Coronacrisis: de Alpen blijven online "gewoon" bereikbaar via indebergen.nl

Coronacrisis: de Alpen blijven online "gewoon" bereikbaar via indebergen.nl

16 maart 2020

door Miranda in Algemeen

Heel de wereld is in de ban van het coronavirus en we zullen er met z'n allen hard voor moeten vechten om dit virus en de bijbehorende crisis te verslaan. Ineens leven we in een soort van 'slechte film'. Op Indebergen.nl hebben we hier bewust nog niet over geschreven. Enerzijds omdat het nog een paar maanden duurt voor onze vakanties in de 'groene' Alpen beginnen, anderzijds omdat er al zoveel over geschreven wordt. Maar nu de Alpen de komende weken letterlijk onbereikbaar zijn, vonden we het wel tijd voor een korte toelichting. We maken het hele jaar door artikelen en content voor indebergen.nl. En hoewel nog onzeker is wanneer we onze geliefde Alpen weer in het echt kunnen gaan bezoeken, willen we ze online graag bereikbaar houden. Voor als je even virtueel wilt ontsnappen uit alle Corona-ellende.

Lockdown in diverse Alpenlanden

De verspreiding van het Coronavirus zorgde er een week geleden voor dat Italië het sociale leven van haar burgers sterk inperkte en bedrijven werden gesloten, waaronder ook de skigebieden. Afgelopen donderdag volgde Tirol en vrij snel daarna ook de andere Oostenrijkse regio's en als laatste sloten ook Zwitserland en Frankrijk haar skigebieden. In Oostenrijk zijn sinds vanochtend 08.00 uur ook de grenzen gesloten met de buurlanden, alleen goederen mogen nog vervoerd worden. Verder mag niemand er meer in of uit zonder geldige reden. Keiharde maatregelen om ervoor te zorgen dat dit Coronavirus zich minder snel kan verspreiden en zo snel mogelijk kan worden ingeperkt. Maar ook maatregelen die de toeristensector in de Alpenlanden, maar ook in Nederland, keihard raakt.

Aletsch Arena
Hier kunnen we de komende weken in 'real life' even niet komen...

Grote impact op de toeristensector in de Alpenlanden

Dat deze maatregelen een enorme impact op de toerismebranche hebben, hoeven we vast niet uit te leggen. Voor tienduizenden mensen zijn vakanties de komende weken geannuleerd, wat grote financiële consequenties heeft voor hotels, bars, restaurants, winkels en reisorganisaties. De economie in bijvoorbeeld Oostenrijk draait voor het overgrote deel op het toerisme, direct of indirect. Het is deze landen, buiten het gezondheidsaspect om, zeker ook om die reden er alles aan gelegen het virus zo snel mogelijk onder controle te krijgen, zodat het toerisme weer spoedig op gang kan komen. 

Wel of niet boeken? Steun de reisbranche, vooral nu

We kunnen ons voorstellen dat sommige mensen zich momenteel laten weerhouden om een zomervakantie in de bergen te boeken. Het is immers allemaal nog erg onzeker wanneer we weer op reis kunnen. Toch kun je de toerismebranche in de Alpen, maar ook de reisbranche in Nederland niet beter steunen, dan door je nu te oriënteren op een vakantie en te boeken. Afgelopen vrijdag sprak ik Raphaela in Zuid-Tirol, zij heeft een vakantieboerderij die nu plotseling moest sluiten. Zij gaf ook aan: "Boek nu gewoon je zomervakantie. Bij mij kun je tot een dag voor vertrek annuleren als dat nodig mocht zijn". Heb je momenteel meer tijd dan anders, dan kan het juist fijn zijn om alvast even weg te dromen bij diverse bergvakanties. En zeker wanneer de annuleringsvoorwaarden flexibel zijn, kun je prima boeken. De mensen in de Alpen zullen blij zijn!

Wandelen in de bergen
Wegdromen bij dit soort beelden is toch ook fijn?

Wanneer kunnen we weer op vakantie naar de Alpen?

Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe lang duurt het nog voor we weer naar onze geliefde Alpen kunnen afreizen? Een vraag waarop op dit moment niemand natuurlijk een antwoord kan geven. Persoonlijk denk ik dat, wanneer we ons allemaal een aantal weken houden aan de maatregelen die ons vanuit de overheden worden opgelegd, we - voordat alle sneeuw weer gesmolten is op 2500 meter - echt wel weer die kant op kunnen. Maar ja, ook dat is natuurlijk gissen. Tot die tijd doen we het met het online bezoeken van de Alpen en we vinden het natuurlijk erg leuk als je dat via ons doet. Daarom gaan we ook 'gewoon' door met het maken van fijne bergverhalen en het delen van mooie foto's en video's. Op die manier hopen we met z'n allen deze tijd een beetje door te komen, wanneer we even wat afleiding zoeken tijdens alle Corona-ellende.

Wij kunnen niet wachten tot het zomerseizoen begint in de Alpen! 

Zomervakantie tips