Skip to navigation Skip to main content

Actief, ontspannen en smullen in Embrun

7555 - Actief, ontspannen en smullen in Embrun

Lac de Serre-Ponçon is een meer in de Zuid- Franse Alpen waar ik fijne herinneringen aan heb. Ik heb vroeger veel vakanties doorgebracht aan dit helder blauwe stuwmeer, dat nog steeds erg populair is bij Nederlandse vakantiegangers. Hoogste tijd om dit meer eens wat nader onder de loep te nemen en de activiteiten uit te lichten die je er kunt doen. Het leukste plaatsje in de omgeving is ongetwijfeld Embrun.

Lac de Serre-Ponçon: stuwmeer met een prachtige kleur

Het Lac de Serre-Ponçon is 20 km lang en wordt gezien als het grootste kunstmatige meer van Europa. Tussen 1955 en 1961 is er een stuwdam gebouwd, waardoor het meer is ontstaan. Toen de vallei na aanleg van de dam vol liep, verdwenen maar liefst 3 dorpjes onder water. Het enige dat je hier nu nog van terug ziet, is het kleine kappeltje dat boven het water uitsteekt bij Savines-le-Lac. De stuwdam is enorm groot: 124 meter hoog en 630 meter breed. Een bezoekje aan de indrukwekkende dam is zeker de moeite waard.

Actief: raften, wandelen, bergbeklimmen of fietsen

Het water in het meer is afkomstig uit de rivieren Durance en Ubaye. De Durance is een wilde rivier die zich uitstekend leent voor raften of wildwaterkanoën. Houd je van actie, dan zit je in deze regio sowieso goed. Op het Lac de Serre-Ponçon kun je diverse watersporten beoefenen, zoals zeilen en windsurfen. Liefhebbers van mooie wandelingen hebben ook voldoende keuze. Populair, maar erg mooi is de tocht naar de Glacier Blanc, die ook goed te doen is voor kinderen vanaf een jaar of 10. Verder zijn er veel mogelijkheden voor mountainbike- en wielrentochten.

Embrun: meest sfeervolle plaats van het meer

Aan de oevers van het Lac de Serre-Ponçon liggen drie dorpen: Embrun, Chorges en Savines-le-Lac. Embrun is de grootste en meest sfeervolle plaats van de drie. In de oude straatjes vind je leuke winkeltjes en knusse terrasjes. Ook de wekelijkse markt is een bezoekje waard. Ben je op zoek naar een grotere plaats om echt goed te winkelen, maak dan een uitstapje naar Gap. Dit is ongeveer een half uurtje rijden.

Ontspannen in de bergen of aan het water

Hoewel veel mensen bij een bergvakantie aan actie denken, leent de regio van Embrun zich ook uitstekend voor ontspanning. Een dagje op een strandbedje aan het meer met een mooi boek of een dagje wellness; het kan allemaal. Bovendien is het vaak extra goed ontspannen na een flinke inspanning.

Smullen: genieten van de Franse keuken

Proef, als je in Embrun bent, zeker de plaatselijke specialiteiten, zoals smaakvolle worstjes met veel kruiden of lekker bergkaas. Natuurlijk kun je in de restaurants ook heerlijk eten, proef vooral de dingen die je niet bekend voorkomen en laat je verrassen. Wil je jezelf helemaal verwennen boek dan een culinair weekend. Dit kan bijvoorbeeld via de website van weekendesk.nl.

Heb jij nog tips voor een vakantie in Embrun?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.