Skip to navigation Skip to main content

5 bestemmingen waar je kunt winterwandelen

7907 - 5 bestemmingen waar je kunt winterwandelen

Winterwandelen is een ervaring op zich. Wandelen kun je in de Alpen natuurlijk niet alleen in de zomer, maar ook in de winter! De rust van de bergen, genieten van een prachtig uitzicht en het geluid van knisperende sneeuw onder je schoenen. Wanneer je met skiërs op wintervakantie gaat, kan het vinden van een mooie bestemming nog wel eens lastig zijn. Niet elk skigebied biedt mooie (geprepareerde) wandelpaden. In dit blog vind je vijf bestemmingen waar zowel skiërs als wandelaars hun hart op kunnen halen. Hier kun je heerlijk winterwandelen!

Winterwandelen in de Alpen

Een bestemming waar je goed kunt winterwandelen beschikt over een mooi aanbod van routes op verschillende hoogteniveaus. Dorpen in dalen (Bijvoorbeeld het Stubaital of Ötztal) of op een bergplateau hebben de voorkeur, omdat je dan meerdere kanten uit kunt. Zou je hoog in de bergen overnachten, dan zijn de mogelijkheden beperkter en de wandelingen veeleisender. Kijk daarnaast of er door de bestemming voldoende aandacht wordt gegeven aan het prepareren van de winterwandelroutes. Steeds meer regio's richten zich specifiek op winterwandelen en zorgen dat het aanbod van voorzieningen en faciliteiten op orde is. 

1. Arosa en Lenzerheide, Zwitserland

Eén van de mooiste winterwandelbestemmingen in de Alpen is het Zwitserse skigebied Arosa - Lenzerheide. De dorpen Arosa en Lenzerheide liggen in het oosten van Zwitserland, in de provincie Graubünden en bieden prachtige mogelijkheden om te wandelen in de winter. Sinds een aantal jaren zijn de dorpen verbonden middels een groot skigebied. Het bijzondere is dat veel wandelpaden door het skigebied lopen, waardoor je skiënde familieleden en vrienden tijdens het wandelen tegen kunt komen!

> Bekijk hier vakantiehuizen in Arosa

Winterwandelenlenzerheide
Winterwandelen in Lenzerheide

2. Serfaus-Fiss-Ladis, Oostenrijk

Serfaus-Fiss-Ladis behoort tot de grootste en populairste skigebieden van Oostenrijk. Zoals de naam al verklapt, vind je hier de dorpen Serfaus, Fiss en Ladis. In de omgeving van alle drie de dorpen vind je meerdere wandelpaden. Een aantal van deze wandelpaden lopen door het skigebied. Gezien de omvang van het gebied (meer dan 200 pistekilometers), vind je hier een divers wandel- en langlaufgebied. Lange en korte wandeltochten, wandelroutes in het dal en op de berg, het aanbod is aanzienlijk. Ook worden er regelmatig groepswandelingen en sneeuwschoenwandelingen georganiseerd.

> Op zoek naar een vakantiewoning in Fiss?

3. Inzell, Duitsland

In het zuidoosten van Duitsland, in de provincie Beieren, ligt de bestemming Inzell. Wellicht ken je Inzell van de bekende schaatswedstrijden? In de winter biedt het dorp een skigebied met zes skipistes, tot 1200 meter hoogte. De meeste vakantiegangers komen hier om te genieten van langlaufen en natuurlijk: winterwandelen. In totaal vind je rondom Inzell zo'n 52 km aan (geprepareerde) wandelpaden. In de directe omgeving zijn 10 wandelroutes uitgezet met een lengte van tussen de 4,3 en 12,3 kilometer. Alle routes zijn niet heel erg zwaar, wat de regio zeer toegankelijk maakt.

4. Filzmoos, Oostenrijk

Een klein, gemoedelijk en vriendelijk skigebied in het Salzburgerland, dat is Filzmoos. Deze bestemming is perfect voor families met kinderen, langlauf- en wandelliefhebbers. Het skigebied biedt ongeveer 20 km aan pistes, maar is wel een zeer leuke bestemmingen voor kinderen om te leren skiën. Voor de wandelaars zijn er ongeveer 50 km aan wandelpaden. Deze wandelpaden lopen zowel door het dorp als door de natuur. Een tip is de 12 km lange wandelroute op de Rossbrand, op een hoogte van 1600 meter.

> Bekijk hier vakantiewoningen in Filzmoos

Afbeelding - filzmoos_14
Het mooie dorpje Filzmoos

5. Seiser Alm, Italië

De Seiser Alm is niet zomaar een alm, maar de grootste alm van Europa! Het skigebied biedt zo'n 60 km aan skipistes (181 samen met Val Gardena), 60 km aan gemarkeerde wandelpaden en 50 km aan gemarkeerde sneeuwschoenpaden. Klinkt dat niet als een waar wandelparadijs? Vanaf de alm heb je een spectaculair uitzicht op de Dolomieten. De Seiser Alm is bereikbaar vanaf de dorpen Kastelruth, Seis am Schlern en de naastgelegen vallei 'Val Gardena', met dorpen Ortisei, Wolkenstein en St. Christina.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.