Skip to navigation Skip to main content

Logeren in een berghut

10080 - Logeren in een berghut

Wat is er leuker dan na een flinke fiets- of wandeltocht even lekker bij te komen in een knusse berghut? Binnen bij de open haard, of buiten op het terras in het zonnetje. Genieten van heerlijk berg-eten en daarna weer vol nieuwe energie je weg vervolgen. Dit keer gaan we echter niet na een uurtje al weer weg, maar blijven 3 nachten logeren in een hut op 1850 meter in het Zwitserse Ticino.

Ticino?

In maart ontvingen we op de redactie van indebergen een mailtje van Luca uit Ticino. Hij runt een berghut bij het Lago Ritom in de buurt van Airolo en de Gotthard en vindt het jammer dat deze regio niet is terug te vinden op indebergen.nl. Hij voorziet ons binnen korte tijd van alle informatie die we nodig hebben om de regio en de plaats Airolo uit werken voor de website. “Kom eens langs als je in de buurt bent!” zegt hij.

Bergweggetje of bergtreintje naar boven

Als we eind augustus onze vakantieplannen maken voor Italië, is de combinatie met Ticino snel gemaakt. We zijn er nog nooit geweest en de verhalen van Luca hebben mij enthousiast en nieuwsgierig gemaakt. En zo rijden we een maand later op zondagmiddag het bergweggetje omhoog naar de berghut van Luca. Voor wie niet zo houdt van smalle bergweggetjes is er de mogelijkheid om met het steilste bergtreintje van Europa naar boven te gaan en dan nog 15 minuten te wandelen.

bergtrein

Dagjesmensen gaan, wij blijven

Het is prachtig weer en het is erg druk op zondagmiddag in de berghut. We maken ons eerste mountainbiketochtje in deze schitterende omgeving. Eind van de middag ploffen we neer op het terras van Luca. De huisgemaakte taarten smaken heerlijk! Het is leuk om te zien hoe alle dagjesmensen beginnen aan de terugreis terwijl wij samen met een paar andere gasten lekker kunnen blijven zitten.

5 sterren diner en dekbed

Eigenlijk heb je hier het gevoel dat je al in Italië zit; de mensen spreken hier Italiaans en het eten heeft ook duidelijk Italiaanse invloeden. We hebben 3 avonden heerlijk gegeten in de hut; gemarineerd rundvlees met polenta, pasta met verse paddenstoelen en gnocchi met saffraan, room en spek. De keuken verdient wat ons betreft een Michelin-ster! De kamer in de hut is eenvoudig, de douche en het toilet bevinden zich op de gang, maar de dekbedden zijn 5 sterren. Het koelt ’s nachts behoorlijk af op deze hoogte, dus we kruipen diep onder het dikke dons. Als het ’s ochtends weer licht wordt hebben we eigenlijk geen zin om ons warme nestje te verlaten, het is erg koud op de kamer. Maar de bergen roepen en na een simpel maar prima ontbijt trekken we onze bergschoenen aan en verkennen de omgeving te voet.

zwitserse bergen

Weer terug naar de bewoonde wereld

We hebben enorm genoten van ons verblijf in de berghut. De omgeving was fantastisch en het verblijf in de hut erg gezellig. Het is heerlijk om ’s ochtends direct al op hoogte te beginnen met wandelen of mountainbiken. En ’s avonds “boven” blijven is een bijzondere ervaring. Luca en z’n team doet er alles aan om het je naar de zin te maken en dat is in ons geval prima gelukt. Een echte aanrader voor wie eens een paar dagen wil genieten van rust en natuur!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.