Wandelen in Thüringen

Wandelen in Thüringen

19 november 2015

door Thijs in Wandelen

Thüringen laat wandelharten sneller kloppen met meer dan 22 gecertificeerde wandelpaden en themawandelingen. Het landschap van Thüringen is afwisselend en biedt adembenemende vergezichten. De paden zijn stuk voor stuk goed aangelegd en de voorzieningen voor wandelaars uitstekend. Bovendien staat Thüringen bekend om de Rennsteig, een van de populairste wandelroutes van Duitsland.

Thüringer Wald

Het Thüringer Wald biedt uitgebreide mogelijkheden voor wandelaars. Wanneer je hier door de bossen wandelt, begrijp je waarom deze regio het groene hart van Duitsland wordt genoemd. Het Thüringer Wald is een middelgebergte dat zich uitstrekt van Eisenach tot aan de Tsjechische grens. De oppervlakte is zo groot als de provincie Overijssel en hiermee ook het grootste natuurpark . Ook is er het UNESCO Natuurreservaat Vessertal-Thüringer Wald. Dit gebied kent vele natuur- en cultuurlandschappen die heel verschillend zijn. Tevens loopt de bekendste wandelroute van Duitsland door het Thüringer Wald, de Rennsteig.

Rennsteig

De Rennsteig is het oudste wandelpad van Duitsland en loopt over de bergkam van het Thüringer Woud, het Thüringer Schiffergebirge en het Frankenwald. De Rennsteig is verdeeld in 6 tot 10 etappes die variëren van 14 tot 33 kilometer per dag met een totale wandelduur van 45 uur. Je begint de wandelroute op een hoogte van slechts 196 meter en reikt tot een maximale hoogte van net geen 1000 meter. Voor deze route dien je dus wel over (flink) wat wandelervaring te beschikken. De geschiedenis van de Rennsteig gaat terug naar het jaar 1330 toen handelaren over de kam van de bergen reisden.

Rennsteig

Boomkroonpad Nationaal Park Hainich

Het Nationaal Park Hainich is het grootste aaneengesloten loofbosgebied van Europa. De natuur in dit park is zo dichtbegroeid dat het aanvoelt als een oerwoud. Niet voor niks behoort dit bos tot het UNESCO Werelderfgoed. In het Nationaal Park Hainich leven bijvoorbeeld nog wilde katten, zwarte ooievaars en beschermde vleermuissoorten. Een leuk uitstapje voor families is het boomkroonpad waarbij je op een hoogte van 44 meter over het dak van het oerbos loopt.

Goudpad

Beproef je geluk op het Goudpad in Thüringen. Over een lengte van 30,2 kom je meer te weten over de geschiedenis van het goud in Thüringen. Beleef de natuur met ieder zintuig en geniet van de prachtige uitzichten. Het goudpad verbindt diverse dorpen die te maken hebben met de goudgeschiedenis in Thüringen. Zo kom je onderweg bijvoorbeeld langs Almerswind, Goldisthal en plekken waar vroeg het goud werd gewassen.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Thüringen >>

© Foto's: Thüringer Tourismus GmbH / Oberhof Tourismus GmbH / Marco Kneise, Thueringer Allgemeine / Heike Platow

Goudpad
Boomkroonpad Nationaal Park Hainich / Goudpad

Zomervakantie tips