Skip to navigation Skip to main content

De leukste plaatsen rondom het Gardameer

53511 - De leukste plaatsen rondom het Gardameer

Italië is favoriet vakantieland bij veel Nederlanders en dan met name de omgeving van het Gardameer is immens populair. En dat is uiteraard niets voor niets! Je hebt er eigenlijk alles: strand, bergen, heerlijk koel water, pasta, pizza, wijn, echte Italiaanse gelato en niet te vergeten een aantal van de leukste plaatsen rondom het Gardameer. De steden en dorpen in de omgeving van de vakantiebestemming zijn ontzettend sfeervol en bijzonder uitnodigend om doorheen te struinen of te overnachten. Benieuwd naar een aantal tips voor een vakantie naar het Italiaanse bergmeer? Dit zijn de leukste plaatsen rondom het Gardameer!

Vakantie aan het Gardameer

Het Gardameer, of in het Italiaans gezegd Lago di Garda, is het grootste meer van Italië en ligt in de regio's Trentino, Lombardije en Veneto. Het is een geliefde bestemming voor veel mensen, want de mogelijkheden zijn hier ontzettend uitgebreid. Je kunt er fantastisch windsurfen, zeilen en andere watersporten beoefenen, het biedt een mooie combinatie tussen bergen en het water en bovendien ben je in een mum van tijd in grote steden als Milaan of Verona. En dat niet alleen, ook een aantal van de schattigste plaatsen vol pittoreske straten, historie en charme liggen verspreid rondom het meer. Ben jij nog op zoek naar tips voor een vakantie bij het meer en ben je benieuwd waar je echt moet verblijven of een bezoekje aan moet brengen? Lees dan snel verder, want dit zijn een aantal van de leukste plaatsen rondom het Gardameer!

Op zoek naar de fijnste campings rondom het Gardameer >

Bardolino

In het zuidoosten van het Gardameer vind je het gezellige kleine havendorp Bardolino. De plaats heeft een prachtige boulevard waar je heerlijk overheen kunt slenteren, maar ook het centrum is leuk. Hier kun je winkelen in leuke boetiekjes, maar ook lekker lunchen of dineren in een van de sfeervolle restaurants en café's. Iets waar de plaats met name bekend om staat is de wijn, vernoemd naar de druivensoort Bardolino. Deze moet je uiteraard proeven als je hier op vakantie bent, maar een leuke tip is om de wijnroute te volgen. De Strada del Vino loopt door het achterland en leidt langs meer dan 60 wijngaarden en -kelders van de streek.

Limone sul Garda

Een andere leuke plaats direct aan het Gardameer is Limone sul Garda. Dit dorp staat bekend om de citroenbomen die hier in overvloed groeien. Tot een eeuw geleden waren deze citroenen ook de belangrijkste bron van inkomen, tegenwoordig is dat het toerisme. Echter dankt Limone de naam niet aan deze citroenen, maar refereert het naar het Latijnse woord 'limes', dat 'grens' betekent. Je kunt heerlijk door het dorpje struinen, wandelen door de charmante straatjes, de kerken bewonderen en eindigen op talloze fotogenieke plekken. Maar het is ook heel fijn om neer te strijken op een gezellig terras aan de boulevard om te genieten van een cappuccino, terwijl je van het uitzicht op het Gardameer geniet.

53511 - limone sul garda
Limone sul Garda telt ontzettend veel gezellige restaurants en café's

Malcesine

Een plek dat de bijnaam 'Parel van het Gardameer' draagt, moet wel in het rijtje van leukste plaatsen rondom het Gardameer staan. De gekleurde panden, historische gebouwen, kronkelende straten en haven vormen simpelweg een schilderachtig geheel. Bovendien zijn er tal van gezellige terrassen waar je in sfeer kunt genieten van de uitmuntende Italiaanse keuken. Leuk voor bergliefhebbers is dat Malcesine het startpunt vormt voor een bezoek aan de top van de bergketen Monte Baldo, die je vanuit het plaatsje met de kabelbaan kunt bereiken. Niet alleen kun je vanaf hier genieten van een adembenemend uitzicht op het Gardameer, ook kun je bij helder weer de Alpen en de indrukwekkende Dolomieten bewonderen.

