Skip to navigation Skip to main content

Zomervakantie in de Ardennen

10224 - Zomervakantie in de Ardennen

De Ardennen zijn al jarenlang een populaire bestemming voor een actieve zomervakantie. De Belgische vakantieregio ligt vlakbij Nederland maar voelt compleet anders aan. Een ander landschap, een andere taal en tal van mogelijkheden op vakantiegebied. Wie houdt van de natuur zit hier helemaal goed. Een ideale streek om te wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten te ondernemen. Bovendien zijn de Ardennen goed bereikbaar vanuit Nederland en heb je een breed aanbod aan accommodaties.

De Hoge en de Lage Ardennen

De Ardennen liggen in het zuidoosten van België in de provincie Wallonië. Bekende vakantiebestemmingen zijn Durbuy, Spa en Stavelot. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Hoge en de Lage Ardennen. De Hoge Ardennen liggen ten noorden van de rivier de Ourthe; hier vind je dan ook de hoogste toppen die tot ver over de zeshonderd meter kunnen reiken. De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten. Wat beide streken kenmerkt is de dichte bebossing.

Wandelen in de Ardennen

Wandelaars zitten in de Ardennen helemaal goed. Door het heuvelachtige, bosrijke landschap lopen tal van wandelroutes. De één avontuurlijk en uitdagend, de ander gemakkelijk en vlak. Je kunt de wandelroutes in de Ardennen herkennen aan de witte pijlen met tekens erop als blauwe kruisjes, rode stippen of gele strepen. Vaak genoeg komt het voor dat de routes onverhard zijn waardoor stevig schoeisel aan valt te raden. In iedere plaats kun je bij het VVV een gratis boekje krijgen met routes in de omgeving. Meestal hebben deze wandelingen een afstand van ongeveer 20 kilometer en hetzelfde begin- en eindpunt.

Activiteiten in de Ardennen

Mountainbiken en fietsen in de Ardennen

Ook veel sportieve fietsers kiezen voor een vakantie in de Ardennen. Zowel wielrenners als mountainbikers vinden hier optimale mogelijkheden. De heuvels van de Ardennen zijn het ideale decor voor een stevige mountainbikerit. In de omgeving van plaatsen als Spa, Aywaille en Durbuy zijn talloze routes uitgezet. Van eenvoudige route voor beginners tot uitdagende tracks met steile singletrails. Wielrenners kiezen voor de verharde wegen en hebben ook een prachtig aanbod tot hun beschikking. Jaarlijks wordt hier de bekende wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik verreden en jij kan op de diverse beklimmingen in de voetsporen treden van de profs.

Survivallen in de Ardennen

Door de gehele Ardennen worden survivaltochten aangeboden. Klimmen, klauteren, abseilen, tokkelen, alle facetten van survival komen aan bod. In de Ardennen liggen tal van kalksteengroeves die nu als ideaal decor dienen voor klimtuinen en survivalparcours. Water mag niet ontbreken tijdens een echte survival. Ga per kano, raft of zelfgebouwd vlot de rivier op en probeer al peddelend de stroomversnellingen achter je te laten. Met al dan niet een nat pak kun je je ook nog wagen aan paintball of quad-rijden.

Survivallen in de Ardennen

Overnachten in de Ardennen

Het accommodatieaanbod in de Ardennen is enorm. Van overnachten op een camping in de vrije natuur tot luxe 5-sterrenhotels. Van veel vakantiegangers gaat de voorkeur uit naar een accommodatie in de natuur. Er zijn tal van vakantiehuizen voor grote groepen en campings zijn er in diverse soorten en maten. Van familiecamping met uitgebreide faciliteiten tot kleinschalige natuurcamping waar de rust heerst. In de Ardennen is altijd een accommodatie te vinden die aan jouw wensen voldoet.

Kamperen in de Ardennen
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.