Skip to navigation Skip to main content

Hoe ga jij dit jaar duurzaam op wintersport?

15897 - Hoe ga jij dit jaar duurzaam op wintersport?

Boek jij het liefst al ver van te voren je wintersportvakantie en doe je niets liever dan van de besneeuwde hellingen afdalen? Dan kan het lastig lijken om tegelijkertijd een duurzame manier van leven na te streven. Toch hoef je jouw wintersportvakantie hier echt niet om te laten! Op wintersport gaan kan heel duurzaam en wij vertellen je hoe met onze energietips.

Zuinig reizen

Vliegen is misschien de snelste manier om op je wintersportbestemming te komen, maar niet de meest duurzame. Kies daarom voor reizen met de trein of met een zuinige auto. Om niet al te lang onderweg te zijn kun je kiezen voor een bestemming op een redelijk korte afstand. Dit zijn de meest zuinige auto’s per categorie uit een recente test:

Benzine
- Kleine auto’s: Toyota Yaris Full Hybrid
- Middelgrote auto’s: Toyota Prius Hybrid
- Grote auto’s: Ford Mondeo
Diesel
- Kleine auto’s: DS DS3 | Peugeot 208
- Middelgrote auto’s: Citroën C4 Cactus | Peugeot 308
- Grote auto’s: DS DS5

En niet alleen de auto heeft invloed op de mate van het energieverbruik. Het gebruik van een dakkoffer lijkt misschien handig voor al die skispullen, maar het verhoogt het brandstofverbruik door een verstoorde stroomlijn. Vervoer waar mogelijk alle spullen in de auto en verdeel het gewicht. Laat daarnaast de auto uitrollen voor een stoplicht en probeer snel op te trekken voor minimaal brandstofverbruik.

Thuis besparen op het energieverbruik

Misschien denk je er niet direct aan, maar tijdens de wintersportvakantie kun je ook thuis besparen. De verwarmingsketel kun je beter niet uitzetten, om bevroren leidingen te voorkomen. Wel kun je de thermostaat laag draaien zodat je niet onnodig stookt terwijl er niemand thuis is. Zet je hem op 16°C in plaats van 20°C, dan bespaar je al gauw 10 tot 15%. Trek daarnaast de stekkers van apparaten zoals de televisie, laptop en waterkoker uit het stopcontact: ook stand-by verbruiken deze apparaten energie. Het is ook goed om te kiezen voor een energiecontract met groene stroom. Door energie vergelijken vind je gemakkelijk het goedkoopste duurzame energiecontract.

Het kiezen van een duurzame wintersportbestemming

Bij de keuze voor een wintersportbestemming kun je ook rekening houden met duurzaamheid. Op veel sneeuwzekere wintersportbestemming zijn sneeuwkanonnen niet nodig waardoor veel energie bespaard wordt. Enkele wintersportgebieden hebben zelfs skiliften die worden aangedreven door zonne-energie. En kijk ook even naar de afstand tussen het dorp waar je accommodatie staat en de pistes: dagelijks een kwartier met de bus reizen is geen duurzame vakantie. Ook zelf kun je jouw vakantie nog energiezuiniger maken: verwarm de accommodatie niet onnodig wanneer je op de pistes staat en draai de thermostaat laag wanneer je de deur uitgaat.

Heb je onze tips voor een duurzame wintersport toegepast, dan kun je straks met een gerust hart op vakantie. Geniet van je duurzame wintersportvakantie met een extra goed gevoel.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.