Feestvieren op z'n Beiers

Feestvieren op z

12 augustus 2014

door Thijs in Evenementen

Volksfeesten horen in bijna geen enkele andere bondsstaat zo sterk bij de cultuur als in Beieren. Het Oktoberfeest in München is wereldbekend. Maar ook in veel andere steden en gemeenten in Beieren vinden ieder jaar talrijke volks- en stadsfeesten plaats. Sommige daarvan worden op buitengewone plaatsen gehouden, bij andere wordt de hele stad daardoor in één enkel feest omgezet.

Gäubodenvolksfest in Straubing (08-08 - 13-08-2014)

Ieder jaar in augustus heeft in Straubing in Oost-Beieren het op een na grootste volksfeest van Beieren plaats. Tijdens de dagen van het volksfeest verkeren de stad en haar ca. 45.000 inwoners in een absolute uitzonderingstoestand. Op het feestterrein „Am Hagen“ zal tijdens de elf dagen in zeven feesthallen ca. 700.000 liter bier worden geschonken en talrijke muziekkapellen uit de regio zorgen dan voor een uitgelaten stemming. Maar ook buiten de biertenten wordt het een en ander geboden. Verschillende attracties zullen bij de verwachte 1,4 miljoen bezoekers voor adrenalinestoten zorgen en door de 55 stands met snacks zal ook goed gezorgd zijn voor het lichamelijke welzijn.

Wijnfeest in Volkach (15-08 - 19-08-2014)

In de wijnregio's rond de Main-lussen worden zomers naar traditie wijnfeesten georganiseerd. Dit jaar wordt voor de 66e keer het grootste Frankische wijnfeest in Volkach gevierd. Alleen maar hier kunnen door wijnliefhebbers meer dan 150 Frankische wijnen op een en dezelfde plaats worden geproefd. Op zo'n 7.000 zitplaatsen onder kastanjes en platanen kunnen de naar verwachting ca. 50.000 bezoekers genieten van de grote wijnkeuze van de regionale wijnboeren. Het jaarlijkse hoogtepunt van het feest bestaat heel zeker uit het "Ratsherrn Feuerwerk" (Raadslidvuurwerk) en de unieke "Wunderkerzenzauber" (Betoverende wonderkaarsen), die het gehele feestterrein in een fonkelende zee van licht veranderen.

Gillamoos in Abensberg (04-09 - 08-09)

Het christelijke geloof heeft in Beieren sterke wortels. Dit is de reden waarom veel volksfeesten op religieuze tradities stoelen. Zoals de Gillamoos in Abensberg. De naam is afgeleid van de bedevaartskapel „St. Gilg am Moos“, die als gevolg van de secularisatie werd gesloopt en pas in 2013 werd heropgericht. Ieder jaar stromen circa 250.000 bezoekers uit de hele regio naar de Gillamooswiese (Gillamoos-wei) om in de vier biertenten, de witbierbrouwerij en de wijntent gezellig samen feest te vieren. Op de laatste dag, bij het traditionele politieke frühshoppen, lopen vervolgens redenaars van alle partijen de deur plat.

Erlanger Bergkirchweih (21-05 - 1-06-2015)

Ieder jaar rond Pinksteren verandert de Burgberg (burchtberg) van Erlangen met zo'n een miljoen bezoekers in het grootste volksfeest van Franken. De inwoners van Erlangen vieren al meer dan 250 jaar samen met de talrijke bezoekers hun vijfde jaargetijde onder een groen bladerdak en genieten van het extra gebrouwen Bergkirchweihbier in stenen bierpullen. De „Berch“, zoals die in het Frankische dialect liefdevol wordt genoemd, heeft echter nog meer te bieden. Talrijke attracties en een groot aantal culinaire aanbiedingen ronden het bezoek af.

Ga naar de vakantiebestemmingen in Beieren >>

Zomervakantie tips