Skip to navigation Skip to main content

Villach: citytrip in Karinthië

8431 - Villach: citytrip in Karinthië

Villach is de ideale bestemming voor een citytrip in Karinthië. Na Klagenfurt is Villach de grootste stad van de provincie, met ongeveer 60.000 inwoners. Wellicht verblijf je in de zomer in de buurt van de Millstättersee, de Ossiachersee of de Wörthersee. Vanaf deze locaties kun je makkelijk een dagje Villach bezoeken. Ga op ontdekking in het oude centrum, geniet van lokale culinaire hoogstandjes en bezoek de leukste bezienswaardigheden.

Villach, makkelijk te bereiken

Tussen Salzburg en Villach loopt de snelweg de A10, waardoor Villach relatief makkelijk te bereiken is. Bijzonder aan de ligging van Villach is dat het tussen de bergen ligt, vlakbij een aantal van de grootste meren van Oostenrijk en vlakbij het drielandenpunt Oostenrijk – Italië – Slovenië. Dat de stad vlakbij de Italiaanse grens ligt, kun je duidelijk merken aan het ‘dolce vita’ gevoel dat je hier ook tegenkomt.

Rondstruinen door het oude centrum van Villach

Het oude centrum van Villach vind je op loopafstand van het treinstation en langs de rivier de Drau. Centraal in het centrum staat de Pfarrkirche St. Jakob, een kerk uit de 12e eeuw. Rondom de kerk vind je kleine en knusse straatjes met terrasjes, musea, restaurants en leuke winkeltjes. Vlakbij de kerk vind je ook het stadhuis en het stadsmuseum. De gebouwen hebben de mooiste (en vrolijkste) kleurtjes en zijn vaak al honderden jaren oud. Her en der vind je bekende ketens als H&M, Swarovski en McDonalds, maar gelukkig blijft dit beperkt. Hierdoor blijft het centrum van Villach relatief klein en knus en kun je het prima in één dag ontdekken.

Villach
Genieten op een terrasje (Foto: © Stadt Villach)

Aan de voet van de Dobratsch

Villach ligt aan de voet van de Dobratsch en het gelijknamige natuurpark, ook wel de Villacher Alpen genoemd. De Dobratsch is 2166 meter hoog. Natuurpark Dobratsch is het oudste natuurpark van Karinthië. Het natuurpark kun je bereiken via de Villacher Alpenstrasse van 16,5e km lang, welke aan de rand van Villach begint. Een prachtige tocht waarbij je op veel plekken kunt genieten van het mooie uitzicht. In de zomer kun je in het park mooie wandelingen maken, waaronder de Dobratsch Rundwanderweg. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een rondwandeling om het park. Zowel in de zomer als de winter wordt een speciaal programma georganiseerd met leuke activiteiten.

Dobratsch
Prachtig uitzicht in natuurpark Dobratsch (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

Kasteel Landskron

Tussen Villach en de Ossiachersee vind je bovenop een heuvel kasteel (of Burg) Landskron. Dit bijzondere en relatief grote kasteel stamt uit de 14e eeuw en is deels nog intact. Absoluut een bezoekje waard! Sinds de jaren 50 is het kasteel langzaam omgebouwd tot toeristische trekpleister. Nu vind je er twee restaurants en een fijn terras met panorama-uitzicht. In restaurant Kronensaal kun je genieten van de lekkerste fine dining gerechten. De Bärenstüberl biedt bij het knisperend haardvuur heerlijke traditionele en grillgerechten. Naast lekker eten biedt Burg Landskron nog meer: bijzondere valkenshows en de Affenberg, oftewel apenberg.

Villach burg landskron
Bezoek ook Burg Landskron en één van de vogelshows (Foto: © Burg Landskron)

Ontspannen in Warmbad-Villach

Villach is natuurlijk leuk voor winkelen of uit eten gaat, maar je kunt er ook heerlijk een dagje de wellness in! Bij Warmbad-Villach kun je ontspannen in meerdere sauna’s, stoombaden, zwembaden en infraroodcabines. Ook wordt er een ruim assortiment aan schoonheidsbehandelingen en massages aangeboden.

Warmbad-Villach
Ontspannen in wellness Warmbad-Villach (Foto: © STO Gmbh, Schellander)

Heb jij nog een leuke tip?

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.