Skip to navigation Skip to main content

Dubbeldekgondel in Zwitserland

10199 - Dubbeldekgondel in Zwitserland

Sinds het begin van de zomer beleven de gasten van de Stanserhorn-Bahn bij Luzern een compleet nieuw rijgevoel. De dubbeldeks-cabriobaan met open bovenverdieping maakt het mogelijk om in de buitenlucht met vrij zicht van de alpenwereld te genieten. Maximaal 30 gasten kunnen via de inwendige trap tegelijk naar het zonnedek toe. Weer een highlight in Zwitserland, het bergbaanparadijs van Europa.

Stanserhorn-Bahn

Innovaties kennen bij de Stanserhorn-Bahn in de buurt van Luzern een lange traditie. Historisch waardevolle zaken zoals het oldtimerkabelspoor uit 1893 blijven behouden; nieuwe zaken worden met een frisse wind gecreëerd. Met de nieuwe cabriobaan, die de bestaande kabelbaan bij de Stanserhorn vervangt, biedt de comfortabele 'dubbeldekker' een absolute noviteit in de kabelbaantechniek. De onderste etage, die grotendeels van glas is, biedt plaats aan 60 gasten. Maximaal 30 gasten kunnen via de inwendige trap naar het zonnedek toe. De passagiers genieten onderweg van het panorama en voelen de frisse wind op hun huid. Beide cabines rollen over twee zijdelings aangebrachte draagkabels.

Technische uitdaging

Het was voor de verantwoordelijke personen voor de Stanserhorn-Bahn duidelijk: Als er al een nieuwe kabelbaan moet komen, dan een die precies op de behoeften is afgestemd. 'Wij hadden voor ogen om de onvergelijkbare Stanserhorn-belevenis nog te intensiveren. Met deze technische innovatie willen wij voor de gasten tijdens de tocht met de kabelbaan een nieuwe dimensie toevoegen. Met de cabriobaan voel je de wind langs je heen gaan en kun je in de openlucht van het uitzicht genieten', verklaart Jürg Balsiger, directeur van de Stanserhorn-Bahn.

Natuurbelevenis

Het ongerepte landschap en de prachtige verscheidenheid aan planten en dieren vormen samen met het sprookjesachtige uitzicht rondom de onmiskenbare Stanserhorn-natuurbelevenis. Voor dit stuk landelijk milieu wordt ook in ander opzicht gezorgd. Daarom werden het berg- en dalstation bouwkundig ook in hun natuurlijke omgeving geïntegreerd.Voor de tocht op de Stanserhorn krijgen alle houders van een Swiss Pass 50% korting. Een uitstapje, dat de moeite waard is!

Getallen & feiten

Een ritje met de dubbeldekgondel, die meer dan 16 ton weegt, duurt zes minuten. Het dalstation van de Stanserhorn-Bahn ligt op 711 meter en het bergstation op 1850 meter. De 1139 hoogtemeters worden overbrugd over een totale lengte van 2320 meter. De transportcapaciteit van de eerste cabrio-kabelbaan ter wereld bedraagt 465 mensen per uur. Met het project is meer dan 23 miljoen euro gemoeid.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.