Skip to navigation Skip to main content

Mergellandroute: ontdek het heuvellandschap van Zuid-Limburg

8362 - Mergellandroute: ontdek het heuvellandschap van Zuid-Limburg

De Mergellandroute in Zuid-Limburg loopt door het meest heuvelachtige stukje Nederland. Zowel per auto, motor of per fiets kun je de route langs schilderachtige dorpjes en prachtige natuur afleggen. De route wordt duidelijk aangegeven en onderweg passeer je tal van bezienswaardigheden. Zo kom je langs het Drielandenpunt in Vaals, zie je de unieke krijtwanden en maak je kennis met Maastricht. Tijdens de Mergellandroute ervaar je de schoonheid van Zuid-Limburg in optima forma.

Mergellandroute met de auto of motor

De auto- en motorroute volgt de bruine borden en is 100 kilometer lang. De officiële start van de Mergellandroute is bij het station van Maastricht, maar ergens anders beginnen is geen enkel probleem. Wil je de route in meerdere dagen afleggen, dan heb je op tal van plekken de mogelijkheid om te overnachten. In de hele regio zijn fijne bed & breakfasts, pensions, campings en kampeerboerderijen te vinden. Download hier de GPS Mergellandroute >

Mergellandroute met de fiets

De Mergellandroute per fiets is ca. 125 kilometer lang (1366 hoogtemeters) maar helaas wordt deze route sinds 2015 niet meer onderhouden. Hier en daar ontbreken bordjes, wat voor verwarring kan zorgen. Mochten de groene bordjes ontbreken, dan kun je de grotere bruine borden volgen die voor de auto’s en motoren zijn bestemd. De route neemt je mee door het complete Limburgse heuvellandschap en gaat daarbij over maar liefst 15 klimmen. Onder meer de Camerig, Keutenberg en Eyserweg zitten in de Mergellandroute. Download hier het GPX-bestand van de Mergellandroute >

Mergellandroute met de fiets
(Foto: © VVV Zuid-Limburg)

(Foto: © VVV Zuid-Limburg)
(Foto: © VVV Zuid-Limburg)

Hoogtepunten langs de Mergellandroute

De Mergellandroute voert langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Je rijdt onder meer door het Geuldal en de Maasvallei waarbij je dorpjes als Valkenburg, Margraten en Slenaken aandoet. Stuk voor stuk idyllische dorpen met vakwerkhuizen en een bourgondische sfeer. Daarnaast liggen er langs de route tal van kastelen en bouwwerken opgetrokken uit mergel. Langs de route vallen tal van uitstapjes te maken. Het Drielandenpunt in Vaals (tevens het hoogste punt van Nederland), de oorlogsbegraafplaats in Margraten, wellness in Valkenburg of een van de vele mergelgrotten.

Het Limburgse mergellandschap

De Mergellandroute is vernoemd naar het Mergelland, een gedeelte van Zuid-Limburg dat zijn naam heeft de danken aan de aanwezigheid van mergel. In Zuid-Limburg zijn tal van mijnen te vinden waar vroeger, of nog altijd, mergel werd gewonnen. Deze mergelgrotten, die een waar gangenstelsel vormen onder Limburg, zijn op diverse plaatsen te bezoeken (oa. Valkenburg). Op sommige plaatsen kun je ook bovengronds duidelijk zien dat veel heuvels zijn opgebouwd uit mergel.

Bij de VVV’s in Zuid-Limburg of via www.limburgwinkel.nl is een speciale plattegrond (€3,95) verkrijgbaar met daarop de Mergellandroute (auto) en de verschillende highlights.

Het Limburgse mergellandschap
(Foto: © VVV Zuid-Limburg)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.