Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in de regen

10142 - Wandelen in de regen

Ook in de Alpen is het weer deze zomer wisselvallig. Zon, bewolking en regen wisselen elkaar af en de temperaturen schommelen er, net als in Nederland, vrolijk op los. Laatst was ik een paar dagen in Oostenrijk en het weer was erg triest; grijze dikke wolken hingen over de bergen en de voorspelling van de dag was al minstens net zo droevig. Toch hadden we geen zin om de hele dag in de wellness te gaan zitten en besloten de bergen in te gaan. Maar als het regent zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden op zo'n dag.

Waterdichte kleding, schoenen en rugzak

Goede kleding is altijd prettig als je de bergen ingaat, maar als het regent is dit dubbel zo belangrijk. Niets is vervelender dan doorweekt een berg oplopen. Ik zorg er altijd voor dat ik extra kleding in mijn rugzak heb, een droog thermoshirt en/of een fleece. Om de boel in je rugzak droog te houden kun je een extra regenhoes om je rugzak doen. Daarnaast is een goede waterdichte jas en schoenen natuurlijk erg belangrijk. Toen wij vertrokken op deze bewuste grijze ochtend in Berwang (een dorp in de Zugspitzarena, vlakbij Ehrwald) viel het weer nog mee. Het regende slechts licht en we konden gewoon in fleece omhoog lopen. Een uur later begon het echt te gieten en waren we blij dat we regenjacks bij ons hadden en onze goretex schoenen hielden onze voeten goed droog.

Vermijd rotsen, stenen en boomwortels

Met regenachtig weer en laaghangende wolken is het af te raden om op grote hoogte te gaan wandelen; je ziet er niets en de kans is groot dat je verdwaald. Op aanraden van de receptioniste bij het hotel kozen wij een route door het bos. Hier was het zicht redelijk goed en de paden goed begaanbaar. Grote rotsen, stenen en boomwortels kunnen erg glad zijn als het regent, het is dus beter om voor een pad met bijvoorbeeld grind te kiezen. Hier heb je ook met nat weer een goede grip.

Vermijd rotsen, stenen en boomwortels

Berghut gesloten

We volgden de borden richting Alpe Raaz, waar ook de Reuttener Hütte is. Als het slecht weer is, gaat een warme kop thee en een portie Kaiserschmarren er natuurlijk altijd wel in. Na 1,5 uur bereiken we in de mist de hut, maar deze is helaas gesloten. Waarschijnlijk heeft de eigenaar zichzelf een dagje vrijgegeven omdat hij toch geen wandelaars verwachtte. Helaas geen warme lunch dus, maar een klef broodje uit de rugzak en water. Een thermosfles thee meenemen op zo’n dag is dus geen overbodige luxe.

Niet te lang wandelen

Aangezien wij het meestal saai vinden om dezelfde route terug te lopen, kozen we ondanks het “heerlijke” weer, toch voor de lange route terug naar het dal. Het water druppelde inmiddels van onze neuzen, en op een gegeven moment waren we het eigenlijk wel zat. Toen we na 6,5 uur wandelen terugkwamen in het hotel was de conclusie dat we toch beter een iets kortere wandeling hadden kunnen maken met deze weersomstandigheden. Maar na een bezoekje aan de sauna was de pijn in de benen verdwenen, en met een lekker glaasje wijn in de “wintergarten” genoten we nog even na van deze - toch wel - heerlijke dag!

Wandelen in de Zugspitz Arena
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.