Skip to navigation Skip to main content

Actieve vakantie in de Val Gardena Dolomieten

7527 - Actieve vakantie in de Val Gardena Dolomieten

De Val Gardena Dolomieten in Zuid-Tirol. Alleen al de naam van deze bestemming tovert een grote glimlach op mijn gezicht. En dan beloven ze ons ook nog eens 300 ‘zon-dagen’ per jaar. Dit wetende, wordt die glimlach op mijn gezicht alleen nog maar groter. Zo aan het einde van de zomer nog een paar mooie dagen meepakken, klinkt als muziek in mijn oren!

Val Gardena: een gevarieerde bestemming in zomer en winter

De regio Val Gardena biedt vele uiteenlopende mogelijkheden voor een actieve vakantie, in alle seizoenen van het jaar. Wij nemen de proef op de som en gaan met een groep gezellige en sportieve dames op een actieve nazomertrip, naar de mooie vallei in Zuid-Tirol. Val Gardena, bestaande uit de drie pittoreske dorpjes Wolkenstein (Selva Gardena), Sankt Christina (Santa Cristina) en Ortisei (Sankt Ulrich), biedt een mooie mix van activiteiten voor sportievelingen, fijnproevers en buitenmensen.

De reis begint!

Na een transfer van ongeveer 1,5 uur vanaf de luchthaven van Verona (vliegen op Innsbruck kan uiteraard ook), rijden we de prachtige Val Gardena vallei binnen. Ik heb toch al veel mooie bergen gezien in mijn leven, maar deze Italiaanse Dolomieten maken meteen veel indruk. Ik snap helemaal waarom ze door de UNESCO zijn aangewezen tot cultuur- en natuurwonder en op de Werelderfgoed lijst staan. Dit bergmassief is zo anders dan de bergen in bijvoorbeeld Oostenrijk. Als een magneet trekken ze vanaf het eerste moment dat ik ze zie mijn aandacht. Ik weet zeker dat ik ze de komende dagen nog ontelbare keren zal bewonderen en fotograferen.

Uitzicht over Wolkenstein
Uitzicht over Wolkenstein

Warmdraaien voor het actieve ‘Just for Her’ programma

Om alvast een beetje warm te draaien voor het Just for Her wandel en e-bike programma, dat ons de komende dagen te wachten staat, maken we na aankomst in ons hotel in Selva Gardena een korte en af en toe best pittige wandeling naar de St.-Jakobskerk. Onderweg worden we getrakteerd op mooie beelden van de omgeving. Waar ik ook kijk, het markante bergmassief en dit prachtige landschap blijven mijn aandacht trekken. Je moet er gewoon naar kijken of je wil of niet.

De St. Jacobskerk: de oudste kerk van de vallei, met prachtige muurschilderingen

De St.-Jakobskerk ligt op een berghelling boven Ortisei, op de oude weg “Troi Paian”. Het is de oudste kerk van de vallei en alleen te voet bereikbaar. Eenmaal aangekomen vertelt onze gids de geschiedenis van de kerk. De muurschilderingen met scènes van de legende van St. Jacob en de beelden zijn wonderschoon en van hoge artistieke en historische waarde. Indrukwekkend is het hierboven, haast sereen. We worden er allemaal een beetje stil van.

De St.-Jakobskerk boven Ortisei
De St.-Jakobskerk boven Ortisei

De Val Gardena vallei: het beste van twee werelden

Na ons bezoek aan de kerk dalen we af naar Ortisei. Mooi stukje wandelen weer. Ortisei is het grootste van de drie dorpen in de vallei van Val Gardena. Ik vind het ideaal, je wandelt zo vanaf de berg het gezellige dorp in. Instant sfeer proeven!

Winkelen en een terrasje pakken in Ortisei

Je merkt het meteen als je door de straten van Ortisei loopt, deze vallei heeft echt het beste van twee werelden, zeker voor de dames onder ons. Lekker de bergen in, actief bezig zijn en genieten van het unieke landschap, maar zeker ook naar hartenlust shoppen in de vele (speciaal)winkels of op een terrasje een fruitige Hugo cocktail drinken. Het kan allemaal.

Na een welverdiend drankje op een van de vele terrasjes, gaan we weer terug naar ons hotel. De eerste klap in een daalder waard! Dit was een erg leuke eerste kennismaking met Val Gardena. Ik denk aan morgen en verheug mij alvast op wat er nog allemaal komen gaat.

Ortisei: winkels, terrasje en speciaalzaken
Ortisei: winkels, terrasje en speciaalzaken

Zomer Auteur Female8

Over Leonie

Of het nu gaat om een actieve zomervakantie in Hinterglemm met het gezin, Ladies Only skitrips naar Serfaus of Sankt Anton, een verblijf in het prachtige Zuid-Tirol, of een bezoek aan het alom bekende Closing Weekend in Ischgl aan het eind van het seizoen. Leonie geniet van elke trip met volle teugen.