Skip to navigation Skip to main content

5 tips voor het repareren en herstellen van je outdoorkleding

Rode wandeljas in bergomgeving

Zelfs de meest robuuste hardshell-jas heeft uiteindelijk z’n grenzen, waardoor een klein scheurtje in een groot gat kan veranderen. Maar dan nog is het echt niet nodig om direct een nieuwe jas aan te schaffen. Met een paar handige tips kun je je outdoorkleding weer waterdicht maken en repareren. In dit weblog 5 tips om je outdoorkleding te repareren.

1. Vervang niet te snel en/of laat je kleding repareren

Zelfs met een paar kleine beschadigingen of gaatjes is het zonde om je geliefde outdoorkleding weg te doen. Bovendien is constant nieuwe kleding kopen niet bepaald duurzaam en slecht voor de portemonnee. Precies om deze reden kun je bij outdoormerk Patagonia je kleding laten repareren of inleveren nadat je er op uitgekeken bent, het ‘Worn-Wear’ initiatief. Ook outdoorwinkel Bever biedt kledingreparatie aan

2. Herstel gaten en scheuren

Een klein gaatje in je hardshell, donzen slaapzak of tent kan enorm vervelend zijn. Mocht dit het geval zijn, dan kun je dit snel en simpel verhelpen met reparatietape. In de meeste gevallen is deze sterke, zelfklevende polyamidetape zeer geschikt. Het hecht op bijna alle materialen en is verkrijgbaar in diverse maten en kleuren. Bij veel outdoorwinkels kun je deze reparatietape voor kleding krijgen.

Wandelaar met blauw oranje wandeljas

3. Impregneer je hardshell kleding

Is je jas niet meer waterdicht? Met impregneermiddel kun je je kleding snel weer waterdicht maken. Dit is heel eenvoudig om thuis zelf t doen. Let wel goed op welk impregneermiddel je gebruikt, er zijn varianten met PFK (polyfluorhoudende chemicaliën) en zonder PFK. Varianten met PFK’s zouden betere resultaten bieden, maar zijn controversieel door het gebruik van chemicaliën. De meeste chemische verbindingen zijn niet afbreekbaar en blijven hierdoor achter in het milieu. Fabrikanten Nikwax en Toko bieden producten zonder PFK aan.

4. Impregneer je wandelschoenen

Wandelschoenen van leer hebben vele voordelen, waaronder het onderhoudsgemak en hun impregneerbaarheid. Wandelschoenen die hun waterdichte eigenschappen beginnen te verliezen, kun je uitstekend impregneren met een speciale wax. 

Met bergschoenen wandelen in bergbeek

5. Kledingstukken met dons kun je gewoon wassen

Ook kledingstukken met dons kunnen zo nu en dan wel een wasje gebruiken. Gebruik hiervoor een technisch wasmiddel (bv. Hey Dons) en tennisballen. Doe uitsluitend je donsartikelen in de wasmachine samen met het technische wasmiddel en de tennisballen. Door tennisballen mee te wassen zorg je ervoor dat het dons tijdens het wassen goed wordt opgeklopt. Wil je de jas in de wasdroger laten drogen, doe dit dan op lage temperatuur en wederom met tennisballen. Eventueel kun je na afloop je jas voorzien van een extra waterafstotende laag, door deze te impregneren.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.