Skip to navigation Skip to main content

3 lange-afstandswandelroutes in het Zwarte Woud

Feldberg Westwegportal
© Chris Keller / Schwarzwald Tourismus

Natuurlijk kent het Zwarte Woud meerdere lange-afstandswandelpaden. Ook kun je heel eenvoudig je eigen route samenstellen. Maar, er zijn drie routes die gezien worden als de bekendste en belangrijkste lange-afstandsroutes van het Zwarte Woud. Dit zijn de routes van de ‘Westweg’, de ‘Mittelweg’ en de ‘Ostweg’. Zoals de namen wellicht al doen vermoeden lopen de routes allemaal van noord naar zuid. Lees hieronder meer over deze bijzondere wandelroutes! Vind je de hele route teveel? Loop dan één of meerdere etappes van deze lange-afstandswandelpaden in het Zwarte Woud!

Westweg

De Westweg is een redelijk pittige wandelroute van in totaal 290 kilometer lang. De tocht begint in het Duitse Pforzheim en eindigt in het Zwitserse Basel. Mocht je de hele route willen bewandelen dan kun je dit in ongeveer 12 etappes doen, als je stevig doorwandelt! De Westweg is het oudste lange-afstandswandelpad van Duitsland en bestaat al sinds 1900. Onderweg wandel j door de kenmerkende donkere dennenbossen, over open vlaktes en langs romantische dorpen. Het bijzondere aan de route is dat hoe zuidelijker je komt, hoe rauwer de natuur wordt. Het laagste punt van de route ligt op 234m en het hoogste op 1487 meter, in totaal overbrug je 7900 hoogtemeters. 

  1. Pforzheim - Dobel, 27,6 km
  2. Dobel - Forbach, 26,4 km
  3. Forbach - Unterstmatt, 19,6 km
  4. Unterstmatt - Alexanderschanze, 28,3 km
  5. Alexanderschanze - Hark, 17,1 km
  6. Hark - Hausach, 15,5 km
  7. Hausach - Wilhelmshöhe, 21,3 km
  8. Wilhelmshöhe – Kalte Herberge, 22,4 km
  9. Kalte Herberge - Hinterzartzen, 26,1 km
  10. Hinterzanten – Wiedener Eck, 26 km
  11. Wiedener Eck - Kandern, 32,2 km
  12. Kandern - Basel, 25,5 km

Mittelweg

De tweede route begint op hetzelfde punt als de eerste: in Pforzheim! Echter is het eindpunt wel anders, namelijk Waldshut-Tiengen. De Mittelweg is een minder zware route dan de Westweg en ook iets minder lang. In totaal is de route 223 km lang en kun je het in negen etappes lopen. Het verschil in niveau komt onder andere doordat de Mittelweg minder hoog komt dan de Westweg. Het laagste punt is 269 meter en het hoogste 1190 (Hochfirst).

  1. Pforzheim – Bad Wildbad, 24,3 km
  2. Bad Wildbad - Seewald, 28,8 km
  3. Seewald - Freudenstadt, 19,6 km
  4. Freudenstadt - Schiltach, 28,7 km
  5. Schiltach – St. Georgen im Schwarzwald, 29 km
  6. St. Georgen im Schwarzwald - Kaltenherberg, 24,3 km
  7. Kaltenherberg – Titisee-Neustadt, 14,7 km
  8. Titisee-Neustadt - Häusern, 32,3 km
  9. Häusern-Waldshut - Tiengen, 23,7 km
  10. Hinterzanten – Wiedener Eck, 26 km
Wandern Am Feldberg © Hochschwarzwald Tourismus Gmbh
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Ostweg

De Ostweg loopt aan de oostkant van het Zwarte Woud. Het zal wellicht geen verassing zijn dat ook deze route in Pforzheim begint. De route ligt qua niveau tussen de andere twee in en is in totaal 244 kilometer, verdeelt over 10 etappes. Het laagste punt is 250 meter en het hoogste 921 meter. De Ostweg biedt een unieke mix van bergen, dalen, bossen en weiden. Zoek je veel variatie, dan is de Ostweg een uitstekende keus. Het hoogste punt ligt misschien lager dan de andere twee routes, maar je stijgt en daalt meer dan bij de Mittelweg.

  1. Pforzheim – Bad Liebenzell, 27,9 km
  2. Bad Liebenzell – Badteinach-Zavelstein, 16 km
  3. Badteinach-Zavelstein - Pfalzgrafenweiler, 28,6 km
  4. Pfalzgrafenweiler - Ödenwald, 23,2 km
  5. Ödenwald - Aichhalden, 24,5 km
  6. Aichhalden – Villingen-Schwenningen, 34,7 km
  7. Villingen - Schwenningen, 33,6 km
  8. Schwenningen - Achdorf, 22,3 km
  9. Achdorf - Stühlingen, 15,2 km
  10. Stühlingen - Schaffhausen, 18,6 km
Himmelssteig
© David Lohmüller / KTG

Meer mooie wandelingen in het Zwarte Woud

Naast de Westweg, Mittelweg en Ostweg heeft het Zwarte Woud nog meer meer (lange-afstands)wandelpaden te bieden. In totaal bevinden er zich in deze omgeving maar liefst 24.000 kilometer aan paden en routes. Mooie dagwandelingen zijn de Panoramawandeling bij de watervallen van Triberg, de Wasserfallsteig en de Schwarzwaldsteig. Een andere meerdaagse wandelingen die we je kunnen aanraden, in het zuiden van het Zwarte Woud, is de Schluchtensteig. Op deze 119 kilometer lange route wandel je dwars door natuurpark Südschwarzwald en ontdek je zeven diepe kloven. 

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.