Skip to navigation Skip to main content

Een zomers Alp avontuur - deel I

10057 - Een zomers Alp avontuur - deel I

Vorige week hadden we in Samoëns een gezellig chalet vol met enthousiaste Alp avonturiers voor een grensverleggend weekje in de Franse Vallée du Giffre. Na weken van hitte en droogte leek het erop dat het weer juist nu ging veranderen. Zo nu en dan een stevige bui en temperaturen die flink konden schommelen; eigenlijk best ideale omstandigheden voor een uitdagende week met volop outdoor activiteiten.

Watervallen-walk

Bij aankomst bleek de groep meteen verrast door het comfort van het chalet. Een enorme woonkamer, ruime slaapkamers, luxe badkamers en daarbij opgeteld de (bijna) vol pension verzorging, vormden een prima basis voor een heerlijk weekje in de bergen. Om kennis te maken met het leven in de bergen, besloten we op dag 1 te starten met een mooie bergwandeling. Buurdorpje Sixt fer a Cheval staat bekend om haar schitterende watervallen en dus kozen we voor de populaire watervallen-walk die doorgaans voor iedereen goed te lopen is. Tijdens een mooie wandeling van zo'n 1000 hoogtemeters loop je langs 4 watervallen, waarvan de eerste de naam “la Reine des Alpes”, = de koningin van de Alpen, draagt. Tijdens deze mooie tocht is het altijd weer een uitdaging om de lokale flora en fauna de ontdekken. Hoewel de marmotten zich dit keer niet lieten zien, konden we wel een steenbok en een gems afvinken en vastleggen.

steenbok

Redelijk moeilijk en een beetje

De volgende dag zou het weer in de middag gaan betrekken en dus besloten we de warme croissants vroeg op tafel te zetten om na een smakelijk ontbijt op tijd aan de via ferrata te beginnen. Deze “ijzeren weg” heeft een moeilijkheidsgraad AD+, dat wil zeggen redelijk moeilijk en een beetje. Zonder de juiste uitrusting en ervaring is het een strikte aanrader om je te laten vergezellen van een ervaren gids. Hij kent de moeilijke punten, geeft je tips en voorziet je van een klimsetje en een helm. Hoewel de zon lekker langs de wand scheen, was het zeker niet te heet en genoten we van een grensverleggende klimtocht en het geweldige uitzicht over de vallei van Sixt en de rafters op de Giffre. Gids Eric coachte iedereen op zijn of haar niveau langs de wand en trots klommen we 2 uur later en 800 meter verderop over de finish.

Woeste rivier

Toen we de volgende morgen wakker werden kwam de regen met bakken uit de hemel en dat kwam goed uit, want vandaag lag er een raft boot voor ons klaar op de rivier de Giffre. Ben je op vakantie in de bergen en weet je niet wat je kunt doen bij slecht weer, ga dan raften; succes verzekerd! De betekenis van de naam Giffre is “woeste rivier” en die naam werd vandaag eer aan gedaan met een waterpeil dat bijna 2 keer zo hoog stond als gemiddeld. Jeremy was onze kapitein en leidde de boot soepel door de woeste stroom en over stevige watervallen die onderweg genomen moesten worden. Jeremy wees ons op de vele ontwortelde bomen en vertelde dat na iedere flinke regenbui de rivier een andere loop kiest en er dus weer anders uitziet. Twee uur later stapte iedereen vol adrenaline en met een grote smile uit de boot, de strijd met element water getrotseerd en gewonnen!

via ferrata
Zomer Auteur5

Over Arno

Bij Arno is de passie voor de bergen al op jonge leeftijd ontstaan. Bijna z'n hele leven komt hij jaarlijks in de Alpen en is dat ook van plan nog lang te blijven doen.