Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken in Les Portes du Soleil

Wat Les Portes de Soleil in de winter is voor skiërs, is het in de zomer voor mountainbikers. Een walhalla! Met 600 km mountainbike routes, 25 liften en 5 bikeparks is het genieten geblazen voor de downhill- en freeride liefhebbers. Door de veelzijdigheid van het gebied is Les Portes du Soleil zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Wat een gebied!

Evenementen van wereldklasse

Vrijwel de hele zomer is het een komen en gaan van mountainbikers. Toch springen er een paar evenementen met kop en schouders bovenuit. De Pass’Portes du Soleil is een jaarlijks terugkerende uitdagende enduro tocht die dwars door Frankrijk en Zwitserland loopt, van 24 t/m 26 juni. Zie je liever de Pro’s aan het werk dan is de ‘Châtel Mountain Style’ het event om bij te zijn. Op de weerzinwekkende piste ‘The Face’ in Châtel, vinden op 1,2 en 3 juli ‘s werelds beste freeriders op de meest indrukwekkende manier een weg naar beneden.

Wereldkampioenschappen mountainbike

Het grootste evenement is dit jaar te vinden in het Zwitserse Champéry. Hier vinden van 31 augustus tot 5 september de wereldkampioenschappen mountainbike plaats. Op alle disciplines wordt op het hoogste niveau gestreden. Een 4X bij kunstlicht op de vrijdagavond, spanning op de cross country op de zaterdag en het spektakel van de downhill op de zondag!

Droom van iedere mountainbiker

Les Portes du Soleil is ’s werelds grootste skigebied en daarmee in de zomer ook het grootste aaneengesloten bikedomein. Alle twaalf dorpen zijn toegankelijk met één liftpas en daarom is je bereik enorm. Ik herhaal de cijfers nog maar een keer, 600 km aan trails en 30 permanente Downhill tracks. Door het grote aanbod van tochten, blauw tot angstaanjagend zwart, is het gebied zowel geschikt voor de echte cracks als voor de minder ervaren bikers.

Wereldberoemd

Bij de meeste mtb’ers zijn de resorts van Morzine en Les Gets het bekendst, gevolgd door Châtel. De reden hiervoor is simpel, al in 1994 was Les Gets host van de wereldkampioenschappen Downhill en mede door de lange historie en snelle lifttoegang heeft dit dorp een grote naamsbekendheid verworven. De laatste jaren is er een verschuiving gaande, door de drukte in Les Gets en Morzine kiezen meer bikers tegenwoordig voor. Les Linderettes, Les Crosets en Champéry. Hier worden bikers met open armen ontvangen. Ieder jaar wordt er geïnvesteerd in nieuwe tracks, beter onderhoud en snellere doorstroming bij de liften.

Enthousiast geworden?

Mountainbiking Morgins, MTBM, is een Nederlandse organisatie die zich heeft gestort op het maken van mtb trips gericht op Downhill & Freeride. Het chalet van de organisatie ligt direct aan de downhill tracks van Morgins in het bikemekka Les Portes du Soleil. De aanwezige gidsen hebben jarenlange ervaring op de mountainbike en kennen het gebied als hun broekzak. Voor ieder niveau liggen er prachtige tochten klaar. Overnachten doe je in een prachtige, typische Zwitserse ‘Bikers Retreat'. Het onderkomen biedt plaats aan 35 bikers en beschikt over alle faciliteiten voor een zorgeloos verblijf.

MTB Morgins

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.