Skip to navigation Skip to main content

Een trip door de zoutmijnen van Berchtesgaden

5514 - Een trip door de zoutmijnen van Berchtesgaden

In het zuiden van Duitsland, in Beieren, ligt het nationaalpark Berchtesgaden. Dit bijzondere natuurgebied is een prachtige locatie om te wandelen en bergtochten te maken. Bij de beroemde Köningssee is er de mogelijkheid om een boottocht te maken. Een ander bijzonder uitstapje in deze omgeving zijn de zoutmijnen van Berchtesgaden.

Salzbergwerk Berchtesgaden

Vele jaren geleden waren alleen mijnwerkers bevoegd om deze mijn te betreden maar tegenwoordig mogen ook toeristen hier een kijkje nemen. Zout is niet meer weg te denken uit ons leven. Terwijl we dagelijks zout over ons eten strooien, vergeten we dat zout de belangrijkste edelsteen is, ooit gevonden. Een treintje neemt je mee in de magische wereld van de mijn. Vergeet zeker geen camera mee te nemen want onderweg valt er van alles waar te nemen. Hier maken je zintuigen overuren! Goed om te weten is dat de temperatuur onder de grond gemiddeld rond de 12 graden ligt. Het is dus verstandig om een trui mee te nemen.

Verlichte zoutkristallenhemel

De zoutmijn heeft een ondergronds meer dat prachtig wordt verlicht door tal van LED-lichten. Een veerboot brengt je van de ene naar de andere kant van het meer. De weerspiegeling van de verlichte zoutkristallenhemel in het meer creëert een magisch gevoel. Ook kun je hier experimenteren met hematiet, limoniet en zwavelzuur. Door deze stoffen met elkaar te mengen is te zien hoe het kleurenpalet van de mijn is ontstaan. Een animatie zal uitleg geven en je helpen bij het mixen van deze stoffen.

Salzbergwerk Berchtesgaden
Speciale LED-verlichting zorgt voor spectaculaire plaatjes

Zoutlab

Ook is er een “zoutlab” aanwezig. In dit lab kun je fraaie animaties bekijken van de zoutmijn. Door middel van moderne technieken zie je hoe de mijn is opgebouwd. Deze fascinerende animatie is erg indrukwekkend en geeft je een goed beeld van de oorsprong van de Salzbergwerk Berchtesgaden.

Nationaalpark Berchtesgaden

Het Berchtesgadener Land beschikt over een prachtige flora en fauna. In het bergachtige gebied groeien zeldzame planten en leven marmotten, gemzen en steenbokken. Hoogtepunt van het nationaalpark is de Königssee. Het kristalheldere water is van drinkwaterkwaliteit en door de omringende steile bergwanden doet het meer denken aan een fjord. In het noorden van het park vind je tal van fietsroutes, in het zuiden voelt de (berg-)wandelaar zich beter thuis. Toe aan een beetje ontspanning? In de Rupertus Therme in Bad Reichenhall en de Watzmann Therme in Berchtesgaden kom je volledig tot rust.

Klik hier voor meer informatie over het Salzbergwerk Berchtesgaden >>

Salzbergwerk Berchtesgaden
Zoutlab van Salzbergwerk Berchtesgaden
Zomer Auteur Female

Over Daphne

Zodra Daphne met de auto de bergen in rijdt krijgt ze een rustgevend gevoel over zich heen. De smalle steile wegen die zigzaggend om de berg heen krioelen zijn het begin van het avontuur. Van de overweldigende bergen door naar de pittoreske dorpjes... Daphne krijgt er geen genoeg van.