Skip to navigation Skip to main content

EnviroTrek Series van Respect the Mountains

10174 - EnviroTrek Series van Respect the Mountains

In de Alpen wordt elk seizoen volop gesport. Helaas weten er een aantal bergliefhebbers dit prachtige gebied niet altijd schoon te houden. Velen van hen weten dat de Alpen bedreigd worden maar hebben niet echt het besef dat zij hier zelf wat aan kunnen doen. Buiten het uitbreiden van skigebieden en het toenemende aantal sneeuwkanonnen zorgen veel wintersporters door hun gedrag voor vervuilde bergweiden. Respect the Mountains komt hiervoor in actie.

Wie zijn ‘Respect the Mountains’

Respect the Mountains is een Nederlandse non-profit organisatie die jaarlijks verschillende Envirotrek Clean Up evenementen organiseert in de bergen. Het doel van deze Clean Up is om achtergebleven afval van voornamelijk wintersporter op te ruimen zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze gebieden. Respect the Mountains wil de individuele bergsporter op een gezonde manier bewust maken van het recreatief plezier en het behouden van de natuur in de Alpen. Dit jaar vindt de kick-off plaats in Schoorl/Bergen aan zee in juni.

Het succes van vorige jaren

In 2009 vond de eerste editie van de EnviroTrek Clean Up plaats. In dit jaar werd er in Oostenrijk en in Frankrijk door 120 deelnemers meer dan 300 kilo afval verzameld. De jaren er op steeg het aantal deelnemers en werd het binnengehaalde vuil in werkuren beschreven. In 2010 waren er 140 fanatieke deelnemers die in 280 uur delen van België, Oostenrijk en Frankrijk opruimden. In 2011 werden er zes succesvolle EnviroTreks georganiseerd en hier zorgden 180 deelnemers dat er 448 uur in delen van Nederland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland werd opgeruimd.

EnviroTrek Clean Up

Deelname

Op een leuke en simpele manier kun jij helpen om de Alpen schoon te houden en/of te maken. Om deel te nemen aan een EnviroTrek Clean Up moet je minimaal 6 jaar zijn en kun je het beste de site in de gaten houden voor locaties. Wanneer je mee doet aan een Clean Up dag dan wordt er ’s morgens hard gebikkeld met prikstok en vuilniszak en in de middag kun je onder leiding van een instructeur deelnemen aan allerlei avontuurlijke sporten, zoals klimmen en raften. Persoonlijk kun je ook deelnemen aan het schoon houden van de natuur door rekening te houden met de 7 Ways van Respect the Mountains:

  • › Boek je vakantie buiten het hoogseizoen of boek een minder bekend skiresort.
  • › Reis bij voorkeur met de trein of de bus naar de Alpen.
  • › Streef ernaar een bestemming en accommodatie te kiezen die verantwoord omgaat met energie, afval en water.
  • › Respecteer de natuurlijke leefomgeving van de flora en fauna in de Alpen.
  • › Laat geen afval achter in de natuur.
  • › Verbruik thuis en op vakantie zo min mogelijk water en energie.
  • › Deel het met de wereld.

Waar en wanneer

Voor komende zomer zijn er verschillende data gepland voor EnviroTrek Clean Up dagen. Dit jaar zal er schoongemaakt worden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittanië. De data voor Garmisch-Partenkirchen en het Zwarte Woud worden nog bekend gemaakt. Op de volgende data wordt er in de volgende dorpen/streken schoongemaakt:

  • › 24 juni 2012: Schoorl, Nederland
  • › 30 juni 2012: Duitsland, Einruhr (Eifel)
  • › 25 juli 2012: Oostenrijk, Mayrhofen
  • › 2 augustus 2012: Frankrijk, Samoëns
  • › 5 augustus 2012: Groot-Brittanië, Peak District
Zomer Auteur Female9

Over Roosmarijn

Roosmarijn is opgegroeid met de bergen. Hoewel ze eigenlijk alle bestemmingen waar bergen zijn prachtig vindt, is zij het vaakst in Oostenrijk te vinden.