Skip to navigation Skip to main content

Ontdek het veelzijdige Zwarte Woud

10219 - Ontdek het veelzijdige Zwarte Woud

Ruim 160 kilometer lang en 30 tot 60 kilometer breed: het Zwarte Woud is niet alleen de meest gevarieerde vakantiestreek van Duitsland, maar ook een van de grootste. Meisjes in klederdracht, huizen in typische stijl, kersentaart, de bollenhoed, koekoeksklokken; het zijn slechts enkele voorbeelden die het Zwarte Woud uniek maken.

Een groot wisselvallig landschap

Nauwelijks één andere vakantieregio is zo veelzijdig als het Zwarte Woud. In het zuidwesten van Duitsland staat een oppervlakte van 11.100 vierkante kilometer voor geheel verschillende natuurlandschappen: het bosrijke noorden, diep uitgesleten dalen en bergen tot 1500 meter. Het hoogste middelgebergte van Duitsland beslaat rond de helft van de totale oppervlakte van Baden-Württemberg.

Rondom genieten

Het Zwarte Woud is de streek met de hoogste dichtheid aan restaurants met sterrenkoks en Gault Millau- of Michelin-onderscheidingen. Maar ook in talrijke dorpsrestaurants kan je in verrukkelijke variaties van de culinaire verfijndheid van de regionale keuken genieten. Bijna 400 restaurants en Gasthöfe worden jaarlijks van de bekende gourmet- en restaurantleiders onderscheiden.

picknic zwarte woud

Skiën op de Felbderg

De Feldberg is met zijn 1493 meter de hoogste berg van het Duitse middelgebergte. Het Zwarte Woud wordt immers als de bakermat van het skiën in Midden-Europa beschouwd. Hier werden de eerste houten ski's vervaardigd, werd de eerste skiclub gesticht en werd de eerste skilift aangelegd.

24.000 kilometer wandelpaden

Ruim 130 jaar geleden werd de Schwarzwaldverein opgericht, die in het Zwarte Woud een net van meer dan 24.000 kilometer wandelpaden van bewegwijzering heeft voorzien. De beroemde westweg is met ruim 100 jaar de oudste lange wandelweg van Duitsland. Over 285 kilometer loopt de route over de mooiste toppen en valleien van Pforzheim in het noorden naar Bazel aan de Zwitserse grens in het zuiden. Wandelaars verheugen zich op de fantastische uitzichtpunten en smalle paden.

wandelen zwarte woud

Paradijs voor fietsers

Alle categorieën sport- en recreatiefietsers treffen in de zuidwestelijke hoek van Baden-Württemberg ideale omstandigheden aan. Alleen al voor mountainbikers zijn er ruim 8500 kilometer gemarkeerde paden beschikbaar. Sinds 2007 wacht een volgende uitdaging voor geambitioneerde bikers: Bike Crossing Zwarte Woud. De Long-Distance-Trail leidt over de mooiste Zwarte Woud toppen van Pforzheim in het noorden tot aan Bad Säckingen in het zuiden. 450 kilometer en 16.000 hoogtemeters liggen klaar om te overmeesteren. Voor minder veeleisende fietsers biedt het vakantiegebied Zwarte Woud ontspannende fietstochten in de Oberrheinebene tussen wijnbergen en in de dalen.

fietsparadijs

Te water en in de lucht

Vakantiegangers stellen niet alleen de afwisselende natuur en het gevarieerde landschapsprofiel van het Zwarte Woud op prijs, maar ook de wellness-mogelijkheden, de verfijnde regionale keuken, de culturele en architectonische highlights, de levendige regionale tradities en sportmogelijkheden in de vrije natuur. Daar komt bij dat het Zwarte Woud zich sterk heeft geprofileerd als vakantiebestemming voor gezinnen, met speciale opvangmogelijkheden, ook voor kleine kinderen en in alle accommodatiecategorieën.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.