Skip to navigation Skip to main content

7 bijzondere bergliften in de Alpen

Stanserhorn Bahn Cabrio 01
© CabriO Stanserhorn-Bahn

Wanneer we naar de bergen gaan kijken we er allemaal naar uit, het ritje in de berglift. Op naar boven en onderweg genieten van het prachtige uitzicht! We kennen allemaal de normale gondels en stoeltjesliften, maar er zijn ook tal van bijzondere modellen. In dit artikelen hebben we 7 bijzonder bergliften in de Alpen op een rijtje gezet. 

1. Dragon Ride, Pilatus Bahnen, Luzern

De 'Dragon Ride', waarmee je van Fräkmüntegg naar de top van de berg Pilatus (Pilatus Kulm) kunt gaan, biedt plaats aan 55 personen en overbrugt 646,6 hoogtemeters. Bijzonder zijn de grote ramen, die een spectaculair uitzicht bieden over de Alpnacher See. Ga lekker zitten op één van de bankjes en geniet!

2. Panoramagondel, Dachstein

Ken je dat gevoel van in een cabrio zitten? Genieten van de wind door je haren en de zon op je gezicht? Nou, dat kan dus ook in de Panoramagondel op de Dachsteinergletsjer! Deze berglift biedt een heus dakterras, vanwaar je kunt genieten van de omgeving (als je geen hoogtevrees hebt natuurlijk). De gondel overbrugt 1000 hoogtemeters in ongeveer 6 minuten en biedt plaats aan 50 personen.

Dachstein
© Dachstein Gletscherbahn

3. Draaigondel Stuckli Rondo, Sattel-Hockstuckli

De Stuckli Rondo is de eerste draaigondel van de wereld. Een draaigondel? Maak je geen zorgen, hij gaat niet over de kop. Deze gondel draait langzaam om z'n eigen as, tijdens het 8-minuten durende ritje. Waarbij de meeste gondelliften een kleur hebben, is de Stuckli Rondo in vier kleuren geschilderd: groen (lente), geel (zomer), rood (herfst) en blauw (winter).

4. Kaiserlift, Kufstein

De Kaiserlift is een van de oudste liften van Tirol en vertrekt vanuit Kufstein. Je doet er meer dan 20 minuten over om bergstation Brentenjoch op een hoogte van 1200 meter te bereiken. Deze eenpersoons stoeltjeslift werd in 2015 nog gerenoveerd en kan nog jaren mee. Een rit in de lift is een ervaring op zich en vanaf het bergstation trek je zo de bergwereld van het Kaisergebergte in.

Kaiserlift
© Spalder Media Group

5. Gelmerbahn, Grimselpas

De Gelmberbahn is supersteil! Met stijging van maximaal 106% en open wagonnetjes moet je geen last van hoogtevrees hebben wanneer je in deze lift stapt. In traag tempo word je de berg opgetrokken en door het geluid lijkt het alsof je in de achtbaan zit. Eenmaal boven geniet je van de prachtig gekleurde Gelmersee op een hoogte van 1860 meter. 

6. CabrioO Stanserhorn Bahn, Stans

De CabrioO kabelbaan van de Stanserhorn was de eerste lift ter wereld met een openluchtplatform op het dak van de cabine. Deze dubbeldekker behaalt een snelheid van acht meter per seconde en vertrek vanuit het plaatsje Stans, nabij Luzern. Beneden in de cabine is plaats voor 60 personen en op het bovendek kunnen 30 mensen genieten van het uitzicht.

02 Stanserhorn Bahn Cabrio 02
© CabriO Stanserhorn-Bahn

7. Panoramallift, Meran

De Panoramalift in Meran is een eenpersoons stoeltjeslift die stamt uit de jaren '40. De lift kwam tot stand in samenwerking met Hotel Panorama en vormt een verbinding tussen Meran en Dorf Tirol/Tirolo. In de loop der jaren wisselde de lift meermaals van eigenaar en raakte in verval. 1986 vormde een keerpunt toen de huidige eigenaren, familie Götsch, de lift in handen kreeg. De lift werd gerenoveerd en is tot op de dag van vandaag een trekpleister in Meran. 

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.