Peschiera del Garda

Aan de zuidoever van het Gardameer vind je de gezellige havenstad Peschiera del Garda. Het is een bruisende plaats vol winkels, restaurants en bars en er liggen veel campings omheen. Daarnaast is de stad vol historie dankzij de rijke geschiedenis rondom de Romeinen, gebeurtenissen in de middeleeuwen en de tijd van Napoleon. Hier is nog veel van terug te zien, zoals verschillende vestingen en Venetiaanse verdedigingswerken, waarvan laatstgenoemde zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Aanrader tijdens een verblijf in deze stad is om een bezoek te brengen aan het dorpje Borghetto sul Mincio, 14 km ten zuiden van de stad, dat een van de mooiste plaatsjes in de omgeving is.

Leuke campings rondom Peschiera del Garda >

53511 - gardameer italie
Of je nu in het noorden, westen, oosten of aan de zuidoever verblijft... Het Gardameer is hoe dan ook prachtig!

Sirmione

Een van de meest unieke en absoluut leukste plaatsen rondom het Gardameer is Sirmione. Het dorp is gebouwd rondom het kasteel Rocca Scaligera en ligt op een schiereiland langs de zuidoever van het meer. Karakteriserend is de historische binnenstad die alleen te voet via een brug bereikbaar is. Het staat bol van oude stenen muren en panden, kronkelende steegjes en kleine winkeltjes en restaurants die het geheel tot een idyllische plek maken. Wat je absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan het dorp is het oude kasteel, waar je overblijfselen uit de Romeinse tijd kunt bewonderen. Bovendien heb je hiervandaan een waanzinnig uitzicht op het Gardameer en het plaatsje zelf.

Riva del Garda

In het noorden ligt een van de grootste, maar ook een van de leukste plaatsen rondom het Gardameer. Riva del Garda is een ideale plek om je tussen de bergen en het water te begeven want je wordt hier omringd door een imposant bergdecor van de Monte Baldo en Monte Rochetta. De kleine stad heeft elegante en zeker ook sfeervolle uitstraling en is geliefd onder vele toeristen. Die komen hier om te surfen, de bergen in te trekken, te slenteren door de winkelstraten, te fietsen of om een heerlijke familievakantie aan het water te beleven. Vergeet ook zeker niet de historische bezienswaardigheden zoals de 34 meter hoge toren Torre Apponale of de burcht Rocca te bezoeken, om meer te leren over de geschiedenis van de stad.

Tip: de leukste vakantiehuizen rondom het Gardameer

53511 - riva del garda gardameer
In Riva del Garda word je omringd door een prachtig bergdecor

Lazise

Wie graag op een camping wil verblijven in een van de leukste plaatsen rondom het Gardameer, is in Lazise aan het juiste adres. Om de plaats heen zijn een aantal grote campings te vinden en bovendien is het een uitstekende locatie voor een vakantie met kinderen. In de buurt vind je namelijk verschillende pretparken, zoals Gardaland, het grootste attractiepark van Italië, dat overigens ook heel dicht bij Peschiera ligt. Daarnaast ligt de plaats slechts enkele minuten rijden verwijderd van het waterpark Canevaworld. Maar ook Lazise zelf is een fijne bestemming, want iedere woensdagochtend vindt er een hele gezellige markt plaats, is er een mooie boulevard met een typische mediterraanse ambiance en telt het dorp verschillende historische bezienswaardigheden.

Torbole

Liefhebbers van watersport kunnen hun hart ophalen in Torbole, dat in het noorden vlak bij Riva del Garda ligt. Dit is een echte surfers-hotspot en alles is hier dan ook ingericht met oog op de watersport. De plaats heeft een perfecte ligging om te windsurfen en te zeilen. De boulevard is dan ook vol met surfwinkels, -scholen en -verhuur. Waarom de plaats zo populair is onder windsurfers, heeft vooral te maken met de wind. De juiste noordenwind en zuidenwind steken hier bijna dagelijks de kop op, die beiden de perfecte condities voor watersporten bieden. Torbole is van oorsprong een schattig vissersdorpje en hoewel het nu een populaire badplaats is, heeft het dorp nog altijd die charme weten te behouden.

53511 - torbole gardameer
Torbole is een echt surfersdorp met charmante uitstraling


Welke van deze leukste plaatsen rondom het Gardameer zijn bij jou favoriet?

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.