10 oudste berghutten in de Alpen

Berghut op een alm in de Alpen

29 januari 2019

door Thijs in Hutten

In de Alpen zijn tal van berghutten te vinden. Van modern vormgegeven berghutten tot historische gebouwen waar al honderden jaren bergsporters in overnachten. In dit weblog focussen we ons op de laatste categorie. We hebben de oudste berghutten van de Alpen voor je op een rijtje gezet. Gelegen op de mooiste plekken, gastvriendelijke mensen en authentiek bergvoedsel. Bij deze berghutten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

#1. Salmhütte, 1799

De Salmhütte ligt in het hart van Nationaal Park Hohe Tauern aan de voet van de zuidelijke flank van de Grossglockner. Het is een van de oudste hutten die door en voor bergbeklimmers gebouwd is en nog steeds in gebruik is. De berghut is bereikbaar via een wandeling vanaf het Glocknerhaus (3 uur) of vanuit Heiligenblutt in 5 uur.

Salmhütte in het Nationaal Park Hohe Tauern
De Salmhütte ligt aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk (Foto: © Salmhütte)

#2. Gamskarkogelhütte, 1828

De Gamskarkogelhütte, ook wel Badgasteinerhütte genoemd, ligt op een hoogte van 2467 meter meter op de top van de gelijknamige berg. De Gamskarkogel staat te boek als de hoogste grasberg van Europa. In het oudste deel van de hut is momenteel de keuken gevestigd. De hut wordt bevoorraad via een speciale goederenlift en biedt per nacht plaats aan 31 personen.

Gamskarkogelhütte in het Gasteinertal
De Gamskarkogelhütte ligt op de hoogste grasberg van Europa (Foto: © Gamskarkogelhütte)

#3. Bochumer Hütte, 1832

De Bochumer Hütte ligt vlakbij Aurach en wordt ook wel Kelchalm of Kelchalpe genoemd. Toen de berghut in 1832 werd gebouwd deed het dienst als onderkomen voor de mannen die in de mijnen werkten. Sinds 1928 is de plek in gebruik als berghut voor alpinisten. Toen de Bochumse sectie van de Duitse Alpenvereniging in 1964 hier de leiding kreeg werd de naam veranderd naar Bochumer Hütte.

Bochumer Hütte vlakbij Aurach
De Bochumer Hütte ligt op een steenworp afstand van Kitzbühel (Foto: © Bochumer Hütte)

#4. Kürsingerhütte, 1842

De Kürsingerhütte ligt in het Nationaal Park Hohe Tauern, midden tussen de gletsjers van de Großvenediger, aan de voet van de Keeskogel en boven de gletsjer Obersulzbachkees. In 1842 werd de oorspronkelijke hut gebouwd, maar in 1874 was deze zo vergaan dat er een nieuwe hut gebouwd moest worden. Sinds 1977 kan er gebruik gemaakt worden van een goederenlift.

Kürsingerhütte
De Kürsingerhütte ligt tussen de gletsjers van de Großvenediger (Foto: © Kürsingerhütte)

#5. Knorrhütte, 1853

De Knorrhütte ligt in het Wettersteingebergte boven Garmisch-Partenkirchen. Het is de berghut die het dichtst bij de Zugspitze ligt, op Duitse bodem. Vanzelfsprekend is dit dus een perfect startpunt om de hoogste berg van Duitsland te beklimmen. De Knorrhütte ligt op een hoogte van 2052 meter.

Knorrhütte bij de Zugspitze
De Knorrhütte leent zich uitstekend voor tochten naar de Zugspitze (Foto: © Knorrhütte)

#6. Johannishütte, 1857

De Johannishütte bevindt zich op de zuidflank van de Großvenediger in het Hinterbichler Dorfertal. Sinds Franz Keil in 1857 begon met de bouw heeft de hut diverse metamorfoses ondergaan. Inmiddels is er plaats voor ruim 50 personen. De Großvenediger is vanuit de Johannishütte binnen 5 uur bereikbaar.

Johannishütte met op de achtergrond de Großvenediger
De Johannishütte met op de achtergrond de Großvenediger (Foto: © Johannishütte)

#7. Grünhornhütte, 1863

De Grünhornhütte in de Glarner Alpen is de eerste berghut voor alpinisten, die door de Zwitserse Alpenclub is gebouwd. Verwacht niet dat in deze berghut, op een hoogte van 2448 meter, het eten klaarstaat. De hut biedt plaats aan acht personen en heeft geen personeel. De Grünhornhütte dient nog uitsluitend als noodhut, aangezien de Fridolinshütte zich op korte afstand bevindt.

Grünhornhütte in de Glarner Alpen
De Grünhornhütte is de oudste berghut van Zwitserland (Foto: © Grünhornhütte)

#8. Studlhütte, 1868

De in 1868 gebouwde Studlhütte ligt op de flanken van de Grossglockner op een hoogte van maar liefst 2802 meter. De hut is in de loop der jaren flink uitgebreid en biedt inmiddels plaats aan 122 personen. Gastheer Georg Oberlohr zorgt dat de gasten iedere avond kunnen genieten van heerlijke Tiroler gerechten gemaakt van ingrediënten uit de lokale omgeving.

Studlhütte bij de Grossglockner
De Studlhütte is een ideaal uitgangspunt voor het beklimmen van de Grossglockner (Foto: © Studlhütte)

#9. Clarahütte, 1872

Net als voor berghut #8, gaf Johann Stüdl het startsein voor de bouw van Clarahütte in het Umbaltal. Stüdl begreep als eerste dat het toerisme in de omgeving van de Grossglockner gepromoot moest worden en schepte hier de juiste voorwaarden voor. Door de jaren heen heeft de Clarahütte diverse keren schade ondervonden door lawines, om dit tegen te gaan is de hut inmiddels omgeven door lawinebrekers.

Clarahütte in het Umbaltal
De Clarahütte werd in het verleden diverse keren verwoest door lawines (Foto: © Clarahütte)

#10. Berliner Hütte, 1879

De Berliner Hütte werd in 1879 al geopend en staat te boek als historisch monument. De hut ligt op 2042 meter hoogte, midden in het hooggebergte van het Zillertal en biedt prachtig uitzicht op de indrukwekkende berg- en gletsjerwereld van het Zemmgrund-dal. De berghut heeft door diverse verbouwingen een flinke omvang gekregen en biedt momenteel plaats aan ongeveer 200 personen.

Berliner Hütte
Het uitzicht vanaf de Berliner Hütte is spectaculair (Foto: © Berliner Hütte)Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips