Skip to navigation Skip to main content

Overzicht van de mooiste kloven in Oostenrijk

Liechtensteinklamm Indebergen

De kloven in Oostenrijk liggen verspreid door het land. In de loop van vele miljoenen jaren hebben machtige watermassa's ravijnen in de rotsen 'gebeiteld'. Zogeheten ‘schluchten’ of ‘klamms’ zijn kloven waar het water zich al eeuwenlang een weg door naar beneden vindt. Vroeger werd de kracht van het water gebruikt voor het transport van hout, tegenwoordig is een bezoek aan een kloof een populair uitstapje. De kloven in Oostenrijk zijn goed bereikbaar via loopbruggen, houten bruggen en trappen.

Kloven in Oostenrijk

Kloven in Oostenrijk vind je zowel in Vorarlberg, Tirol, Karinthië, Salzburgerland, Oberöstereich als Steiermark. Het snelstromende water, de grote rotsen en de avontuurlijke wandelpaden maken indruk bij jong en oud. Het bezoeken van een kloof in Oostenrijk is een leuk uitstapje voor het hele gezin. Hieronder hebben we een aantal kloven in Oostenrijk voor je uitgelicht. Op het onderstaande kaartje kun je makkelijk de dichtstbijzijnde kloof vinden tijdens je vakantie in Oostenrijk.

Kundler Klamm, Wildschönau

De Kundler Klamm in Tirol, waardoor de Wildschönauer Ache stroomt, is de kortste verbinding tussen Kundl en de Wildschönau. Wie vanuit Wildschönau comfortabel naar de ingang van de kloof wil, neemt het boemeltreintje, dat dagelijks van 10.00 tot 15.00 uur op ieder heel uur vanuit het Mühltal naar de kloof vertrekt. Je wandelt langs de steile, tot 200 meter hoge rotspartijen en langs de bruisende Wildschönauer Ache. Het idyllische pad loopt door korte tunnels, over bruggen en onder rotspartijen door, over een lengte van ongeveer drie kilometer steeds langs de Ache.

Overige kloven in Tirol

Tiefenbachklamm, Alpbachtal

Tiefenbachklamm
Tiefenbachklamm
Tiefenbachklamm
Tiefenbachklamm
Tiefenbachklamm

Garnitzenklamm, Hermagor

Een van de vele geologische trails in het GeoPark Karnische Alpen loopt door de Garnitzenklamm ten zuiden van Hermagor in Karinthië. Neem een kijkje in het binnenste van een berg en leer door de informatieborden meer over het type en de ouderdom van de gesteenten en de fossielen in de rotsen. Voor de complete tocht door de bergkloof en de terugweg via de wandelpaden moet je circa vijf uur plannen. De route door de kloof is verdeeld in vier delen; aan het einde van ieder gedeelte heb je de mogelijkheid de Garnitzenklamm te verlaten.

Overige kloven in Karinthië

Bürser Schlucht, Brand

De Bürser Schlucht vlakbij Brand in Vorarlberg is landschappelijk zeer gevarieerd en kan in twee tot drie uur worden bewandeld. Afwisselend gaat het over smalle bruggetjes, totdat je uiteindelijk aan de andere kant van de Alvierbach door het naaldbos omhoog loopt. Boven wordt het landschap bepaald door prachtige lariksweiden en oeroude eiken, terwijl de rotsspleten voor verbazing zorgen evenals het zogenaamde 'Kuhloch' – een kleine bergkloof die noodlottig zou zijn geweest voor naar beneden vallende koeien. De 15 borden geven meer informatie over de geologisch interessante plekken.

Overige kloven in Vorarlberg

    Breitachklamm
    © Breitachklammverein eG

    Seisenbergklamm, Lofer

    De Seisenbergklamm in het SalzburgerLand in de buurt van Weißbach bij Lofer vormt de toegang tot het natuurpark Weißbach en is een populair uitstapje voor gezinnen. Begeleid door de vriendelijke 'Wurzelgeist', die volgens de legende in de kloof huist, kun je de 600 meter lange route in ongeveer één uur afleggen. Met de 'Klammausweis' wordt het voor de kleintjes nog interessanter: de 'Wurzelgeist' stelt de kinderen verschillende vragen, die ze met behulp van de informatie op de borden en interactieve haltes langs de route kunnen beantwoorden.

    Overige kloven in het Salzburgerland

    Raabklamm, Gutenberg

    De Raabklamm ligt ten westen van de stad Weiz en bestaat uit de Große en Kleine Raabklamm. Met een lengte van 10 kilometer is de Große Raabklamm de langste kloof van Oostenrijk. Vanaf Gasthaus Jägerwirt start een een wandeling waar je zo'n 3,5 tot 4,5 uur over doet. De Kleine Raabklamm heeft een zeven kilometer lange wandeling die start op hetzelfde punt.

     

    Overige kloven in Steiermark

    • Silberkarklamm, Vordere Ramsau
    • Talbachklamm, Schladming
    • Wörschachklamm, Wörschach
    • Heiligengeistklamm, Leutschach
    • Rettenbachklamm, Graz
    • Graggerschlucht, Sankt Marein
    • Donnersbachklamm, Donnersbach
    • Kesselfallklamm, Semriach
    • Wasserlochklamm, Palfau

     

    Dr. Vogelgesang-Klamm, Spital am Pyhrn 

    De Dr. Vogelgesang-Klamm is geopend van 1 mei tot eind oktober en is de op één na langste kloof van Oostenrijk. Aanrader om de kloof te ontdekken is de ca. vijf uur durende 3-huttenwandeling (Bosruckhütte, Rohrauerhaus en Hofalm). De kloof is als sinds 1906 toegankelijk voor toeristen, maar werd door een overstroming in 1908 verwoest. In 1926 -1927 werd de hele kloof in Spital am Pyhrn voorzien van trappen en bruggen, die zijn verankerd in de steile rotswanden. Nu kunt je door de Dr. Vogelgesang kloof ongeveer 500 treden naar boven klimmen.

     

    Overige kloven in Oberösterreich

    • Koppenbrüllerhöhle, Obertraun
    • Stillensteinklamm, Grein
    • Burgstallschlucht, St. Georgen am Walde
    • Burggrabenklamm, Steinbach am Attersee
    • Rettenbachklamm, Bad Ischgl
    • Wolfsschlucht, Bad Kreuzen
    • Klamschlucht, Klam
    Zomer Thijs

    Over Thijs

    Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.