Skip to navigation Skip to main content

Drie lange-afstandswandelpaden in het Sauerland

11194 - Drie lange-afstandswandelpaden in het Sauerland
© Rothaarsteigverein e.V. / Klaus-Peter Kappest

Een lange-afstandswandelpad in het Sauerland is zo gevonden. In het Sauerland, een bekend gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen, liggen tal van prachtige routes. De populariteit van het Sauerland is met name te wijden aan de prachtige natuur, veelzijdigheid qua activiteiten en de bereikbaarheid. Vanaf Utrecht is het slechts drie uur rijden met de auto. Dankzij de kwaliteit van de wandelfaciliteiten is het Sauerland het eerste gebied met het certificaat ‘Qualitätsregion Wanderbares Deutschland’. In dit artikel nemen we drie lange-afstandswandelpaden in het Sauerland onder de loep.

Lange-afstandswandelpaden in het Sauerland

De bekendste dorpen van het Sauerland zijn Winterberg en Willingen, mede dankzij de gelijknamige skigebieden. Naast deze twee dorpen zijn er nog een aantal andere dorpen in het Sauerland die zich volledig wijden aan wandelen: Brilon, Diemelsee, Medebach, Lennestad, Kirchhundem, Olsberg, Schmallenberg, Eslohe en Hallenberg. In het Sauerland en rondom deze wandeldorpen vind je veel wandelroutes. Naast korte wandeltochten kun je hier ook drie lange-afstandswandelpaden afleggen: de Rothaarsteig, de Sauerland-Höhenflug en de Sauerland-Waldroute. Stuk voor stuk geweldige routes die je meenemen door deze prachtige streek. Voor een meerdaagse wandeltocht met hoogteverschil hoef je echt niet naar de Alpen!

De Rothaarsteig

De Rothaarsteig loopt van Brilon in het noorden naar Dillenburg in het zuiden. De route loopt over de kam van het rothaargebergte, vandaar de naam. Je loopt via de hoogste berg van Noordrijn-Westfalen, de Langenberg van 843 hoogtemeters. De Rothaarsteig wordt ook wel de ‘Weg der Sinne’ genoemd, omdat de zintuigen geprikkeld worden door de prachtige beboste omgeving. Hoogtepunten zijn de Bruchhauser Steine-rotsformatie, de hangbrug bij Kühude, het Kyrillpad bij het dorpje Schanze en het natuurmonument ‘Lukaseiche’. Ook kom je onderweg vele uitkijk- en belevenispunten tegen. De Rothaarsteig is de bekendste en populairste lange-afstandwandeling van het Sauerland.

Duur ca. 50 uur
Hoogtemeters 2924 meter klimmen, 3177 meter dalen
Afstand 155,8 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
11194 - lang afstandswandelen sauerland rothaarsteig
Eén van de uitzichten van de Rothaarsteig (Foto: © Rothaarsteigverein e.V. / Klaus-Peter Kappest)

Sauerland-Höhenflug

De Sauerland-Höhenflug loopt van het westen naar het oosten, via 19 steden en gemeenten, van Altena via Smallenberg naar Korbach. De lange-afstandwandeling bestaat uit 12 etappes en is een pittige tocht voor de ervaren wandelaar. Bijzonder aan deze route is dat je veel hoogtemeters overbrugt. Je loopt door dorpen, steden, over bergen, venen en heidevelden. In de dorpen en steden kun je daarnaast her en der een museum of andere bezienswaardigheid bezoeken. De Sauerland-Höhenflug is duidelijk uitgepijld en herkenbaar aan de (gele) bordjes met een witte H. Bekijk hier een wandelkaart van de Sauerland-Höhenflug route >

Duur ca. 60 uur
Hoogtemeters 4900 meter klimmen, 5000 meter dalen
Afstand 203 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
11194 - sauerland hohenflug quitmannsturm
Op de Sauerland-Höhenflug kom je lang de 14 meter hoge Quitmannsturm (Foto: © Sauerland-Tourismus e.V. / Klaus-Peter Kappest)

Sauerland Waldroute

Venen, natuurgebieden, bossen, heidevelden en oerwouden. De Sauerland Waldroute kreeg de omschrijving 'toverachtig mysterieus' en als je hier onderweg bent begrijp je dat goed. Deze lange-afstandswandelroute door het Sauerland loopt lang plekken die bekend staan om sagen en legenden. Tijdens de Sauerland Waldroute geniet je op ieder moment van bijzondere flora en fauna. De tocht begint in Iserlohn en loopt door tot aan Marsberg in het oosten. Vanaf dit punt loop je via een andere route terug naar Warstein. Onderweg kom je in elk van de 15 gemeenten een zogenaamde poort naar de Sauerland Waldroute tegen, samen met een informatiebord met informatie over de route. De tour bestaat uit 18 etappes en elke etappe is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Je herkent de route van de Sauerland Waldroute aan de bordjes met een witte W op een groen vierkant. Bekijk hier een wandelkaart van de Sauerland Waldroute route >

Duur ca. 70 uur
Hoogtemeters 5348 meter klimmen, 5295 meter dalen
Afstand 245,8 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
11194 - sauerland waldroute lange afstandspad
Wandelen door het bos tijdens de Sauerland Waldroute (Foto: © Rothaarsteigverein e.V. / Klaus-Peter Kappest)
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.