Waarom Nederlanders Oostenrijk (nog) niet in mogen zonder quarantaine

Vlag-Oostenrijk

18 mei 2021

door Mike in Nieuws

Vanaf morgen schrapt Oostenrijk de quarantaineplicht voor inkomende reizigers uit de meeste EU-landen, maar niet voor Nederland. Waarom is dat zo? Hoe is dat bepaald en wanneer mogen wij het land dan wel in? Deze vragen houden veel bergliefhebbers bezig die de komende maanden naar Oostenrijk op vakantie willen. Ook wij kunnen niet wachten om naar het land af te reizen, dus doken we even in de materie.

Veel Nederlandse bergliefhebbers schrokken vanochtend wakker van de krantenkoppen die de grote media plaatsten. De Volkskrant schrijft ‘Vakantie naar Oostenrijk nog niet mogelijk’ en de NOS kopt ‘Oostenrijk heft quarantaineplicht op voor meeste EU-landen, maar niet voor Nederland’. Dat is inderdaad niet zo lekker wakker worden, maar wij gaan er vanuit dat we binnenkort wel weer allemaal welkom zijn in het land.

Versoepelingen in Oostenrijk op 19 mei

In Oostenrijk worden vanaf morgen, 19 mei, meerdere versoepelingen doorgevoerd. Onder andere hotels en horecagelegenheden mogen weer open. Daarbij wordt ingezet op de ‘3-G regel’. Dit betekent dat men bij het voor het eerst betreden van een hotel of tijdens een horecabezoek moet kunnen aantonen dat men gevaccineerd, getest of genezen is. Over deze versoepelingen lees je meer in ons coronablog. Naast versoepelingen in het land, wordt ook aan de landsgrenzen versoepeld.

grens oostenrijk

Reizen naar Oostenrijk en quarantaineplicht

Op dit moment geldt in Oostenrijk een quarantaineplicht voor mensen die het land voor toeristische doeleinden inreizen. Vanaf 19 mei heft Oostenrijk die quarantaineplicht op voor de meeste EU-landen. Slechts voor Nederland, Kroatië, Litouwen, Cyprus en Zweden blijft de quarantaineplicht bestaan voor personen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn. Of er een quarantaineplicht bestaat voor inwoners van een land is grotendeels afhankelijk van de kleur die een land heeft op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en—bestrijding. Het idee is als volgt:

  • personen die vanuit groene/oranje gebieden binnenkomen mogen Oostenrijk zonder beperkingen binnenkomen;
  • personen die uit rode gebieden arriveren, moeten worden getest, gevaccineerd of hersteld zijn van COVID-19;
  • personen die vanuit donkerrode gebieden binnenkomen, moeten worden getest, gevaccineerd of van COVID-19 zijn genezen. Voor de personen die zijn gevaccineerd of genezen, vervalt de quarantaineverplichting. Personen met enkel een negatieve test moeten minimaal 5 dagen in quarantaine.

Een groot deel van Nederland is op de kaart nog donkerrood op dit moment. Ofwel, Nederlandse toeristen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn, moeten bij binnenkomst in quarantaine. Als de cijfers verbeteren, krijgt Nederland een andere kleur (rood in plaats van donkerrood) en gelden dezelfde regels en vervalt naar verwachting de quarantaineverplichting voor alle Nederlanders. Voorwaarde daarvoor is dat het kennisgevingspercentage van 14 dagen varieert van 50 tot 150 per 100.000 inwoners en het positiviteitspercentage van de test 4% of meer bedraagt of het 14-daagse kennisgevingspercentage meer dan 150 bedraagt, maar minder dan 500 per 100.000 inwoners. Als je de weekcijfers van het RIVM bekijkt, zie je dat voornamelijk in het zuiden van het land de cijfers nog te hoog zijn. Bekijk je de cijfers van de twee weken daarvoor, dan zie je dat het de goede kant op gaat.

Quarantaineplicht Oostenrijk aan de hand van de kleurcode van het land
Kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en—bestrijding op 18 mei om 15.45 uur

Vertrouwen

Aangezien de cijfers de goede kant op gaan, hebben wij er alle vertrouwen in dat we deze zomer wel weer welkom zijn in Oostenrijk. Hopelijk is dat alweer heel snel. Met een beetje geluk zelf al volgende week of de week erop. Natuurlijk is het zuur voor mensen die deze week al naar Oostenrijk wilden, maar we kijken zeer positief naar de komende weken. Wij hebben de eerste reizen al gepland staan in juni en verwachten die niet te hoeven verschuiven!

Zomervakantie tips