Skip to navigation Skip to main content

Paragliding Le Grand Bornand

10116 - Paragliding Le Grand Bornand

Vorige week kon je lezen hoe mijn eerste tandemvlucht in Annecy verliep. Nadat ik enigszins was bijgekomen van dit paragliding-avontuur, kreeg ik de vraag of ik de volgende dag nog een vlucht zou willen maken. Na een korte twijfel stemde ik in en dus stond ik de volgende dag weer op een berg voor een tandemvlucht paragliden, dit keer in Le Grand Bornand.

Le Grand Bornand: authentiek

Le Grand Bornand is gelegen in het Massif des Aravis, vlakbij het dorpje La Clusaz. Beide plaatsen zijn bekende wintersportdorpen en onderscheiden zich van veel Franse skioorden door de authentieke sfeer en bebouwing. Hier vind je geen massale flatgebouwen, maar gezellige chalets en boerderijen. In de zomer is Le Grand Bornand een perfecte bestemming voor een actieve bergvakantie; wandelen, mountainbiken, via ferrata en natuurlijk paragliding.

Zenuwachtig

Na een korte kennismaking met het dorp (leuk!) en het avonturenpark in het bos (hierover binnenkort meer) is het tijd om te gaan vliegen! Ik ben dit keer wel wat zenuwachtig, aangezien ik tijdens de vorige vlucht zo misselijk was en het nu behoorlijk lijkt te waaien. We gaan eerst met een gondel, en daarna verder met een stoeltjeslift omhoog naar ‘Le Lachat’ op 2100 meter. Met deze liften ben je snel boven, maar helaas zijn ze niet altijd open in het zomerseizoen. Als de liften gesloten zijn kun je natuurlijk met de auto omhoog, maar dit kost iets meer tijd.

paragliden la lachat

Steile helling afrennen

Op Le Lachat ligt geen kunstgrasmat en er zijn geen voorzieningen voor bezoekers zoals op de startplekken bij het meer van Annecy. In Le Grand Bornand start je gewoon op een bergtop, middenin de natuur. De helling is behoorlijk steil, maar dat schijnt het starten alleen maar gemakkelijker te maken. Het voelt dan ook even raar om bij de start deze helling af te rennen. Voor ik het weet zijn we al in de lucht en kan ik rustig gaan zitten in het harnas. Het valt me vanaf de start direct op dat het een stuk rustiger in de lucht is dan tijdens mijn vorige vlucht. Volgens de insiders is dit een voordeel van vliegen in Le Grand Bornand.

Genieten

Doordat de lucht dit keer een stuk rustiger is, is het ‘stuiteren’ en ‘hobbelen’ ook veel minder dan gisteren. Hierdoor houdt mijn maag zich prima en kan ik nog meer genieten van de prachtige omgeving. Het is zo bijzonder om net als een vogel, met je hoofd in de wind en zonder het geluid van een motor, door de lucht te vliegen. Ook dit keer vinden we weer thermiek en kunnen ruim een half uur blijven vliegen. Vlak voor de landing wordt mijn maag nog even getest. Manu, de piloot, vraagt of ik klaar ben voor een paar snelle bochten, omdat we even wat sneller moeten dalen.

Steilspiralen

Al draaiend knallen we naar beneden. In vliegtermen heet dit ‘steilspiralen’, je gaat als het ware in een spiraal naar beneden. Het gevoel van de snelheid en de G-krachten is super en heftig, maar je wordt er wel een beetje duizelig van. Hierna is het tijd voor de landing. Dit gaat net als de vorige keer erg gecontroleerd en rustig. Ik hoef niet eens een stap te zetten, Manu zet ons rustig in het grasveld neer. Wat was dit een super mooie ervaring! Na deze tweede tandemvlucht krijg ik zelfs zin om zelf te leren vliegen. Wie weet ooit...

uitzicht paragliden

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.