door wijnkelders, degustaties, tours door plaatselijke wijngaarden, wijnworkshops, de toegang tot het South Tyrolean Wine Museum (en andere lokale musea) en nog veel meer. Met de Wine Pass gebruik je trouwens ook gratis het openbaar vervoer. Maar omdat het al lente is in Zuid-Tirol, kan je natuurlijk ook gewoon een zonnige wandeling maken van de ene wijn-hotspot naar de andere. De Wine Pass kan je vinden bij de wijnproducenten en toeristische kantoren die gevestigd zijn langs de wijnstraat. Voor € 35,- heb je een driedaagse Wine Pass, de versie die zeven dagen geldig is kost € 40,-.

Onbezorgd genieten in Zuid-Tirol

Aspergeweken in Terlano

Wijn en asperges worden in Terlano/Terlan in één adem genoemd. De “Margarete”, of plaatselijke aspergevarieteit, is een zeer kostbare groente. Eens een lekkernij voor aristocratische borden alleen, geniet vandaag iedereen van het witte goud. Van eind maart tot eind mei - de zogenaamde “aspergeweken” - vinden de witte asperges hun weg van het veld naar de plaatselijke restaurants in amper enkele uren tijd. Verser kan bijna niet – en dat zullen de gastronomen kunnen beamen. Van te genieten met een glas Terlano Sauvignon of Zuid-Tiroolse Chardonney – eenvoudig heerlijk.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.