Skip to navigation Skip to main content

Eidgenössisches Trachtenfest 2010

10032 - Eidgenössisches Trachtenfest 2010

Van 4 tot en met 6 juni 2010 vindt in het stadje Schwyz in Centraal-Zwitserland het nationale Zwitserse klederdrachtenfeest plaats. Het grootschalige en kleurrijke evenement wordt omlijst met muziek, dans en uiteraard prima verzorging van de inwendige mens. Wie begin juni zijn Zwitserlandvakantie gepland heeft, mag de kans niet missen een van de grootste traditionele feesten van Zwitserland mee te maken.

Wie begin juni zijn Zwitserlandvakantie gepland heeft, mag de kans niet missen een van de grootste traditionele feesten van Zwitserland mee te maken, het Eidgenössische Trachtenfest. En heel toepasselijk in een van de zogenaamde oerkantons van Zwitserland in de prachtige omgeving van het Vierwoudstedenmeer.

Feestdrachten

Op het klederdrachtenfeest worden zo’n 8000 deelnemers en 60.000 bezoekers verwacht. Er zullen meer dan 400 verschillende mannen- en vrouwenklederdrachten te bewonderen zijn. De meeste zijn feestdag-klederdrachten, veelal met schitterende hoofddeksels en speciale zilveren sieraden. De dragers zijn trots op hun naar historische voorbeelden vervaardigde kostuums en voelen een grote verbondenheid met volksmuziek en volksdansen. Hun optredens worden begeleid door oude gebruiken, zoals bijvoorbeeld het “chlefelen”, een geluid dat herinnert aan Spaanse castagnetten, of het luiden van koeiebellen. En in de verschillende eettentjes op het feestterrein zal het tot in de late uurtjes gezellig blijven.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de festiviteiten is de grote optocht op zondagmiddag 6 juni. Dan start een defilé van klederdrachtgroepen uit alle kantons van Zwitserland, deels begeleid met wagens en dieren. Vergeet dus niet je camera mee te nemen! Overigens is het aan te bevelen met openbaar vervoer naar Schwyz te komen. Op de zondag worden extra treinen en shuttlebussen ingezet.

Wandelen

En als je toch in de buurt bent, maak dan een wandelrondje Zwitserland over de Wilhelm Tellroute, refererend aan het feit dat in dit gebied rond het Vierwoudstedenmeer de Zwitserse vrijheidsstrijd werd gestreden en in 1291 het Zwitserse Eedgenootschap werd gesticht. De route is speciaal aangelegd ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Zwitserland in 1991 en elk van de 26 kantons beheert er een stukje van. De officiële naam is Weg der Schweiz en de route is een van de 32 topwandelingen die door Zwitserland Toerisme zijn geselecteerd, onder meer te volgen via de gratis iPhone app Swiss Hike.

Informatie:

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.