

In het Oostenrijkse Salzkammergut is opnieuw een opmerkelijk voorval gebeurd waarbij toeristen door hun navigatiesysteem op een onbegaanbare route werden gestuurd. Een groep Aziatische toeristen reed maandag met een huurauto de smalle Ostuferwanderweg op, een pad dat uitsluitend bedoeld is voor wandelaars en fietsers. De auto kwam vast te zitten aan de rand van een steile oever en moest met hulp van de brandweer worden bevrijd. Dergelijke incidenten blijken volgens lokale hulpdiensten steeds vaker voor te komen.
Blind vertrouwen op navigatiesysteem
De toeristen waren onderweg naar het populaire Hallstatt en besloten, vanwege de hitte, eerst een verfrissende duik te nemen in de Hallstätter See. Ook waren ze van plan een tussenstop te maken en iets te eten bij de Seeraunzn, een gasthof aan het meer. Het navigatiesysteem gaf daarbij de Ostuferwanderweg aan als snelste route: een smal pad dat slechts gedeeltelijk per auto begaanbaar is. Hoewel de eerste meters nog te doen waren, veranderde het pad al snel in een route die verboden is voor gemotoriseerd verkeer. Toch reed de bestuurder door, tot de auto op een smalle passage vast kwam te zitten aan de rand van de oever.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de bergen, verrast worden met leuke tips en aantrekkelijke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je nu in en ontvang 'm iedere week in je mailbox.
Brandweer krijgt auto weer los
De lokale brandweer van St. Agatha moest ter plaatse komen om het voertuig los te krijgen. Omdat er geen directe toegangsweg naar de locatie was, moest de uitrusting handmatig worden vervoerd en in kleinere voertuigen worden overgeladen. Met behulp van hefkussens en houten onderleggers lukte het uiteindelijk om de auto in fases terug op het pad te krijgen. Een brandweerman reed het voertuig vervolgens veilig terug naar een toegankelijke weg, waarna de toeristen hun tocht konden vervolgen.
Navigatiesysteem is de weg kwijt
Volgens brandweercommandant Michael Hauser komen dit soort voorvallen steeds vaker voor. “Toeristen kennen de regio niet en vertrouwen blind op hun navigatiesysteem. Sommige systemen herkennen het wandelpad nog steeds als reguliere weg.” Hij wijst erop dat dit niet alleen in de zomer tot problemen leidt. In de winter raken toeristen ook regelmatig in de problemen, bijvoorbeeld door skipistes als wegen aan te zien.