Skip to navigation Skip to main content

Kitesurfen op het Gardameer

10065 - Kitesurfen op het Gardameer

Als fervent watersporter moest het er toch een keer van komen: leren kitesurfen. Bij kitesurfen denk je al snel aan brede zandstranden en zee. Ik woonde echter de afgelopen jaren in de bergen bij het Gardameer, dus water en wind genoeg, maar geen stranden om te starten. Bovendien is kitesurfen in de provincie Trentino verboden. Toch is de oplossing om te kiten op het Gardameer eigenlijk heel simpel: een motorboot dumpt je midden in het meer!

Snel te leren

Kitesurfen is op zich redelijk snel te leren, in 3 tot 4 lessen van een halve dag heb je de basis onder de knie volgens Maayke van Windriders. Na een instructie op het smalle strand van Limone, ga ik voor het eerst het water in met de kite. De motorboot brengt ons naar het midden van het meer, waar volop ruimte is om rustig te oefenen, en de kite onder controle te krijgen. Het voelt eerst even raar om zo alleen midden in het meer te liggen, maar het is wel een veilig idee dat ik niemand lastig val met mijn geklungel met de enorme vlieger. Na de eerste oefeningen is het tijd om te gaan 'bodydraggen'. Dit houdt in dat de kite je over het water trekt. Het is ongelofelijk hoeveel kracht zo'n kite heeft; hij trekt me gemakkelijk uit het water! Maar ook dóór het water, waardoor ik onvrijwillig het halve Gardameer binnenkrijgt, en dus geen dorst meer heb.

theorie op het strand van limone

Ik vaar!

Het duurt wel even voor ik de kite onder controle heb. Ik ben heel wat keren heen en weer gesleurd over het meer, voor ik verder mag met de volgende stap; de waterstart. Gelukkig gaat de waterstart me gemakkelijker af (wellicht heeft dit iets te maken met mijn windsurf- en snowboard ervaring). Voor ik het weet sta ik op het board en 'planeer' ik over het meer. Ik zie Maayke gebaren maken vanuit de boot. Of ik ook iets minder snel kan varen? Het blijkt dat je ook in een rustig tempo kan kitesurfen, wat als beginner natuurlijk een stuk veiliger is. Ik stuur de kite iets meer naar boven en het board vaart met een relaxed vaartje over het meer. Wat is dit geweldig! Bovendien is het heerlijk dat er bijna niemand op het meer is. Ik kan me goed concentreren op de kite, zonder dat ik de hele tijd moet letten op anderen. Dat is toch wel een groot voordeel van zo'n motorboot; je zoekt de beste spot op het water.

kitesurfen op het Gardameer

Two steps forward, one step back

Helaas heb ik het 'kitevirus' pas aan het einde van het seizoen opgelopen, dus na één geweldige ervaring volgen er een paar dagen zonder wind en is het seizoen over. Afgelopen mei stond ik weer 's ochtends om 07.00 uur (Maayke begint graag vroeg voor de beste wind) 'te popelen' om het water op te gaan. Het water is nog erg koud, dus ingepakt in 2 wetsuits stort ik mezelf weer midden in het meer. Helaas gaat het deze keer niet zo soepel. Ik maak een paar flinke 'head first' klappers en binnen 15 minuten schiet er kramp in m'n been. Bovendien ben ik een enorme koukleum, dus na twee uur klim ik stijf en koud weer op de boot. Ik besluit dat mei niet 'mijn' maand is om in het water te liggen en slaap de volgende dag lekker uit. In Nederland woon ik vlakbij de kitespot Schellinkhout. Ik heb er dit jaar een paar keer gewindsurfd, maar kiten durf ik nog niet aan; het is zó druk op het water! In september ga ik een paar dagen naar het Gardameer en dan ga ik het weer proberen, zonnetje en warm water, dan moet het goed komen!

In Limone kan je kitesurfles krijgen in het Nederlands. Ook ervaren kiters kunnen mee 'liften' met de motorboot van de kitesurfschool. Lees meer over de kitesurfschool Windriders >>

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.